Suomalaisprofessori Nord Stream -vuodoista: "Kyllä tässä jonkinlainen sabotaasi varmasti on" – kaksi skenaariota tekotavasta

4:21
Videolla Tynkkynen avaa myös sitä, miten Venäjä voi vuodon avulla yrittää kiertää siihen kohdistuvia pakotteita ja vaatia joidenkin pakotteiden poistamista.

On erittäin epätodennäköistä, että Nord Stream -kaasuputkien vuodoissa olisi kyse sattumasta, arvioi Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen MTV Uutiset Livessä.

Hän muistuttaa, että ensimmäinen Nord Stream -kaasuputki on toiminut 10 vuotta moitteettomasti, ja nyt kaasuvuotoja onkin sekä Nord Stream - että Nord Stream 2 -kaasuputkissa.

– Kyllä tässä jonkinlainen sabotaasi varmasti on.

Vuotojen syytä on hankala arvioida, mutta Tynkkysen mukaan ne on voitu aiheuttaa esimerkiksi vedenalaisesti esimerkiksi sukellusveneellä tai kaasuputken sisäisesti.

Vuotopaikka on omiaan vaikuttamaan meriliikenteeseen, sillä pintaan nouseva metaani aiheuttaa räjähdysvaaran. Tynkkynen kuitenkin arvioi, että vuotopaikassa lähellä Saksaa on kyse myös psykologisesta vaikutuksesta. Vaikka Venäjä kiistää kaiken, on muilla tahoilla vahva epäilys Venäjän syyllisyydestä, mikä joka on omiaan aiheuttamaan pelotevaikutusta Euroopassa.

– Psykologisen sodankäynnin ulottuvuus on tässä vahva, Tynkkynen toteaa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja