Video: Venäjä sai "juhlaparaatin" Kiovaan – kaupunkilaiset toivat pääkadulleen tuhottuja venäläistankkeja paraatimuodostelmaan

Kiovan kaduille tuotiin näytille tuhottuja venäläistankkeja, jotka puoli vuotta sitten yrittivät vallata kaupungin 2:47
Kiovan kaduille tuotiin näytille tuhottuja venäläistankkeja, jotka puoli vuotta sitten yrittivät vallata kaupungin.

Puoli vuotta sitten Ukrainan sodan ensimmäisenä päivänä Venäjän presidentti Vladimir Putin varmastikin uskoi ja tavoitteli mahtipontista Kiovan valtaamiselle omistettua juhlaparaatia.

Kiovaa Putin ei saanut, eikä Ukrainaakaan, mutta juhlaparaatin, joskin irvikuvallisen sellaisen, ukrainalaiset ovat hänelle tehneet: murskatuista venäläisistä panssarivaunuista, ohjuslavettiautoista ja muusta raskaasta kuljetuskalustosta.

Ruosteen oranssiset ja poltetun tummat, muodottomiksi tuhotut rautamöhkäleet on aseteltu juhlalliseen muodostelmaan Kiovan pääkadulle, Khreschatykille.

Tuhotun venäläiskaluston letka "matkaa" kohti Kiovan keskusaukiota eli Itsenäisyydenaukiota.

Itäisiltä ja eteläisiltä rintamilta koottu venäläiskalusto osoittaa kunniaa Ukrainan itsenäisyydelle erityisesti tänään sodan puolivuotispäivänä, mutta myös Ukrainan 31. itsenäisyyspäivänä.

Entinen suomen kielen ja kulttuurin yliopisto-opettaja Igor Kucher kertoo Kiovasta MTV Uutisille, että kaikki itsenäisyyspäivään liittyvät juhlallisuudet on peruttu.

Syynä on Venäjän mahdollinen uhka iskeä Kiovaan juuri itsenäisyyspäivänä. 

 – Sen sijaan viranomaiset keksivät kiertää kieltoa järjestää tai kokoontua juhlallisuuksiin, tuomalla venäläistä sotakalustoa Kiovan keskustaan, Kucher sanoo. 

Kucher kertoo, että tuhotun kaluston on tarkoitus olla Kiovan pääkadulla viikon ja, että moni kiovalainen on jo käynyt katsomassa sotakoneita. 

Ukrainalla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin voittaa sota

Kucherilta ei tarvitse kysyä, mitä itsenäisyys merkitsee ukrainalaisille. Siitä ukrainalaiset ovat taistelleet jo 181 päivää, oikeudesta elää.

– Pääkaupungissa asuvat ovat turtuneet sotaan siinä mielessä, että edelleenkin päivittäiset ilmahälytykset eivät aiheuta yleistä paniikkia ihmisissä. Nytkin tuolla on kolmas hälytys jo tänään, Kutsher kertoo puhelimessa. 

Vaikka sotaan on totuttu, ukrainalaiset eivät ole luopuneet toivosta ja uskosta sodan loppumiseen. Kukaan ei vain tiedä, milloin se ja miten se tapahtuu. 

– Sen ukrainalaiset tietävät, että pian sota ei tule loppumaan. Ei edes tänä vuonna. Mutta, jos rintamalla olevat eivät luovuta, emme mekään silloin voi luovuttaa, Kucher toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat