Merkittävä tekijä onnellisuuden kannalta: Nukkuuko lapsesi tarpeeksi?

Jokainen vanhempi tietää, miten unen puute voi vaikuttaa jaksamiseen. Ensimmäinen hyvin nukuttu yö lasten saamisen jälkeen saa olon tuntumaan kuin uudelta ihmiseltä. Ei siis liene ihme, että huonosti nukutut yöt vaikuttavat myös lapsiin merkittävällä tavalla. 

Liki 47 000 australialaislasta vastasi kyselyyn, jossa pureuduttiin lasten hyvinvointiin ja mielenterveyteen.

Tuloksista käy ilmi, että uni on avaintekijä lapsen hyvinvoinnissa. 

– Jos lapsista tuntuu turvalliselta ja turvatulta, he saavat todennäköisemmin oikean määrän unta ikäänsä nähden, ja jos he saavat oikean määrän unta, he todennäköisemmin raportoivat olevansa onnellisia, kertoo professori Lisa Gibbs ABC:n kyselyn analysoinnista vastanneesta Melbournen yliopistosta.

Ne lapset, joiden olo ei ollut kotona, koulussa tai naapurustossa turvallinen, saivat 2–3 kertaa epätodennäköisemmin suositellun määrän unta ikätovereihinsa nähden.

Kun huomioon otettiin laajempi skaala unimalleja, huomattiin, että lapsilla, joilla oli turvaton olo, oli neljä kertaa todennäköisemmin havaittavissa epätyypillistä unikäyttäytymistä. He eivät esimerkiksi saaneet tarpeeksi unta tai nukkuivat yli suositellun määrän.

– Todisteet osoittavat, että perheväkivallalle altistuneet lapset, kärsivät usein univaikeuksista, professori Cathy Humphreys Melbournen yliopistosta toteaa.

Professori David Forbes toteaa, että kyseessä on ahdistuksen, stressin tai mahdollisen trauman oireilu. Unta liian vähän saavilla lapsilla voi olla myös käytösongelmia sekä vaikeuksia keskittymisen ja muistin kanssa luokkahuoneessa.

Unen merkitys korostuu tuloksissa, joiden mukaan ne lapset, jotka nukkuivat suositellun määrän yössä, raportoivat tuplasti todennäköisemmin olevansa usein onnellisia kuin ne lapset, jotka eivät nukkuneet suositeltua määrää.

Muista rutiinit

Jos lapsen saama unimäärä huolestuttaa, terveellisiä unirutiineja voivat edesauttaa liikunta, älylaitteiden sammuttaminen pari tuntia ennen sänkyyn menoa sekä se, että lapsen huone on pimeä, hiljainen ja viileä, vinkkaa vanhemmuuteen erikoistunut Scary Mommy -sivusto.

Myös iltarutiinit kannattaa pitää selkeinä: pyjama päälle, hampaiden pesu, iltasatu ja valojen sammutus. Nukkumaanmenoaika kannattaa pitää samana, mieluiten myös viikonloppuisin. Säännöllisyys ja rutiinit auttavat lapsia tottumaan rytmiin.

Lähteet: ABC, Scary Mommy

***


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja