Nukkuuko lapsesi tarpeeksi? Tutkijat kehittivät kokeen, jolla asia selviää

Uneliaat koululaiset 5:54
Pitäisikö koulun alkaa myöhemmin? Unitutkija Markku Partisen mukaan kahdeksalta alkava koulupäivä voi olla liian aikainen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yksinkertainen verikoe voi kertoa, nukkuuko lapsi riittävästi.

Riittävä uni ja lepo on lapsen kehitykselle ja kasvulle tärkeää. Uni auttaa oppimaan uutta sekä keskittymään opiskeluun. Samalla hyvä uni edistää lapsen luovuutta ja mielialaa, vähentää riskiä joutua onnettomuuksiin sekä vahvistaa vastustuskykyä. Unen aikana erittyy myös kasvuun tarvittavaa hormonia.

Vähäinen uni puolestaan syö jaksamista sekä keskittymis- ja oppimiskykyä. Lisäksi univaje sekoittaa hormonitoimintaa, laskee elimistön immuunipuolustusta ja altistaa lapsen tulehdustaudeille ja stressille. Lapselle voi kehittyä insuliiniresistenssi ja kertyä painoa, jonka vuoksi riski kakkostyypin diabetekseen ja sydäntauteihin kasvaa.

Unen tarve on yksilöllistä, mutta nyrkkisääntönä voi sanoa, että kouluikäisen tulisi nukkua kymmenisen tuntia vuorokaudessa. Myös nuoret tarvitsevat unta 8–10 tuntia joka yö. Mutta mistä tietää, että lapsi on saanut riittävästi unta? Italialaistutkijat ovat kehittäneet testin, jolla asiaa voi mitata.

Univaje näkyy mikro-RNA:ssa

Institute of Food Sciences of the National Research Council -tutkimuslaitoksen tutkimuksessa selvitettiin eurooppalaisten lasten ja nuorten nukkumista sekä unen vaikutusta mikro-RNA:han. Mikro-RNA:t eli solujen omat pienet RNA-molekyylit vaikuttavat geenien ilmentymisen säätelyyn.

Tutkijat tarkastelivat 111 normaalipainoista lasta ja nuorta kahdeksasta Euroopan maasta. Itseraportoinnin perusteella lapset ja nuoret jaettiin kahteen ryhmään: ”lyhyet nukkujat” ja ”normaalit nukkujat”.

”Lyhyiksi nukkujiksi” luokiteltiin lapset, jotka nukkuivat alle 9 tuntia päivässä sekä nuoret, jotka nukkuivat alle 8 tuntia päivässä. ”Normaaleja nukkujia” olivat lapset, jotka nukkuivat vähintään 9 tuntia päivässä, ja nuoret, jotka nukkuivat vähintään 8 tuntia päivässä.

Tutkittuaan osallistujien veren mikro-RNA:ta tutkijat huomasivat, että unen määrä vaikutti merkittävästi tiettyihin mikro-RNA-tasoihin. Esimerkiksi kansalaisuus, ikä, sukupuoli, murrosikä, vanhempien koulutus tai ruutuaika puolestaan eivät vaikuttaneet mikro-RNA-tasoihin.

Yksinkertainen verikoe voi kertoa paljon lapsen terveydestä

Tulosten perusteella verikokeessa mitattavat mikro-RNA-tasot voivatkin kertoa luotettavasti ja helposti, nukkuuko lapsi tarpeeksi. Samalla yksinkertainen verikoe voi antaa osviittaa muusta lapsen terveydestä, johon uni olennaisesti vaikuttaa. Tulokset pitää kuitenkin vielä varmistaa jatkotutkimuksissa.

Löydökset ilmestyivät Experimental Physiology -tiedejulkaisussa.

Lähteet: The Physiological Society, Experimental Physiology, MLL 1 & 2, Terve koululainen, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat