Nuoret räjäyttelivät pullopommeja yöllä Kaarinan keskustassa – laajasta ilmiöstä huolestunut poliisi pyytää apua

Ketkä räjäyttelivät pullopommeja Kaarinan keskustassa viime yönä? Poliisi kaipaa havaintoja ja varoittaa talvella laajemminkin huolestuttaneen ilmiön vaarallisuudesta.

Lounais-Suomen poliisi kertoo saaneensa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä useita ilmoituksia Kaarinan keskustassa kuuluneesta paukkeesta. Syyksi selvisi noin viiden nuoren joukko, joka räjäytteli omatekoisia pommeja paikalla, kertoo poliisi tiedotteessa.

Räjähdysääniä havaittiin eri puolilla Kaarinen keskusta-aluetta. Häiritsevän melun lisäksi pommien ei tiedetä aiheuttaneen aineellisia tai terveydellisiä vahinkoja.

Pauke ja ilmoitukset sitoivat yöllä niin poliisin kuin pelastustoimen resursseja. Lisäksi äänet aiheuttivat huolta alueen asukkaissa.

Lounais-Suomen poliisi kertoo saaneensa jo havaintoja tekijöistä, ja heillä on käsitys tapahtumien kulusta. Asian selvittämiseksi poliisi pyytää yleisöltä havaintoja tummiin pukeutuneista nuorista, jotka liikkuivat puolenyön aikoihin muun muassa Isännänkadulla ja Pehtoorinkadulla.

Poliisia kiinnostaa myös yritysten valvontakamerahavainnot Hovirannan alueelta.

Tekijöihin liittyvistä tiedoista tai havainnoista voi ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai WhatsApp-numeroon 050 411 7655.

Laajempi ilmiö

Kaarinan tapaus liittyy laajemmin poliisin havaitsemaan ilmiöön. Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella on kirjattu helmikuun alusta tähän päivään mennessä yhteensä noin 20 kappaletta erilaisia nuorten tekemiksi epäiltyjä räjähderikoksia ja räjäyttämällä tehtyjä vahingontekoja. 

– Poliisi on tavoittanut useita yläasteikäisiä poikia, jotka liittyvät kyseiseen ilmiöön. Helmi-maaliskuussa useilla paikkakunnilla, kuten Paraisilla, Loimaalla, Liedossa ja Kaarinassa, rikottiin räjäyttämällä useita postilaatikoita. Postilaatikoiden räjäytyksissä käytettiin ilotulitteita, kertoo rikosylikonstaapeli Jaakko Nummijärvi Lounais-Suomen poliisilaitokselta tiedotteessa.

Julkisilla paikoilla räjäytettyjä vaarallisia pullopommeja on havaittu kevään edetessä Kaarinan lisäksi myös Paraisilla. Paraisten tapauksessa tekoihin syyllistyneet nuoret kävivät itse tunnustamassa tekonsa poliisille.

Vakavia riskejä

Pullopommit on tehty kotoa löydettävistä aineista ja niiden seoksista. Kemiallisen reaktion tuotteena paine kasvaa pullossa, joka pamahtaa rikki ja muodostaa räjähdystä muistuttavan äänen.

Valmistuksen ja räjäyttämisen aikana pommit voivat aiheuttaa huomattavaa vaaraa paitsi tekijälle myös sivullisille. Roiskeet voivat aiheuttaa esimerkiksi palovammoja. Silmiin joutuessaan pommeissa käytettävät aineet tai pullon sirpaleet voivat vaurioittaa pysyvästi näköä.

– Tai jos räjähdys tapahtuu pukukopissa tai muussa suljetussa tilassa, ääni voi vaurioittaa kuuloa. Lisäksi nuori joutuu räjäyttelystä rikosoikeudelliseen vastuuseen, joka voi sisältää myös vahingonkorvauksia, Nummijärvi muistuttaa.

5:42
Katso myös: Nämä sammutusvälineet jokaiselta mökiltä tulisi löytyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja