Nuoria työkseen auttava Heikki antaa järisyttävän esimerkin siitä, miten kiusaamis- ja väkivaltavideot leviävät lasten keskuudessa – "Aikuisten tietämättömyys on huolestuttavaa"

9:01
Koulukiusaamista kuvataan yhä useammin someen, mutta mitä asialle voi tehdä? Poliisi ja nuorisotyöntekijä keskustelivat aiheesta Uutisaamussa.

Lasten tai nuorten välisistä kiusaamis- ja väkivaltatilanteista kuvatut videot voivat levitä sosiaalisessa mediassa vain minuuteissa, eikä asia tule aikuisten tietoon välttämättä edes viiveellä. Poliisi toivoo, että nuoret ymmärtäisivät olla jakamatta videoita eteenpäin.

Koulukiusaaminen, nuorten välinen väkivalta ja erilaisista välikohtauksista kuvatut videot ovat nousseet julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun alakouluikäinen lapsi pahoinpideltiin vantaalaiskoululla syyskuun puolivälissä. Tilanteesta levisi video sosiaalisessa mediassa.

Nuorisotyötä tekevän Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka on huolissaan, miten nopeasti esimerkiksi juuri väkivaltatilanteista kuvatut videot leviävät nuorten keskuudessa. Turkka vieraili MTV:n Uutisaamussa torstaina yhdessä rikoskomisario Marko "Fobba" Forssin kanssa.

– Nopeus, millä se tapahtuu ja aikuisten tietämättömyys on huolestuttavaa, Turkka sanoi.

Turkka antaa silmiä avaavan esimerkin siitä, miten tapaukset voivat myös mennä aikuisilta ohi, vaikka video leviäisi nuorten keskuudessa hirvittävällä vauhdilla.

Esimerkkitapauksessa nuorten välisestä tappelusta kuvattiin video. 

– Meni noin viisi minuuttia, kun siitä lähtivät jo meemit liikkeelle.

– Kun pääsimme koululle puhumaan noin kahden viikon päästä, siellä ei vieläkään tiedetty videosta mitään.

"Melko mahdotonta" pysäyttää

Aiemmin nettipoliisina tunnettu Forss Helsingin poliisista kertoo, että videoiden leviämisen pysäyttäminen on "melko mahdotonta", sillä ne eivät aina edes leviä julkisesti.

– Ne eivät välttämättä leviä julkisesti, vaan sosiaalisen median ryhmissä, snäppi- ja whatsappryhmissä.

 – On ainoastaan se, että lapset ja nuoret ymmärtäisivät olla levittämättä sitä, mutta se on ehkä liikaa toivottu.

Katso koko keskustelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja