Mainos

Nuorten psykiatrinen hoito hyvällä tolalla

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lasten ja nuorten psykiatrista hoitoa vaivaa kuitenkin sairaalakeskeisyys.

Lasten ja nuorten psykiatrinen hoito Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan eurooppalaisittain korkeatasoista. Hoitoa on tarjolla suhteellisen runsaasti.

Monissa maissa lapsia ja nuoria hoidetaan samoilla osastoilla aikuisten kanssa, mutta meillä laki edellyttää alaikäisille erillisiä osastoja.

Myös hoitohenkilökunta on hyvin koulutettua. Kaikilla on vähintään toisen asteen ammatillinen tutkinto, mikä on hyvin poikkeuksellista Euroopassa. Hoitoa leimaa kuitenkin liika sairaalakeskeisyys, arvioi terveystieteen maisteri Heikki Ellilä väitöskirjassaan. Se tarkastetaan Turun yliopistossa tänään.

Väittelijä työskentelee Turun ammattikorkeakoulussa lehtorina. Väitös kuuluu lastenpsykiatrian alaan.

Päiväsairaala mukavampi lapselle

Kun julkisuudessa puhutaan lasten ja nuorten psykiatrisista ongelmista, otsikoihin nousee usein se, että hoitoon ei pääse heti kun se on tarpeen. Ellilä ei itse tutkinut jonotusaikoja, mutta hänen mukaansa ei ole näyttöä siitä, että jonotusajat venyisivät kohtuuttomiksi.

- Ehkä on kysymys siitä, että vaihtoehtojen puutteessa osastoille joudutaan ottamaan sellaisiakin potilaita, jotka saisivat riittävästi apua esimerkiksi päiväsairaalassa, Ellilä pohtii.

Hän suosittaakin päiväsairaalatoiminnan lisäämistä. Se on taloudellisempaa kuin ympärivuorokautinen sairaalahoito ja myös lapsen kannalta parempi ratkaisu.

- Päiväsairaalassa lapsi ei joudu eroon perheestään samalla tavalla kuin osastohoidossa.

Ellilä kaipaa osastoille myös lisää sosiaalityöntekijöiden ja psykologien virkoja.

Lääkkeiden käyttö lisääntynyt

Tutkimuksessa kävi ilmi, että psyykenlääkkeiden käyttö on viimeisen kymmenen vuoden aikana lisääntynyt selvästi. Eniten käytetään masennus- ja psykoosilääkkeitä.

Lääkkeiden käytössä on suuria alueellisia eroa. Kansainvälisesti vertaillen lääkkeitä käytetään meillä kuitenkin kohtuullisesti.

Ellilän mukaan lääkkeiden käytön lisääntymiseen ei voi ottaa yksiselitteistä kantaa.

- Vahvaa tutkimuksellista näyttöä lääkkeiden vaikutuksista on hyvin vähän. Tietoa tarvitaan erityisesti lääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista.

Jatkokoulutusta tarvitaan

Suurimman vastuun hoitotyöstä osastoilla kantavat hoitajat. Yleissairaanhoitajan 3,5-vuotinen koulutus ei Ellilän mukaan anna riittäviä valmiuksia vaativaan työhön lasten ja nuorten kanssa.

Avuksi tarvitaan psykiatristen sairauksien hoitoon keskittyviä jatkokoulutusohjelmia, joiden yhtenä painopisteenä olisi lasten ja nuorten mielenterveyden edistäminen ja alaikäisten hoitotyö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.