Nordea: Näin sinun kannattaa säästää – lue!

Nordean Ajassa-lehdessä listataan suomalaisten kolme tärkeintä säästökohdetta.

Moni säästää, vaikka ei edes tiedä mitä varten. Osalta taas koko säästäminen unohtuu ja eletään kädestä suuhun.

Nordean haastattelemien asiantuntijoiden mukaan suomalainen järkevä kuluttaja, mutta hieman liian varovainen – omia säästöjä ei uskalleta laittaa poikimaan.

– Monissa maissa statuksen näyttäminen on tärkeä asia, mutta suomalaiset eivät välitä näyttävästä kulutuksesta. Meillä velkaantunutta ihmistä katsotaan karkeasti. Ihailemme häntä, joka elää vaatimattomasti, kertoo sosiologian professori, kulutustutkija Terhi-Anna Wilska Ajassa-lehdessä.

– Suomalaiset eivät ole taloudellisia pelureita, jotka sijoittaisivat ja pyrkisivät kartuttamaan omaisuuttaan, Wilska jatkaa.

Myös yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen on samaa mieltä. Hänen mukaansa rahastoilla ja arvopaperisijoituksilla on edelleen hieman elitistinen leima.

– Esimerkiksi Ruotsissa on täysin tavallista, että jokaisella on jonkinlaisia sijoituksia, hän kertoo Ajassa-lehden haastattelussa.

Tässä ovat tärkeimmät säästökohteet:

1. Säästä pahan päivän varalle

Koskaan et voi tietää mitä tulevaisuudessa tapahtuu: Äkillinen työttömyys tai sairastuminen voi muuttaa koko elämäsi.

Nordea neuvoo tekemään sijoitussuunnitelman ja huolehtimaan riittävästä sijoitussuunnitelmasta. Kartuta säästöjäsi joko säästötilille tai matalariskiseen rahastoon. Määräaikaistili tuottaa parempaa korkoa kuin säästötili.

2. Säästä vaurastuaksesi

Jos sinulla on varallisuutta ota selvää, voisitko sijoittaa siitä osan pidemmäksi aikaa. Vain pitkällä aikavälillä on mahdollista tavoittaa korkeita tuottja, mutta silloin myös riskit ovat korkeampia. Tämä on kuitenkin ainoa keino vaurastua.

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta sijoittaa rahaa, kannattaa aloittaa säännöllinen kuukausisäästäminen osake- tai yhdistelmärahastoon.

3. Varaudu eläkepäiviin

Vaikka olisit vasta aloittanut työelämäsi kannattaa jo nyt miettiä, miten varmistaa toivomasi elintaso eläkkeelle siirtyessä. Eläkesäästäminen kannattaa aina ja sen voi hoitaa monella eri tapaa: vaihtoehtoja ovat esimerkiksi PS-sopimus, eläketurva tai muu pitkäaikainen säästäminen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat