Eeva jakaa somessa deittailuvinkkejä miehille – "Mies ei voi koskaan täysin ymmärtää..."

Eeva Roots: Kuusi vinkkiä miehille deittailuun 2:49
Videolla Eeva Roots jakaa kuusi vinkkiä miehille deittailuun.

Eeva Roots jakoi Instagramissa kokemuksiaan parisuhteista ja yllättäen miehet kiinnostuivat.

Helsingin keskustassa sijaitsevan trendikkään kahvilan nurkkapöytään istahtaa pitkähiuksinen nainen. Hänen asunsa on huoliteltu, iho ruskettunut ja käytös huomaavaista.

Hän on sosiaalisen median vaikuttaja ja valokuvaaja Eeva Roots, 36. Instagramissa Eevalla on yli 40 000 seuraajan uskollinen joukko, jolle Eeva jakaa kuvia sekä rehellisiä ja todenmakuisia tarinoita elämästään. Aiheet pyörivät niin muodin kuin deittailunkin ympärillä.

Eeva on nuoresta asti seurustellut, yleensä pidempiä aikoja. Tilanteet ovat vaihdelleet, mutta hän on ehtinyt olla kihloissa, ollut ostamassa yhteistä asuntoa ja miettinyt lapsen hankkimista.

Vaikka hän onkin ollut aiemmin sitoutunut, ei parisuhde ole koskaan ollut Eevalle ehdoton, vaan hän kertoo osaavansa olla myös yksin. Jokaiseen parisuhteeseen nainen on ryhtynyt vain, jos hän on uskonut sen toimivan pitkälläkin tähtäimellä.

– Olen varmaan liiankin itsenäinen nykyisin. Se itsenäisyys on oikeastaan korostunut tämän viimeisen viiden vuoden aikana, ei ole helppoa tehdä tilaa sille kumppanille enää, hän pohtii.

Tällä hetkellä Eeva on onnellisesti sinkku.

Parisuhteessa vai sinkkuna?

Eeva uskoo, että juuri nuorempana oli helpompi antaa tilaa uudelle ihmiselle elämässä. Nuorempana ja kokemattomampana parisuhteessa pystyi yhdessä rakentamaan yhteistä elämää ja tulevaa. Kun elämää rakentaa itsenäisesti omien juttujen varaan, on vähemmän tilaa parisuhteen yhteisinä pidetyille asioille.

– Nykyisin mulla on enemmän sellaisia omia juttuja, joista en ole enää valmis tinkimään, hän toteaa.

Enää Eevaa ei kovin hevillä saada houkuteltua puolivillaisilla tunteilla varustettuun parisuhteeseen.

– Nyt ei pelkän potentiaalin perusteella pariuduta, hän torppaa itsevarmana.

Se ei kuitenkaan ole tarkoittanut sitä, etteikö sinkkumarkkinoilta olisi mitään jäänyt käteen. Vaikka pysyvää parisuhdetta ei ole vielä löytynyt, on monesta treffikumppanista tullut Eevalle ystävä.

– Olen tavannut huikeita tyyppejä, hän nyökkää hymyillen.

Dating Diaries

Kahvilassa on yllättävän vilkasta. Syy saattaa olla ulkona vallitsevassa synkkyydessä. Kahvilan ikkunasta avautuu sateisen synkkä lokakuinen päivä. Vettä valuvat sateenvarjot kuivuvat nurkissa ja kuumat kupit höyryävät pöydissä. Muutamat asiakkaat vilkuilevat Eevan suuntaan vaivihkaa tämän kertoessa avoimesti kokemuksistaan seurustelun saralta. Avoimuus ja autenttisuus puree myös Eevan yli 40 000 seuraajaan sosiaalisessa mediassa.  

Eeva on julkaissut säännöllisen epäsäännöllisesti Dating Diaries -nimellä kulkevaa sarjaa Instagramissa, jossa hän pui erilaisia parisuhteeseen, sinkkuuteen ja deittailuun liittyviä ajatuksiaan.

Idea Dating Diaries -sarjaan lähti hyvin luonnollisesti. Eeva kertoo, että on aina rakastanut kirjoittamista ja koki, että aihe oli sellainen, mistä hänellä voisi olla paljonkin sanottavaa. Erityisesti romanttisessa mielessä syntyvät ihmissuhteet ovat aihe, josta ihmiset kaipaavat jatkuvasti neuvoja, näkökulmia ja uusia ajattelumalleja.

– Olisi ihanaa, että useammat ihmiset pariutuisivat, rakastuisivat ja saisivat parisuhteet kestämään, Eeva visioi.

Usein julkaisut ovat saaneet inspiraationsa tosielämän kokemuksista ja tapahtumista. Eeva pyrkii julkaisemaan tarinoita elämästään summamutikassa, eikä aikajärjestyksessä. Kaikki hänen julkaisuissaan esiintyvät ihmiset pysyvät anonyymeinä, eikä hän koskaan paljasta kenenkään henkilöllisyyksiä tai tarkempia tapahtumien ajankohtia.

