Nyt on kevätsiivouksen aika – näin pääset eroon turhasta tavarasta!

Yleinen sisustusvirhe suomalaisissa kodeissa on tavaran paljous ja asunnon tukkoisuus. Kevään tullessa asunnossa kannattaakin järjestää suursiivous, ja samalla hankkiutua rohkeasti eroon turhista tavaroista.

Näillä keinoilla pääset eroon ylimääräisestä rojusta fiksulla ja ympäristöystävällisellä tavalla.

1. Järjestä tavaranvaihtojuhlat

Organisoi kotonasi juhlat jonne kutsut 5-30 ihmistä. Juhlien idea on, että jokaisen vieraan on tuotava mukanaan vähintään viisi esinettä josta hän haluaa päästä eroon. Asettakaa kaikkien vieraiden tavarat esille pöydälle ja vaihtakaa tavaroita keskenänne. Näin pääset eroon tavaroista joita et enää tarvitse, ja saatat myös löytää jotain jolle sinulla oikeasti on käyttöä.

Tavaran vaihto on luontoystävällinen ja taloudellinen tapa päästä eroon vanhasta ja saada uutta.

2. Mene kirpputorille myymään

Kirpputori on mitä mainioin tapa päästä eroon nurkissa pölyyntyvästä rojusta. Valitse kirpputorille tavaraa kotoasi reilulla kädellä. Hyvä tapa tajuta mitkä tavarat kannattaa myydä on miettiä milloin olet kyseistä tavaraa viimeksi käyttänyt. Mikäli et edes muista milloin olet tavaraa viimeksi käyttänyt, et tule tarvitsemaan sitä mitä luultavimmin myöskään jatkossa. Kirpputori on kaatopaikkaa järkevämpi tapa päästä tavarasta eroon, sillä kierrätetty tavara ei rasita luontoa. Kirpputorilla saatat lisäksi tienata tavaroillasi mukavasti.

3. Kierrätyskeskus ja UFF

Meinatessasi heittää tavaroita roskiin, muista että joku voisi oikeasti tarvita tavaroitasi. Vaikka roskakori olisi kenties lähempänä kuin kierrätyskeskus tai UFF:in laatikko, tavaroiden raahaaminen kierrätykseen kannattaa. Tee siis pieni hyvä teko ja lahjoita vanhat tavarasi hyväntekeväisyyteen, tai kierrätettäväksi eteenpäin. Autat sekä vähäosaisia että ympäristöä.

4. Keksi vanhojen tavaroiden uudet käyttötarkoitukset

Muista että tavaroilla on usein useampi kuin yksi käyttötarkoitus. Vanhat, huonokuntoiset vaatteet voit leikata osiin ja käyttää niitä pölyrätteinä tai metallipintojen kiillotusliinoina. Vanhat huonekalut saattavat toimia erinomaisesti toiseen huoneeseen siirrettynä. Ylimääräinen yöpöytä sopii esimerkiksi eteiseen tai kylpyhuoneeseen, ahdas olohuone puolestaan raivenee kun siirrät yhden nojatuolin makuuhuoneen nurkkaan. Metalliset ja muoviset huonekalut sopivat erinomaisesti myös parveke-tai puutarhahuonekaluiksi.

5. Itsetehdyt lahjat

Mikä olet näppärä käsistäsi, tuunaa vanhoja tavaroitasi ja anna tavarat lahjaksi. Itse askarrelluissa tavaroissa on uniikkiutta ja tunnearvoa enemmän kuin suoraan kaupasta ostetuilla tavaroilla. Muokkaa vanhoja vaatteitasi lahjan saajalle sopivammaksi tai maalaa huonekalu uudella värillä. Jokainen rakastaa ainutlaatuista ja ajatuksella annettua lahjaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja