Niinistö: En voi enää kieltäytyä puhemiehen tehtävästä

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) kertoo selvittäneensä, ettei hän voi luopua puhemiehen tehtävistä eduskunnan tyrmistyttävän protestiäänestyksen jälkeen. Niinistö sai vain 89 ääntä.

- Kun valinta ja vaali on tehty, en ole oikeutettu olemaan ottamatta tehtävää vastaan.

Näin ollen Niinistö aikoo olla eduskunnan edessä huomenna valtiopäivien avajaisissa. Hän pitää eduskunnan vastauspuheenvuoron presidentti Tarja Haloselle, joka avaa valtiopäivien avajaiset.

Niinistö kokee kohtelunsa epäreiluksi.

- En ole ollut valtavan innokas ylipäätään ottamaan tehtävää vastaan.

Niinistö myös samoo saaneensa lupauksia, että hänen valintaansa vastaan ei tulisi sellaista protestimäärää kuin nyt nähtiin.

"Olisi pitänyt etukäteen informoida"

- Siitä olisi pitänyt etukäteen informoida, Niinistö pohtii protestiaaltoa.

Eduskunnassa puhemiesvaali on saanut aikaan skandaalin. Kokoomuksessa monet syyttivät protestista SDP:tä. Toisaalta Niinistöön on suututtu myös muissa ryhmissä. Hallituspuolueista erityisesti keskustassa.

Niiinistön mukaan keskustan käyttäytyminen äänestyksessä on kuitenkin hallituksen asia.

- Ensin asiasta sovitaan ja sitten päätetään mitä sattuu, kun "piilopaikka" tulee, Niinistö murahti ja viittasi suljettuun lippuäänestykseen, jossa ei selviä, kuka ketäkin äänestää.

Niinistö koki säästölinjansa saaneen täystyrmäyksen.

- Se linja on nyt tuomittu aika lailla epäonnistuneeksi, Niinistö sanoi.

- Näyttää vähän siltä, että pärjään huonosti vaaleissa, joissa kansan valitsemat äänestävät, mutta paremmin kun kansa valitsee, Niinistö lohkaisi.

Kalli: Olen hämmentynyt

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli on hyvin yllättynyt vaalituloksesta. Hänen mukaansa keskustan eduskuntaryhmä päätti yksimielisesti tukea puhemieheksi Niinistöä.

- En pysty sanomaan, miten tämä tilanne on syntynyt. Tiedän vain miten itse olen äänestännyt. Äänestyslipun näytin kollega Raville.

Kalli myöntää, että syksyllä edustajapiireissä oli "pientä napinaa".

- Kuvittelin, että istuntotauon aikana tämä ilmapiiri on parantunut ja ajattelin, että meidän edustajan osalta asia on selvä, mutta näin tässä nyt on käynyt, Kalli tiivistää.

Katso Eeva Lehtimäen juttu ja MTV:n politiikan toimituksen esimies Timo Haapalan analyysi

Lue myös:

    Uusimmat