Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Pekaanipähkinöitä kannattaisi syödä päivittäin – tutkimus paljasti suotuisia vaikutuksia jo kahdessa kuukaudessa

0:37Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaaPähkinöiden syöminen auttaa myös painonhallinnassa. Katso videolta helppo kikka, joka paljastaa, pitääkö painostaan olla huolissaan.
Julkaistu 02.09.2021 07:04

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Runsaasti pehmeää rasvaa sisältävät pähkinät ovat tunnetusti hyväksi sydänterveydelle. Uusi amerikkalaistutkimus esittää, että erityisesti pekaanipähkinät laskevat haitallista LDL-kolesterolia nopeasti.

Georgian yliopiston tutkijat havaitsivat, että pekaanipähkinöiden päivittäinen syöminen laskee merkittävästi kolesterolia jo kahdeksassa viikossa.

Tutkimukseen osallistui 52 aikuista, joilla oli kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

Osallistujat jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä osallistujat söivät päivittäin 68 grammaa eli lähes 500 kilokalorin edestä pekaanipähkinöitä osana normaalia ruokavaliotaan. Toisessa ryhmässä pekaanipähkinöillä korvattiin dieetin muita runsasenergisiä ruokia. Kolmanteen ryhmään joutuneet eivät syöneet pekaanipähkinöitä.

Kaikilta osallistujilta otettiin verikokeet ennen ja jälkeen kahdeksan viikon kokeen. Tutkijat huomasivat, että pekaanipähkinöitä syöneillä veren kokonaiskolesteroli, haitallinen LDL-kolesteroli ja veren rasva-arvot paranivat selvästi. Keskimäärin heidän kokonaiskolesterolinsa laski 5 prosentilla ja LDL-kolesteroli 9 prosentilla.

Osa ihmisistä pääsi kahden kuukauden pähkinäkuurin ansiosta jopa kokonaan eroon korkeasta kolesterolista. Tutkimus ilmestyi Journal of Nutrition -julkaisussa.

Lue myös: Suomalaistutkijoilta mullistava havainto: Haitallisen LDL-kolesterolin nousuun voivat vaikuttaa myös lääkkeet, torjunta-aineet, muovi ja saasteet

Pähkinöiden sydänhyödyt

Paljon pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa sisältävät pähkinät edistävät tunnetusti sydänterveyttä, sillä ne pienentävät veren LDL-kolesterolipitoisuutta. Veren kolesterolipitoisuutta pienentävät myös kuidut, joita pähkinöistä löytyy niin ikään runsaasti.

Pähkinöiden sisältämä kuitu ja proteiini myös ylläpitävät kylläisyyden tunnetta, mikä edistää sydänterveydelle suotuista painonhallintaa. Runsasenergisyytensä vuoksi pähkinöitä kannattaa kuitenkin syödä maltilla, suunnilleen pienen kourallisen verran päivässä.

Pähkinät tulisi nauttia maustamattomina eli ilman suolaa ja maustekuorrutteita.

Lue myös: Pahin moka, jonka voit tehdä pähkinöille: Jopa 90 prosenttia terveyshyödyistä häviää?

Pekaanipähkinät ja kolesteroli

Pekaanipähkinöistä erityisen hyvän valinnan tekevät niiden luonnostaan sisältämät antioksidantit, jotka voivat suojata useilta sairauksilta, kuten sydän- ja syöpätaudeilta, yhdysvaltalaisen Loma Linda yliopiston tutkijat esittivät vuonna 2011.

Tuossakin tutkimuksessa havaittiin pekaanipähkinöiden suotuisa vaikutus kolesteroliin. Pekaanipähkinöiden syönnin jälkeen hapettuneen LDL-kolesterolin määrä veressä laski jopa kolmanneksella.

Hapettuneen LDL-kolesterolin on arveltu olevan keskeisessä asemassa valtimoiden kovettumisessa. Valtimoiden kovettuminen eli ahtautuminen aiheuttaa sydän- ja aivoinfarkteja.

Lue myös: Tätä sairautta suomalaiset pelkäävät kaikista eniten – eikä huoli ole aiheeton

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

1:36Aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireetTunnistatko välitöntä hoitoa vaativat oireet? Videolla kerrotaan, millaisista merkeistä aivoinfarktin tunnistaa.

Lähteet: University of Georgia, The Journal of Nutrition, Sydänliitto 1 & 2, Loma Linda University

Lisää aiheesta:

Tutkimus: Yksi ruokamuutos voi alentaa kolesteroliasiNorjalaistutkijat suosittelevat syömään kourallisen pähkinöitä päivässäJo pieni määrä riittää: Ylistetty ruoka-aine voi auttaa pitämään verenpaineen kurissaPieni annos tuttua naposteltavaa voi vähentää huonoa kolesteroliaTutkimus siunaa suosikkiherkun – syö ainakin kerran viikossa: ”Pitää sydämen verisuonet terveinä”Päivittäinen pähkinöiden syöminen todella kannattaa: Terveyspommeilla tutkitusti myös verenpainetta alentava vaikutus
RavintoSydänterveysTutkimustuloksetPähkinätTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?