Lapsuuden kokemukset voivat altistaa sydänsairauksille jo nuorena – kaksi selitystä

Miksi järkytys muuttuu traumaksi? Traumatisoitumistaan ei voi valita, mutta toivoakin on:"Toipuminen on todennäköisin vaihtoehto" 3:31
Miksi järkytys muuttuu traumaksi? Psykologian tohtori Tuija Turunen kertoo.

Toistuvat vastoinkäymiset lapsuudessa saattavat suurentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin jo alle 40-vuotiaana. Esimerkiksi perheenjäsenen vakava sairastuminen tai kuolema, köyhyys ja kaltoinkohtelu liittyvät suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Tiedot perustuvat mittavaan tutkimukseen, jossa lähes 1,3 miljoonaa tanskalaista seurattiin rekisterien avulla syntymästä 38-vuotiaaksi. Heistä 4 100 sairastui ensimmäistä kertaa sydän- ja verisuonitautiin 16–38-vuotiaana.

Riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin oli 40–60 prosenttia suurempi osallistujilla, joiden vanhempi tai sisarus oli sairastunut vakavasti tai menehtynyt, tulokset osoittivat. Myös useiden vastoinkäymisten kasautuminen ja jatkuminen lapsuudesta nuoruuteen liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Syy voi löytyä elintavoista ja stressistä

Sydän- ja verisuonitaudit ovat harvinaisia alle 40-vuotiailla, joten käytännössä riskit eivät ole kovin suuria. Tutkijat arvioivat, että tässä aineistossa ne tarkoittivat vuoden aikana noin 10–18 lisäsairastumista sataatuhatta osallistujaa kohden.

Osa yhteydestä voi tutkijoiden mukaan johtua epäterveellisistä elämäntavoista, kuten tupakoinnista ja liiallisesta alkoholin käytöstä, mutta toistuvat vaikeudet lapsuudessa voivat myös muokata stressireaktioita haitalliseen suuntaan.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitä uusin tutkimustieto paljastaa sydänkohtausten riskeistä.

Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä 10:00
Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat