Norjalaistutkijat suosittelevat syömään kourallisen pähkinöitä päivässä

Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä 10:00
KATSO MYÖS: Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä.

Kourallinen pähkinöitä ja siemeniä päivässä voi vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin.

Pähkinöiden ja siemenien lisääminen ruokavalioosi saattaa suojella sydäntäsi, kirjoittaa New York Post.

Norjalaistutkimuksen mukaan syömällä pienen määrän pähkinöitä ja siemeniä päivässä, voi vähentää riskiään sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Food Nutrition Research -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan pähkinöitä ei tarvitsisi syödä päivittäin kuin kourallinen, eli noin 30 grammaa, jotta riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin olisi  20–25 prosenttia pienempi.

– Aikuiset syövät Pohjoismaissa vain noin 4 grammaa pähkinöitä päivässä. Moni ei syö pähkinöitä tai siemeniä laisinkaan, Oslon yliopiston tutkija Erik Kristoffer Arnesen kommentoi tiedotteessa.

Edes vähän pähkinöitä on parempi kuin ei yhtään

Tutkijoiden mukaan mikään tietty pähkinä ei laskenut selkeästi sydän- ja verisuonitaudin riskiä, joskin manteli, pistaasi sekä saksanpähkinä laskevat tehokkaimmin kolesterolia.

Vaikkei yltäisikään päivittäiseen 30 gramman määrään, tutkijoiden mukaan on parempi, jos syö edes hieman pähkinöitä ja siemeniä, kuin jos ei söisi lainkaan.

– Pähkinöillä on hyödyllinen vaikutus veren kolesterolitasoon, mikä on tärkeää pitää matalana, jotta voidaan ehkäistä rasvatukosten syntymistä verisuonissa. Valtimotauti on yksi suurimmista sydänkohtauksen riskitekijöistä, Erik Kristoffer Arnesen kommentoi.

Valtimotauti tarkoittaakin juuri verta kuljettavien valtimoiden ahtautumista, jonka seurauksena veren kulku suonessa heikkenee, kerrotaan Terveyskirjaston sivuilla.

Ahtautuneeseen sepelvaltimoon syntyy helposti myös verihyytymä, jolloin koko suoni tukkeutuu ja hapen kulku sydämeen häiriöityy.

Tutkijoiden mukaan pähkinöiden rasvahappojen koostumus on hyödyksi terveyden edistämiseksi ihan yleisesti ottaenkin.

– Vaikka pähkinöitä ei voida käyttää korkean kolesterolin hoitoon, uskomme, että vaikutus on tarpeeksi merkittävä käytettäväksi ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä väestön keskuudessa, Arnesen sanoo.

Katso myös: Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa vaarallisen vyötärölihavuuden

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Katso videolta nopea narukikka, joka paljastaa useille sairauksille altistavan vyötärölihavuuden.


Lue myös:

    Uusimmat