Runsaasti pehmeää rasvaa sisältävät pähkinät ovat tunnetusti hyväksi sydänterveydelle. Uusi amerikkalaistutkimus esittää, että erityisesti pekaanipähkinät laskevat haitallista LDL-kolesterolia nopeasti.
Georgian yliopiston tutkijat havaitsivat, että pekaanipähkinöiden päivittäinen syöminen laskee merkittävästi kolesterolia jo kahdeksassa viikossa.
Tutkimukseen osallistui 52 aikuista, joilla oli kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.
Osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä osallistujat söivät päivittäin 68 grammaa eli lähes 500 kilokalorin edestä pekaanipähkinöitä osana normaalia ruokavaliotaan. Toisessa ryhmässä pekaanipähkinöillä korvattiin dieetin muita runsasenergisiä ruokia. Kolmanteen ryhmään joutuneet eivät syöneet pekaanipähkinöitä.
Kaikilta osallistujilta otettiin verikokeet ennen ja jälkeen kahdeksan viikon kokeen. Tutkijat huomasivat, että pekaanipähkinöitä syöneillä veren kokonaiskolesteroli, haitallinen LDL-kolesteroli ja veren rasva-arvot paranivat selvästi. Keskimäärin heidän kokonaiskolesterolinsa laski 5 prosentilla ja LDL-kolesteroli 9 prosentilla.
Osa ihmisistä pääsi kahden kuukauden pähkinäkuurin ansiosta jopa kokonaan eroon korkeasta kolesterolista. Tutkimus ilmestyi Journal of Nutrition -julkaisussa.