Nettihyökkäykset toistaiseksi hiipumassa?

Yleisradion palvelimille tehdyt nettihyökkäykset jatkuivat myös tänään. Internetiskujen takana näyttäisi olevan itäeurooppalainen ryhmä, jossa on tiettävästi mukana myös suomalaisia jäseniä. Teon motiivista ei ole vielä tietoa.

Nettihyökkäykset Yleisradion verkkosivuille ovat jatkuneet vielä tänään. Muut suomalaissivustot saivat kuitenkin olla rauhassa. Hyökkäykset on otettu vakavasti, ja myös maan hallitus sai asiasta tänään selvityksen.

- Suurin hyökkäys näyttäisi nyt olevan ohitse, ja sivut toimivat normaalisti. Toimintaa häiritsee kuitenkin vielä runsas hajaliikenne, Ylen tietoturvapäällikkö Janne Huhtakallio sanoi iltapäivällä.

Huhtakallion mukaan Yle tekee hyökkäyksistä rikosilmoituksen.

Keskusrikospoliisi on nimennyt tapauksen tutkinnanjohtajaksi tietotekniikkarikosryhmän johtajan, rikosylikomisario Veli-Pekka Loikalan.

Hallitus sai selvityksen

Maan hallitus seuraa tarkkaan tilannetta. Ministerit saivat iltapäivällä tietoturva-asiantuntijoilta selvityksen siitä, mitä viime päivinä on tapahtunut.

Huhtakallio kiistää väitteen, että Ylen verkkosivuille olisi hyökätty internetiin vuotaneiden salasanojen ja tunnusten avulla.

- Kaikkihan on sinänsä mahdollista, mutta ympäristön tuntien pidän sitä tässä tapauksessa erittäin epätodennäköisenä, Huhtakallio sanoi.

Motiivi yhä mysteeri

F-Securen tutkimusjohtajan Mikko Hyppösen mukaan suomalaissivustoihin kohdistuviin uusiin nettihyökkäyksiin varaudutaan ja tilannetta niiden osalta seurataan. Hyppösen mukaan Ylen, Eniron ja Suomi24:n verkkosivustoille alkuviikosta tehtyjen hyökkäysten tausta ja motiivit ovat yhä hämärän peitossa.

- Teon taustalla on ilmeisesti itäeurooppalainen ryhmä, jossa on myös suomalaisia jäseniä. Motiivista ei ole edelleenkään tietoa.

Hyppösen mukaan hyökkäykset verkkopalveluihin eivät ole yleensä kovin todennäköisiä eivätkä useimmat suomalaisyritykset ole varautuneet iskuihin.

- Suojaus on työlästä ja kallista, eikä normaali organisaatio tee sitä, jos ei ole pakko.

Ei suurta haittaa tavalliselle kuluttajalle

Hyppösen mukaan hyökkäysten vakavuus riippuu täysin niiden kohteesta.

- Onhan se ikävää ja noloa, kun Ylen sivusto ei toimi. Vakavampaa se on kuitenkin silloin, kun kyseessä on jokin yritys, joka toimii pelkästään verkossa. Silloin bisnes ei pyöri ennen kuin hyökkäys saadaan loppumaan.

Hyppönen teroittaa, että tavallisen netinkäyttäjän ei tarvitse huolestua hyökkäyksistä ja verkossa voi liikkua normaalisti.

- Hyökkäykset eivät hyppää verkosta käyttäjän koneelle, eikä kysymys ei ole mistään virusepidemiasta. Hyökkäykset tekevät ainoastaan sen, että jokin sivusto on hirveän hidas tai se ei aukene ollenkaan.

Hyppösen mukaan hyökkäykset eivät myöskään tarkoita, että sivustoille olisi murtauduttu. Näin ollen esimerkiksi verkkopankkipalveluiden käytöstä ei tarvitse olla huolissaan.

- Vaikka verkkopankkipalvelut joutuisivatkin hyökkäysten kohteeksi, pankkiliikenteen turvallisuus ei siitä huolimatta kärsisi. Tässäkin tapauksessa hyökkäys aiheuttaisi ainoastaan sen, että pankkien sivut eivät toimisi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat