Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Saatko tarpeeksi tätä vitamiinia? Voi pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään

8:53Onko D-vitamiinpillereiden popsimisesta hyötyä?Onko D-vitamiinipillereiden popsimisesta hyötyä?
Julkaistu 25.11.2021 09:19

UUTISPALVELU DUODECIM – MTV LIFESTYLE

Runsaasti K-vitamiinia ruoastaan saavat keski-ikäiset näyttäisivät olevan pienemmässä vaarassa menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään seuraavien 20 vuoden aikana. K-vitamiinia saa muun muassa parsakaalista, pinaatista, muista vihreistä lehtikasviksista ja kasviöljyistä.

Tuoreessa tanskalaisaineistoon perustuvassa tutkimuksessa K-vitamiinin vaikutuksia selvitettiin seuraamalla 56 000 keskimäärin 56-vuotiasta 23 vuoden ajan. Seurannan aikana 14 000 osallistujaa menehtyi. Kuolemista 5 000 johtui sydän- ja verisuonitaudeista ja 6 300 syövästä.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokavalioista ja kuolemantapauksista, eniten K-vitamiinia (192 mikrogrammaa päivässä) ruoastaan saavat menehtyivät seurannan aikana noin neljänneksen epätodennäköisemmin kuin sitä vähiten (57 mikrogrammaa päivässä) saavat. Yhteys koski kokonaiskuolleisuutta sekä sydän- ja verisuonitauti- ja syöpäkuolleisuutta.

Havainnot pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien muu ruokavalio, terveydentila, elämäntavat ja muita riskitekijöitä, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tulokset olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Lue myös: 4 ruokaa, jotka parantavat suun terveyttä – syöthän näitä?

K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on välttämätön veren hyytymistekijöiden muodostumiselle. Se on tärkeä myös luiden ja verisuonten terveydelle.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin K1-vitamiinia, jota saa kasviksista. K-vitamiinia on kuitenkin myös K2-muodossa muun muassa maksassa, kananmunissa sekä juustossa ja muissa hapatetuissa ruoissa, mutta sen saantia ei pystytä luotettavasti arvioimaan, minkä takia sen terveysvaikutuksia on vaikea tutkia. Ihmisen elimistö pystyy tuottamaan K2-vitamiinia.

Suomessa K-vitamiinin saannille ei ole virallisia suosituksia, mutta suomalaisten saanti on iästä ja sukupuolesta riippuen välillä 90–105 mikrogrammaa vuorokaudessa. K-vitamiinin puutos on hyvin harvinaista.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lue myös: Sorrutko sinäkin tähän vitamiinimokaan? Pahimmillaan vaaraksi terveydelle

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilta muiltakin!

15:18Juontaja kävi verikokeissa – löytyi sama puute kuin useilla muilla suomalaisilla

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisää aiheesta:

Älä syö liikaa tätä vitamiinia – voi edistää sydänsairauksiaKorkea verenpaine? Tutkimus selvitti toimivan apukeinon – tee tämä muutosTutkimus: Tällaiset ruoat kasvattavat riskiä sairastua Parkinsonin tautiinKalium pienentää suolan aiheuttamia sydänriskejä – tee tämä muutos ruokavalioosiRavintoaine, joka tutkitusti ehkäisee tappavia kansantauteja – tulisi kuulua kaikkien ruokavalioonTutkimus: D-vitamiinilisä todella ehkäisee flunssaa – mutta ei moniakaan muita sairauksia
VitamiinitSairaudet ja tauditSydänterveysSyöpäRuokavalioTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Vitamiinit
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 1.8.17:29
    Vesimeloni

    Tiesitkö? Vesimelonista voi tehdä helposti "jäätelöä"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 3.5.14:20
    D-vitamiini

    Tutkimus: Tietyn vitamiinin puute voi lisätä riskiä sairastua suolistosyöpään

  • 3.2.07:42
    Terveys ja hyvinvointi

    Raudanpuutteen oireet voivat olla "melkein mitä tahansa" – lääkärin pakeilla ei aina oteta tosissaan