– Onhan tässä varastoon kertynyt taas kaikenlaisia tarinoita, mutta en nyt viitsi tuoreimpia vielä julkaista, Eeva naurahtaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Idea sarjaan lähti kytemään Eevan mielessä jo vuosia sitten, eikä ensimmäinen julkaisu ollut tietoisesti minkään deittailua käsittelevän sarjan aloitus, mutta palautteen myötä siitä sellainen kehittyi.

– Direct postini räjähtää aina, kun jaan uuden julkaisun. Sitten käyn ihan yksilötasolla keskusteluja ihmisten kanssa, Eeva kertoo.

Seksittömyys parisuhteessa

Eeva haluaa puhua somessaan maanläheisistä perusarvoista ja ihan arkisista asioista, mutta myös tabuista, mitä parisuhteisiin voi liittyä.

– Olen esimerkiksi ollut parisuhteessa, jossa ei ollut ollenkaan seksiä, Eeva kertoo ilmekään värähtämättä.

Seksitön parisuhde aiheena on monelle kipeä ja sitä voi olla vaikea käsitellä, saatikka hyväksyä. Inhimillinen kosketus on Eevalle hänen teksteissään kaikki kaikessa.

– Ihmiset jotenkin luottaa muhun ja näkemyksiini. Se on ihanaa, hän hymyilee.

Eeva ei missään kohtaa väitä olevansa ammattilainen, kuten parisuhde- tai seksiterapeutti tai elämäntapavalmentaja ja mainitsee sen useaan otteeseen keskustelumme aikana. Parisuhteen kipeimmistäkään aiheista puhuminen ei ole hänelle kynnyskysymys, koska hän osaa normalisoida niitä.

– Se just, että en ole mikään psykologi tai seksuaaliterapeutti, vaan tavallisena ihmisenä kirjoittelen, hän alleviivaa.

Eevan puheesta välittyy vahvasti halua pystyä puhumaan hänen seuraajillensa kuin ihminen ihmiselle.

– Mielestäni harva asia elämässä on sellainen, mistä ei voisi puhua. Haluaisin sitä rikkoa, ettei ihmiset pitäisi niin paljon kipeitä asioita sisällään, hän toteaa.

Erityisesti Eevalle on tärkeää pystyä luomaan keskusteluväylä hänen miesseuraajiensa kanssa. Hän ei halua rakentaa deittailukulttuurissa minkäänlaista vastakkainasettelua eri sukupuolten välille.

Huonoa palautetta Eeva saa todella harvoin. Yleensä keskustelemalla taustalta on löytynyt kuitenkin inhimillisiä syitä, kuten epävarmuutta.

– On naisia, jotka ovat tosi epävarmoja ja käyttävät seksuaalisuuttaan saadakseen läheisyyttä. Sitten on niitä keski-ikäisiä miehiä, jotka kummastelevat vain, että mikseivät akat vain suoraan kerro, mitä haluavat, Eevan summaa.

Deittailu on nykyisin kuin vierailua buffetissa

Nykyajan deittailukulttuurista on Eevasta tullut tavallaan helpompaa, mutta myös pinnallisempaa. Ihmiset eivät jaksa keskittyä ja panostaa.

– Valikoimaa vain on ja se on sun naaman edessä koko ajan, Eeva toteaa viitaten Tinderin kaltaisiin sovelluksiin ja sosiaaliseen mediaan.

Pinnallisuuden takia syvällisiä keskusteluja ei välttämättä uskalleta käydä, eikä heittäydytä, kun ei ole varmuutta, onko toinen osapuoli oikeasti kiinnostunut.

– Ihmiset ajattelevat deittailumaailmaa kuin buffetpöytänä, mistä voi valita ja olla sen aikaa kuin huvittaa, Eeva vertaa.

Ne ihmiset, jotka lähtevät treffimarkkinoille tosimielessä jäävät Eevan mukaan herkästi jalkoihin.

– Ne, joilla on perinteisemmät arvot, jotka etsivät tositarkoituksella ja olisivat valmiita panostamaan suhteeseen eivät valitettavasti erotu, Eeva harmittelee.

Hän uskoo sen johtuvan siitä, että sellaisia ihmisiä on vapailla markkinoilla joko huomattavasti vähemmän tai sitten he jäävät muiden jalkoihin vaatimattomuuden takia.

– Olen sekoitus moderneja ja vanhanaikaisia arvoja, Eeva toteaa itsestään.

Hän toivookin, että ihmiset olisivat valmiita heittäytymään ja olemaan aidosti omia itsejään.

– Tutustu aidosti ihmisiin ja avaudu myös itse, äläkä jää pintapuolisiin asioihin, Eeva listaa.

On helppo kehuskella esimerkiksi työsaavutuksissa, mutta ne eivät anna kuin pintaraapaisun ihmisestä itsestään.

Huomion saaminen ei riitä sinkkumarkkinoilla

Naisena Eeva kokee, että huomiota on helppo saada sinkkumarkkinoilla, mutta se ei riitä.

– Mitä väliä sillä on? Vain aidolla yhteydellä on. Sen takia, ole oma itsesi. Määrä ei todellakaan korvaa laatua, Eeva tuhahtaa.

