Netissä sitkeästi kiertävä deittiuskomus surettaa seksuaalikasvattajaa: "Hirvittävän yksinkertaista ja yksioikoista ajattelua"

Mistä Se Oikea löytyy? Käsikirja opastaa rakkauden metsästäjiä 8:43
KATSO MYÖS VIDEO: Tiina Svensk kertoi Deittailjan käsikirja -teoksestaan Huomenta Suomessa

Netistä löytyy jos jonkinlaista deittailu-uskomusta. Yksi niistä on se, että sinkuksi jääminen johtuu siitä, että yrittää iskeä itseään "paremman tasoista" seuraa. Seksuaalikasvattajaa tällainen uskomus surettaa.

Internetin keskustelupalstoilla näkee silloin tällöin väitteitä siitä, että sinkkuuden syy piilee siinä, että yrittää iskeä itseään "paremman tasoista" seuraa sen sijaan, että tavoittelisi "oman tasoista" kumppania. Kysyimme seksuaalikasvattaja Tiina Svenskiltä, mitä mieltä hän on tällaisesta uskomuksesta.

Seksuaalikasvattaja Tiina Svenskin uutuuskirja Deittailijan käsikirja julkaistiin 28. syyskuuta. Hän vieraili Huomenta Suomessa kertomassa teoksestaan ja deittailusta. Katso haastattelu yllä olevalta videolta!

Harmittaa ihan hirvittävästi, että meillä on keskustelukulttuuri, jossa puhutaan siitä, että joku olisi paremman tasoinen kuin joku toinen. Millä tavalla ja millä perusteilla? hän ihmettelee.

Svensk pitää myös karuna sitä, että ihmiset laittavat itseään erilaisiin kategorioihin oletetun paremmuuden tai huonommuuden suhteen.

Ulkonäkö ei ole kaikki

Usein "paremmalla tasolla" tarkoitetaan ulkonäköä

Ulkonäköhän on se vetävä voima sen takia, että meillä on niin ulkonäkökeskeinen yhteiskunta, Svensk sanoo.

Hän pitää valitettavana sitä, että ulkonäkökeskeisyyden seurauksena on syntynyt mainitun kaltaisia lieveilmiöitä. Voi olla, että joku pitää vaikkapa hyvännäköistä kumppania statussymbolina. 

Siinä jää ihan valtava määrä ihmisyyttä näkemättä, jos tuijotamme vain ulkonäköä, hän harmittelee.

"Parempaan" tai "huonompaan" tasoon voi ihmisten ajatuksissa liittyä muitakin statuskysymyksiä kuin ulkonäkö. Sellaisia voivat olla myös raha, tietty ammatti tai jokin muu tekijä, jolla yhteiskunnassa katsotaan jonkun olevan menestynyt.

Yksioikoisen arvottava ajatusmalli

Ajatus ulkonäöstä arvon mittana ei ole uusi. Svensk sanoo, että ulkonäkö on ollut naisille aina valtti yhteiskunnassa.

Tästä on erilaisia esimerkkejä. Kauniimmat naiset usein menestyvät paremmin. Lisäksi naisten kauneutta on hyödynnetty kapitalistisena markkinavoimana sekä vallankäytön välineenä aina. 

Se on ollut aina osa yhteiskuntaa. Mutta se, että ajattelemme jonkun olevan "high level" tai "low level" -kumppani siinä, miltä hän näyttää, on mielestäni ihan hirvittävän yksinkertaista ja yksioikoista ajattelua.

Svensk huomauttaa myös, että vaikka naiset hyötyvätkin hyvästä ulkonäöstä, ei se välttämättä tapahdu heidän hyväkseen.

Nekin mallit ovat aika ahtaat, joihin naisen tulee istua.

Ulkonäkökeskeinen nettideittailu

Svenskin mukaan "tasoajatteluun" kiteytyy monta asiaa. Ulkonäkökeskeisen maailman lisäksi siihen vaikuttaa se, että deittailusovellukset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tulleet rytinällä kumppaninetsintäkehään ja ovat palveluina hyvin ulkonäkökeskeisiä.

Ne ovat tuoneet ulkonäkökeskeisyyden näkyviksi sellaisille ihmisille, jotka eivät ehkä ole sitä koskaan miettineet, hän sanoo.

Vaikka pakkeja on saatu maailman sivu ja ihmissuhdesäätämistä on ollut aina, deittisovellukset ovat tuoneet kehiin uusia ilmiöitä. Svensk kertoo, että eräs niistä liittyy naisten asemaan.

Naisten ääni on ensimmäistä kertaa kuuluvampi ja näkyvämpi ja miehet saavat pakkeja, mikä harmittaa ja turhauttaa, hän tiivistää.

Epätasa-arvoinen seksuaalikasvatus näkyy

Tasouskomuksen taustalla piilee Svenskin mukaan sekin ongelma, että ihmiset ovat todella epätasa-arvoisessa asemassa sen suhteen, millaista seksuaalikasvatusta ovat saaneet. 

