Tiesitkö? Melatoniiniin voi jäädä koukkuun – näin vieroittaudut

Mitä haittaa unilääkkeistä on? 1:39
KATSO VIDEO: Asiantuntijat kertovat, millaista haittaa rauhoittavista unilääkkeistä on.

Yhä useampi syö pimeähormoni melatoniinia sisältäviä valmisteita uniongelmia helpottamaan. Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat kertoivat, mitä hyötyä ja haittaa melatoniinin käytöstä on.

Rauhoittavia unilääkkeitä määrätään yhä vähemmän unettomuuden hoitoon, mutta samalla melatoniinin käyttö on lisääntynyt. Melatoniinia syödään yhä useammin paitsi reseptilääkkeenä myös käsikaupasta ostettavana ravintolisänä.

Tutkimusprofessori Timo Partonen THL:sta kertoo, että melatoniinista on apua etenkin aaltoilevaan unettomuuteen, jonka taustalta ei löydy selkeää sairautta tai stressitekijää. Lisäksi melatoniini voi auttaa iltavirkkuja nukahtamaan aiemmin.

Varsinkin pitkäaikaisen unilääkkeiden käytön tiedetään olevan haitallista ja voivan aiheuttaa riippuvuutta. Onko melatoniinin käyttö sitten vaaratonta?

Partosen mukaan pitkään käytettynä melatoniini ei näytä aiheuttavan juuri enempää haittoja kuin lumelääkekään. Tiettyjen lääkitysten kanssa melatoniinilla voi kuitenkin olla yhteisvaikutuksia, jotka tulee ottaa käytössä huomioon. Myöskään varsinaista riippuvuutta melatoniini ei aiheuta.

– Mutta kyllä mieli voi alkaa toimia siten, että alkaa uskoa siihen pienen pillerin taikaan ja sillä lailla siihen, että ei voi nukahtaa ilman. Sen tyyppinen koukku voi syntyä, terveyskonserni Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo sanoo.

Melatoniinikoukusta voi kuitenkin päästä irti rukkaamalla elintapoja unelle suotuisimmiksi eli muuttamalla päivärytmiään säännöllisemmäksi. Aamuun ja aamupäivään painottuva liikunta, luonnonvalolle altistuminen ja iltojen rauhoittaminen tahdistavat kaikki sisäistä kelloa ja edesauttavat unen tuloa.

Miten unettomuutta tätä nykyä hoidetaan? Katso Partosen ja Lahdensuon koko haastattelu alla olevalta videolta.

Unettomuuden uudet hoitokeinot 8:39

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Lue myös:

    Uusimmat