Seksittömyyskirjoituksella somen suututtanut Joona Räsänen: "Miehet ja naiset elävät hyvin erilaisissa todellisuuksissa"

Seksitön elämä katkeroittaa miehiä 9:58
Huomenta Suomen keskustelussa pohdittiin, millaisia vaikutuksia incel-kulttuurilla on ja mitä voitaisiin tehdä miesten syrjäytymiselle.

Kohua ja närkästystä aiheuttaneen Helsingin Sanomien julkaiseman Vieraskynä-tekstin kirjoittanut bioetiikan ja yhteiskuntafilosofian tutkijatohtori Joona Räsänen kertoo MTV Uutisille, että on pettynyt, muttei yllättynyt siitä, että hänen tekstinsä sanoma on ymmärretty väärin.

Joidenkin miesten on yhä vaikeampi löytää itselleen seksikumppania, minkä seurauksena on tahdonvastainen selibaatti eli incel.

Ilmiöstä ja sen vaikutuksesta väkivaltaan on keskusteltu lähipäivinä laajalti niin mediassa kuin sosiaalisessa mediassakin Helsingin Sanomissa julkaistun, bioetiikan ja yhteiskuntafilosofian tutkijatohtori Joona Räsäsen kirjoittaman Vieraskynä-tekstin kimmokkeesta.

– Alkuperäisen tekstin pääajatus ei ollut yhdistää seksuaalista yksinäisyyttä vahvasti väkivaltaan. Tarkoitus oli vain todeta, että joissain harvinaisissa äärimmäisissä tapauksissa seksin puute voi jopa olla motiivi väkivallalle, Räsänen kertoo MTV Uutisille.

– Pääpointtini oli pikemminkin, että seksi on terveydelle hyväksi ja itseasiassa tutkimusten mukaan juuri penis-vagina-seksi, ei esimerkiksi ns. sooloseksi, joten meidän tulisi olla huolissaan niistä, jotka eivät seksiä saa.

Yllä olevalla videolla pohdintaa siitä, millaisia vaikutuksia incel-kulttuurilla on ja mitä voitaisiin tehdä miesten syrjäytymiselle. Keskustelemassa väitöskirjatutkija Emilia Lounela Helsingin yliopistosta, Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen ja UN Women Suomen viestinnän vastaava Emma Winiecki. 

"Tätä naisten on vaikea ymmärtää"

Räsäsen mukaan suurelle osalle miehistä on täyttä todellisuutta, että he joutuvat elämään seksin puutteessa ja kohtaamaan torjutuksi tulemista naisilta.

– Tätä naisten on joskus vaikea ymmärtää, koska miehet ja naiset elävät hyvin erilaisissa todellisuuksissa. Siinä missä naiset toivovat, että he olisivat edes joskus miehille näkymättömiä ja saisivat vain olla rauhassa, miehet toivovat, että edes joku huomaisi heidät ja osoittaisi heihin kiinnostusta.

– Toisaalta miesten on vaikea käsittää, kuinka paljon huomiota naiset saavat vain olemalla olemassa. Kun naiset saavat ensimmäiset seksuaalissävytteiset kommentit ulkonäöstään viimeistään teini-iässä, miehet eivät saa ulkonäköön liittyviä kehuja muilta kuin kenties omalta äidiltään.

Räsäsen mukaan erilaiset ikävät asiat maailmalta rantautuvat myös Suomeen jonkinlaisella viiveellä ja siksi hän näkee mahdollisena, että miesten kokema seksittömyys voi pahimmillaan johtaa väkivaltaan aikanaan myös Suomessa.

– Väkivaltaa ei tietenkään pidä hyväksyä, mutta sen syitä on hyvä ymmärtää, jotta sitä voidaan ehkäistä.

– [Väitöskirjatutkija] Emilia Lounela huomautti minulle, ettei incel-väkivallan pääasiallinen syy ole seksin puute, vaikka tekijä itse sen motiivikseen sanoisi. Jos näin on, se on hyvä uutinen ja olen sen suhteen mielelläni väärässä, Räsänen sanoo.

Katso myös: Millaista on vastuullinen seksin ostaminen?

Millaista on vastuullinen seksin ostaminen? 10:43
Viiden jälkeen -ohjelmassa selvitettiin, millaista on vastuullinen seksin ostaminen.

Lue myös:

    Uusimmat