Niinistöltä varoitus: "Jos menetämme arktisen alueen, menetämme maapallon"

Presidentti Sauli Niinistö puhui YK:n ilmastokokouksessa 3:47
Katso Niinistön koko puhe!

Presidentti Sauli Niinistö on pitänyt Suomen puheenvuoron Glasgow’n ilmastohuippukokouksessa.

Niinistö muistutti Suomen tavoitteesta olla hiilineutraali jo vuonna 2035. Niinistön mukaan Suomi on erittäin huolissaan arktisen alueen lämpenemisestä.

– Kaikkien muidenkin pitäisi olla huolissaan. Jos menetämme arktisen alueen, menetämme maapallon. Arktisella alueella mustan hiilen ja metaanipäästöjen vähentäminen on välttämätöntä.

Hän myös lupasi, että Suomi kaksinkertaistaa ilmastorahoituksensa kehitysmaille. 

– Riittävän ilmastorahoituksen takaaminen on ratkaisevan tärkeää. Suomi tekee oman osansa lähes kaksinkertaistamalla kehitysmaille antamansa ilmastorahoituksen, Niinistö lausui. 

– Toimimalla valtiovarainministerien ilmastokoalition toisena puheenjohtajamaana pyrimme myös edistämään ilmastotoimien sisällyttämistä kansallisiin budjetteihin ja taloussuunnitteluun.

Presidentti nosti esiin myös hiilinielujen tärkeyden, ja kehui siinä Suomen toimia. 

– Mitkään päästövähennystoimet eivät ole riittäviä, jos emme huolehdi myös hiilinieluista. Euroopan metsäisimpänä maana Suomi korostaa erityisesti metsien kestävää käyttöä. Suomessa istutetaan vuosittain 150 miljoonaa puuta. Kansainvälisellä tasolla meidän on lisättävä toimia metsäkadon pysäyttämiseksi.

Jokaisella valtionjohtajalla on kokouksessa puhemahdollisuus.

Kuuntele koko puhe pääkuvan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat