Tämä on deittailumaailman uusi ghostaamistakin julmempi tapa: "Uhri usein tuntee olevansa itse syyllinen"

Eeva Roots: Kuusi vinkkiä miehille deittailuun 2:49
KATSO MYÖS: somevaikuttaja Eeva Roots jakaa kuusi vinkkiä miehille deittailuun.

Uusin deittailutrendi on ghostaamistakin ilkeämpää käytöstä.

New York Post kirjoittaa uudesta sadistiseksikin kuvaillusta deittailutrendistä. Kyseessä on niin kutsuttu ghostlighting, jossa yhdistyy ghostaaminen ja gaslighting. 

Kertauksena ja yksinkertaistaen: Gaslighting tarkoittaa jonkun ihmisen manipulointia siten, että hän hyväksyy manipuloijan valheet. Käytöksen uhri voi alkaa epäilemään ja syyllistämään itseään.

Ghostaaminen taas tarkoittaa sitä, että deitti lakkaa yhtäkkiä pitämästä yhteyttä ilman selityksiä ja katoaa elämästäsi. 

– Gaslightaus on sitä, että ongelma olisi aina toisen tunteissa tai ymmärryksessä. Ghostaus on sitä, kun kommunikointi katkeaa yllättäen, parisuhdevalmentaja Cher Gopman kertoo New York Postille.

Ghostaamisen ja gaslightingin ikävää yhdistelmää voikin siis kutsua sanahirviöksi, ghostlightingiksi. Siinä manipulointi ja deitin katoaminen maailmankartalta iskevät kahden iskun voimalla samanaikaisesti palleaan. Uhri jää silloin kuvainnollisesti rannalle nuolemaan näppejään varmana siitä, että on itse syyllinen toisen yllättävään katoamiseen. 

– Nämä kulkevat valitettavan usein käsi kädessä, koska uhri usein tuntee olevansa itse syyllinen ghostlightaukseen, Gopman kertoo.

Toksisin tapa deittailla?

Trendiä ei tule sekoittaa zombaukseen, josta kirjoitimme aiemmin keväällä. Zombauksessa deitti ghostaa, mutta palaa elävien kuolleiden tapaan elämääsi muutaman kuukauden päästä. 

Deittailuasiantuntijoiden mukaan ghostlighting on kaikista deittailun toksisista trendeistä ehkä vaarallisin, koska se perustuu niin vahvasti toisen ihmisen kylmään manipulointiin. 

Yleensä ghostlightingin uhrit uskovat olevansa hyvässä parisuhteessa, joka yllättäen alkaa murentua heidän jalkojensa alta. 

Kaikki alkaa usein ylitsevuotavista tunteidenpurkauksista, eli lovebombaamisesta. Kyse on emotionaalisesta manipuloinnista, jossa uhria pommitetaan hellyydellä ja lahjoilla. Kun uhri on saatu satimeen, tämä ghostataan hetkeksi ja sitten palataan tämän elämään kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunut. Käytös luo epävarmuutta ja sitä on vaikea ennakoida.

Ghostlightaaja ei ota vastuuta teoistaan. Sen myötä uhri kokee olonsa ahdistuneeksi, masentuneeksi ja epävarmaksi. He voivat jopa kehittää luottamusongelmia ja itsetunto-ongelmia.

– Käytös saa uhrin tuntemaan olonsa riittämättömäksi tai toista huonommaksi, Gopman kertoo.

Ghostlightauksen uhri jää usein yksin kyseenalaistamaan itseään ja omia tekojaan. Pahimmillaan tunne-elämän pelot voi vaikuttaa haitallisesti uhrin tuleviin parisuhteisiin. 

– Ihmiset, jotka harrastavat ghostlightausta, eivät ole empaattisia, eivätkä tunneälykkäitä, parisuhdesiantuntija Rachel DeAlto kertoo. 

Käsittele asia näin

Vaikka ghostlightaajat välttelevät mieluummin konflikteja, eivätkä halua ottaa vastuuta teoistaan, sosiologi ja intiimivalmentaja Jenn Gunsaullus kannustaa uhreja avoimeen keskusteluun. 

– Jos kutsut toisen käytöstä ghostaamiseksi, voi se saada hänet puolustuskannalle. Jos kuitenkin koet, että ihminen, johon sinulla oli tunteita, ghostaa sinut ja sitten palaa ilman tekosyitä, on sinulla oikeus kysyä siitä. Voit kysyä: "Hei, mitä tapahtui? Pidin siitä, mitä välillämme oli, mutta sitten sinä katosit hetkeksi", Gunsaullus ehdottaa.

Suora, mutta rehellinen kommunikointi kannustaa rehellisempään vastaukseen ilman tarvetta puolustukselle.  

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat