Jos teet näin öisin, älä viivyttele lääkärikäyntiä – hengen haukkomista ei tule sivuuttaa

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Miksi uniongelmia ei saisi sivuuttaa? Videolla asiantuntija kertoo, kuinka merkityksellistä nukkuminen on ihmiselle.

Hengen haukkominen keskellä yötä on oire, jota ei kannata sivuuttaa liian pitkään.

Uniongelmat ovat yleisiä ja monisyisiä vaivoja. Huonosti nukuttu yö voi olla seurausta esimerkiksi äänekkäistä naapureista, levottomasta petikumppanista tai stressistä. Toisinaan riittämättömien yöunien taustalla vaikuttaa elimellinen sairaus.

Mikäli yöunet jäävät toistuvasti liian vähäisiksi ja päivällä väsyttää, kannattaa ongelmien juurisyytä lähteä selvittämään. Esimerkiksi yöllinen hengen haukkominen on merkki siitä, ettei hoitoon hakeutumisessa kannata viivytellä. Tukehtumisen tunteeseen herääminen voi olla seurausta seuraavista syistä.

Uniapnea

Yksi yöllistä hapenpuutetta aiheuttavista terveysongelmista on uniapnea, jota sairastaa lähes 1,5 miljoonaa suomalaista. Uniapnea tarkoittaa käytännössä unenaikaisia, hengitysteiden ahtaudesta johtuvia hengityskatkoja, joiden seurauksena nukkuja korahtaa hereille.

Ihminen ei välttämättä itse tajua heräävänsä haukkomaan happea keskellä yötä. Toistuvat hengityskatkokset kuitenkin silppuavat unta, minkä vuoksi ihmistä väsyttää aamulla ja päivällä. Usein uniapneaan liittyy myös kuorsausta sekä kuivan suun tunnetta aamuisin.

Uniapnea lisää aiheuttamansa väsymyksen vuoksi onnettomuuksien ja tapaturmien vaaraa, minkä lisäksi oireyhtymää potevien verisuonisairausriski on huomattavasti kohonnut. Yölliset hengityskatkokset yhdessä päiväaikaisen väsymyksen kanssa ovat syitä hakeutua tutkimuksiin.

Yli puolet uniapneasta kärsivistä on ylipainoisia ja tärkein itsehoitomenetelmä onkin laihdutus. Alkoholin ja rauhoittavien käytön rajoittaminen sekä selällään nukkumisen välttäminen voivat nekin auttaa. Myös unenaikainen ylipainehengityshoito eli CPAP tai uniapneakiskot kuuluvat hoitovalikoimaan.

Videolla asiantuntija paljastaa tyypilliset virheet, joita ihmiset tekevät kyljellä nukkuessaan. Juttu jatkuu videon alla.

Kyljellään nukkuja: Ethän tee näitä virheitä sängyssä? 4:25
KATSO VIDEO: Kyljellään nukkuja, ethän tee näitä virheitä sängyssä? Asiantuntija paljastaa haasteet.

Limaisuus

Herääminen tukehtumisen tunteeseen voi olla seurausta myös nenänielun limaisuudesta.

Kurkun takaosaan kertynyt liiallinen lima voi tukkia hengitysteitä ja aiheuttaa yöllisen hengityskatkoksen, amerikkalainen yleislääkäri Janice Johnston sanoo Huffington Postille. Hengityskatkokseen voi liittyä yskimistä. Päivällä kurkku saattaa tuntua karhealta ja kipeältä.

Runsas limaisuus voi johtua esimerkiksi allergiasta, astmasta, flunssasta tai keuhkoahtaumataudista.

Limaisuutta voi yrittää helpottaa juomalla paljon vettä, jolloin lima muuttuu ohuemmaksi. Allergiaoireisiin tepsivät antihistamiinit, flunssan jälkeiseen bakteeri-infektioon antibiootit. Myös nenäkannua voi testata.

Mikäli unta häiritsevä limaisuus ei kotikonstein helpota, kannattaa asiasta olla yhteydessä lääkäriin.  

Refluksitauti

Kolmas mahdollinen selitys yönaikaiselle hengen haukkomisen tarpeelle on refluksitauti, jota esiintyy länsimaissa noin joka viidennellä henkilöllä.

Refluksitaudissa mahalaukun hapanta sisältöä nousee toistuvasti ruokatorveen. Öisin mahansisältö voi nousta nieluun asti, mistä saattaa seurata palan tunnetta kurkussa sekä nielemisvaikeutta. Toinen refluksitaudille tyypillinen oire on polttava tunne rintalastan alla eli närästys etenkin runsaan aterian jälkeen ja makuuasennossa.

Refluksitautia voidaan hoitaa välttämällä isoja aterioita ennen nukkumaanmenoa, välttelemällä vatsaa ärsyttäviä ja runsasrasvaisia ruokia, kuten sitrushedelmiä, suklaata, alkoholia ja kolajuomia, sekä lopettamalla tupakointi. Sängyn pääpuolen korottaminen voi helpottaa yöllisiin oireisiin.

Hapan mahansisältö vahingoittaa ruokatorven limakalvoa ja aiheuttaa siellä tulehdusta. Toistuvat ja voimakkaat refluksioireet ovat syy hakeutua lääkärin pakeille.

Parempi uni lääkkeillä? Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä haittaa unilääkkeistä on.

Mitä haittaa unilääkkeistä on? 1:39
KATSO VIDEO: Mitä haittaa unilääkkeistä on?

Lue myös:

    Uusimmat