NY Times: Viime syksyn Nord Stream -kaasuputkiräjähdysten taustalla saattaa olla ukrainalaismielinen ryhmä

Uutta tietoa Nord Stream -putkesta: Merenpohjassa valtavia kraatereita, kertoo SVT 0:56
Katso myös: Uutta tietoa Nord Stream -putkesta: Merenpohjassa valtavia kraatereita, kertoo SVT

Yhdysvaltojen tiedustelutietojen mukaan Nord Stream -putkien räjähdysten takana saattaa olla ukrainalaismielinen ryhmä. Asiasta kirjoittaa yhdysvaltalaislehti The New York Times.

Uudet tiedustelutiedot antavat New York Timesin mukaan viitteitä siitä, että Nord Stream 1  ja 2 -kaasuputkien viime syyskuussa tapahtuneiden räjähdysten taustalla saattaa olla Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastustaneita ihmisiä, lehti kirjoittaa.

Yhdysvaltain edustajien mukaan ei ole kuitenkaan mitään todisteita siitä, että Ukrainan hallitus tai Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi olisivat olleet operaation taustalla.

Edustajat eivät ole halunneet kertoa sitä, miten tiedustelutieto on hankittu eivätkä tarkentaa todisteiden yksityiskohtia.

Edustajien mukaan asiasta ei ole tehty varmoja johtopäätöksiä, mutta avoimeksi on jätetty se mahdollisuus, että operaation taustalla voisi mahdollisesti olla Ukrainan hallitukseen tai sen turvallisuuspalveluihin liittyviä henkilöitä.

Tiedustelutietoja arvioineet ovat sanoneet uskovansa, että tekijät olivat todennäköisesti Ukrainan tai Venäjän kansalaisia tai maiden kaksoiskansalaisia. Yhdysvaltojen mukaan osallisena ei ollut Yhdysvaltain eikä Britannian kansalaisia.

Osallisena todennäköisesti kokeneet sukeltajat

Maakaasua Venäjältä Eurooppaan kuljettaneissa Nord Stream 1 ja 2 -kaasuputkissa tapahtui räjähdyksiä viime vuoden syyskuussa Itämerellä Bornholmin saaren lähistöllä.

Ruotsin tekemän tutkimuksen mukaan kyse oli sabotaasista. Vuotopaikoista kaksi oli Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella kansainvälisellä merialueella.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa on epäilty Venäjän olleen räjähdysten taustalla. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Venäjän hallituksen osallisuudesta räjähdyksiin ei ole todisteita.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa ja syyttänyt räjähdyksistä muun muassa Britannian merivoimia. Myös Ukrainan hallitus ja maan sotilastiedustelu ovat kiistäneet osallisuutensa räjähdyksiin ja sanoneet etteivät tiedä, kuka on syyllinen.

Tiedustelutietoja arvioineiden mukaan räjähteet asennettiin todennäköisesti kokeneiden sukeltajien avulla. He eivät vaikuttaneet työskentelevän sotilas- tai tiedustelupalvelujen palveluksessa.

Saksan hallitus ilmoitti tänään tiistaina, että sen oma tutkimus ei ole vielä johtanut tuloksiin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ruotsi, Tanska ja Saksa ilmoittivat muutama päivä sitten YK:n turvallisuusneuvostolle, että tutkimukset jatkuvat eikä tutkimustuloksia ole vielä saatu.

Saksan liittovaltion syyttäjä on tutkinut asiaa viime vuoden lokakuusta lähtien.

Lue myös:

    Uusimmat