– Kun meillä ei ole ajantasaista seksuaalikasvatusta aikuisillakaan, eihän meillä ole taitoja käsitellä tunteita, pettymyksiä, turhautumista ja sitä, mitä oikeasti ihmissuhteilta haluaa.

Miesten kohdalla yleisempää ajattelua?

Svensk pohtii, että varsinkin miesten keskuudessa näyttäisi itävän ajatus siitä, että kumppanimarkkinoilla on "eritasoisia" ihmisiä. Näin ei toki ole kaikkien miesten kohdalla, mutta yhtenä esimerkkinä tästä hän pitää incel-kulttuuria.

Kyllähän niitä kaikuja kuuluu sieltä.

Ajatus sinkuksi jäämisestä "huonomman tason" vuoksi voi alkaa vaivata etenkin sellaisia nuoria miehiä, jotka ovat syrjäytyneet yhteiskunnasta. 

Totta kai heidän on helpompi purkaa turhautuminen johonkin konkreettiseen asiaan.
Että on vaan "low level" -tyyppejä tai että yritänpä saada tuon paremman tasoisen [kumppanin], jotta elämä paranee.

Ulkonäkö miehille hieman kuin tabu

Treffisovelluksessa ilman kontaktia jääminen voi tuntua hyvinkin turhauttavalta. Yksi syy tähän voi olla se, millainen vaikutelma omasta deittiprofiilista tulee muille. 

Svenskin mukaan ulkonäkökeskeisessä maailmassa kasvaneet naiset saattavat olla taitavampia performoimaan ulkonäköään ja ottamaan laadukkaita kuvia. 

Vallalla on jotenkin sellainen ajatus, että miehille kiinnostus omaa ulkonäköä kohtaan ei kuulu eikä ole miehekästä korostaa omaa ulkonäköään, joten heillä ei välttämättä ole tarvittavia taitoja tehdä vetävää deittailuprofiilia. Onhan se turhauttavaa.

Jos treffikumppanien löytyminen on mielessä ja deittisovellukset käytössä, kannattaa profiiliin laittaa hyvät kuvat ja keskittyä kertomaan positiivisia asioita.

"80/20-myytti"

"Tasot" eivät ole ainoa netissä kiertävä uskomus. Svensk on nähnyt paljon erilaisia teorioita siitä, että 80 prosenttia miehistä kilpailisi 20 prosentista naisia. Hän kertoo, että tämä on erään miehen vuonna 2014 keksimä myytti, joka on sittemmin todettu vääräksi.

Hän valitsi omin kätösin 27 miestä, jotka deittailivat Tinderissä ja teki näiden pohjalta tällaisen johtopäätöksen.

Svensk muistuttaa, että 27 ei ole validi tutkimusotanta. Havaintoihin vaikuttaa sekin, että mies valitsi tutkittavat tapaukset. 

Svenskin mukaan myyttiä on purettu muun muassa vuonna 2015 julkaistussa kirjassa "Dataclysm", joka on OkCupid -deittisovelluksen perustajan laatima teos siitä, kuinka muodostamme ihmissuhteita ja miten deittailemme.

OkCupid -deittisovellus on julkaissut miljoonien käyttäjiensä datan, joka osoittaa, että naisilla itse asiassa ulkonäkö vaikuttaa vähemmän siihen, aloittaako jonkun kanssa keskustelun.

Ulkonäkö yksin ei tuo onnea

Svensk muistuttaa, että ulkonäkö on loppujen lopuksi vain yksi tekijä ihmissuhteissa ja lopulta aika pieni sellainen. 

On myös syytä muistaa, että hyvännäköinen kumppani ei korjaa kaikkea. Hänenkin kanssaan pitää tehdä se kaikki ihmissuhteisiin vaadittava työ, jotta suhteesta saadaan hyvä ja kestävä.

Onko "hyvät" jo viety?

Joku epäonnekkaita kohtaamisia kokenut deittailija saattaa epätoivon keskellä pohtia, onko niin sanotusti "hyvä" kumppaniehdokkaat jo viety.

Svensk ei näkemystä allekirjoita. Hän muistuttaa, että kysymys on enemmän omasta uskomuksesta kuin faktasta. Vaikka esimerkiksi pienellä paikkakunnalla tarjontaa ymmärrettävästi on vähemmän, maailmassa on kuitenkin kahdeksan miljardia ihmistä ja jokainen meistä tapaa elämänsä aikana keskimäärin noin 80 000 ihmistä. 

Kyllä siihen mahtuu ihmisiä, joita ei ole vielä viety. Sinkkuja on tosi paljon ja he ovat hyviä tyyppejä, hän hymyilee.

Katso myös video: Millaista on rakkausriippuvaisen elämä?

Tästä tunnistat rakkausriippuvaisen suhteen 1:58
Rakkausriippuvuudella tarkoitetaan pakonomaista ihmissuhteen tavoittelua. Millaista on rakkausriippuvaisen elämä – entä hänen ihmissuhteensa? Rakkausriippuvaisen suhteet noudattavat usein samaa kaavaa: niissä koetaan suuria tunteita, suurta draamaa, eroja ja aina vain uusia alkuja.

Lue myös:

    Uusimmat