Tinderiin ei kannata mennä vain shoppailemaan, tai jos ei aidosti halua sieltä löytää ketään. Silloin ei paria löydy.

Moni tiedostaa nykyisen deittailukulttuurin ongelmat, mutta silti asiat eivät oikein muutu.

– Yritän miettiä sen niin, että sillä ei ole väliä, millaisessa deittailukulttuurissa me elämme. Vain sillä on väliä, että löydät sen yhden ihmisen, jonka kanssa klikkaa, Eeva pohtii.

Sen sijaan, että keskittyy negatiivisuudessa vellomiseen, Eeva näkee nykyajassa myös paljon hyvää. Mahdollisuuksia on enemmän.

– Et tarvitse kuin sen yhden, jos sitä oikeasti etsit. Annetaan muun maailman pyöriä omia menojaan, Eeva tähdentää.

Hän näkee Tinderin kaltaisissa sovelluksissa ja sosiaalisessa mediassa myös paljon hyvää, kaiken sen pinnallisuuden takanakin.

– Niiden kautta voit lähestyä ihmisiä, joita et olisi muuten koskaan aiemmin lähestynyt tai joihin edes törmännyt missään.

Ihanimmat treffit ikinä

Ensimmäinen Dating Diaries -jakso käsitteli Eevan parhaimpia treffejä ikinä. Se tapahtui, kun hän asui vielä Tampereella.

– Se oli sellainen kiva DJ, jota olin pyytänyt treffeille, Eeva kertoo.

Mies oli ehdottanut tapaamista tietyssä kadunkulmassa tiettynä aikana, eikä ollut kertonut sen enempää. Paikalle hän oli saapunut skeittilaudan ja pyörän kanssa.

– Hän oli skeitillä ja sanoi, että pyörä on sulle. Meillä oli reput selässä ja me lähdimme vain ajelemaan, Eeva kertoo.

Ilta vei kaksikon metsän siimeksestä löydetystä ulkoravintolasta kahluureissulle rannalle katsomaan auringonlaskua parin kylmän juoman kera.

– Se oli ihana kesäilta ilman aikatauluja. Parasta oli se, että se oli ihana tyyppi ja meillä oli yhteys.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä

Eevan mukaan parhaat treffit ovat nimenomaan sellaisia, kun se oikea ihminen löytyy, jonka kanssa synkkaa ja keskusteluyhteys löytyy. Suuria tai kalliita eleitä treffikumppanin vaikuttamiseen ei välttämättä tarvita.

– En koskaan käy deiteillä vain, koska on pakko käydä, Eeva paljastaa.

Miehet kohderyhmänä

Eevan sosiaalisen median julkaisuja lukee ehkä hiukan yllättäen myös moni suomalainen mies. Yksityisviesteistä ehkä 80 prosenttia on miehiltä lähetettyjä.

– Eivätkä ne ole mitään treffikutsuja tai herutteluja, vaan oikeasti keskustellaan, Eeva nyökkäilee tyytyväisenä.

Eeva myös tiedostaa, että yleisössä on paljon äänettömiä seuraajia, jotka eivät välttämättä uskalla kommentoida, tykätä tai aloittaa rakentavaa keskustelua. Se ei kuitenkaan haittaa, vaan se on yksi nykyisen sosiaalisen median piirre, että on paljon näkymättömiä seuraavia silmäpareja.

Ei liene yllätys, että miehille on huomattavasti vähemmän saatavilla parisuhdeneuvoja, kun taas naisille saattaa olla jopa ylitarjontaa.

– Ehkä miehet jätetään vähän oman onnensa nojaan, Eeva harmittelee.

Eevan käsityksen mukaan miehille suunnatut vinkit ovat usein hyvin radikaaleja. Luolamiehestä pitäisi yhdessä yössä kasvattaa modernin ajan herrasmies.

– Tuntuu, että pitäisi tehdä joku mieletön kasvu, parannus tai elämänmuutos, että pärjää, Eeva tuhahtaa.

"Mies ei kuitenkaan voi koskaan täysin ymmärtää..."

Hän uskoo, että naisena miehelle annetut neuvot eroavat mieheltä miehelle annetuista neuvoista.

– Mies ei kuitenkaan voi koskaan täysin ymmärtää, mitä naisen tasolla tapahtuu. Kuinka paljon naista ohjaa esimerkiksi intuitio, Eeva toteaa.

Eeva uskoo, että koska miehet eivät usein osaa tai uskalla hakea neuvoja, voi tulla väärä olettamus siitä, etteivät miehet tarvitsisi apua treffailu- ja parisuhdeasioissa. Tunteista puhumista saatetaan edelleen pitää naisten kevyenä öyhötyksenä ja jopa epämiehekkäänä.

– Varmasti on tultu paljon eteenpäin, mutta kyllä se edelleen vaikuttaa pohjalla, Eeva komppaa.

Eeva unelmoi tulevaisuudessa kirjojen kirjoittamisesta, esimerkiksi miehille suunnattu romanttisiin ihmissuhteisiin liittyvän opuksen kokoamisesta.

Artikkeli on uusinta lokakuulta 2021.

Lue myös:

    Uusimmat