Mainos

Netissä edetään suoraviivaisesti rahan tarjoamiseen seksistä

Poliisin mukaan alaikäisiin kohdistuviin seksinostoyrityksiin on vaikea puuttua valvonnalla. Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön päällikön Ritva Elomaan mukaan poliisi ei voi vetää johtopäätöksiä siitä, jos kaksi ihmistä keskustelee kaupungilla, vaikka keskustelukumppaneina olisivatkin nuori ja vanha.

Poliisin tietoon seksinostoyritykset tulevat rikosilmoitusten kautta, joita kuitenkin tehdään Elomaan mukaan äärimmäisen harvoin.

– Uhri häpeilee ja nolostelee asiaa, jos vaikka hänen vanhempansa saavat tietää. Seksistä on aikuistenkin vaikea puhua. Jutut kuitenkin pystyttäisiin selvittämään nopeastikin, jos tilanteessa on esimerkiksi vaihdettu yhteystietoja, Elomaa kertoo.

Elomaan mukaan tutkinnat eivät jää poliisin pöydälle, vaan etenevät lähes poikkeuksetta syyteharkintaan.

Seksin ostaminen alaikäiseltä ei välttämättä tarkoita tarjouksen etenemistä sukupuoliyhteyteen, vaan rikos täyttyy, jos tarjous etenee muuhun seksuaaliseen tekoon. Myös yritys on rangaistava.

Useimmiten korvauksena tarjotaan rahaa, alkoholia tai vaatteita.

– Rikos on jo se, että riisuu nettikameran välityksellä sukupuolielimet näkösälle, josta luvataan 50 euroa. Sen kun tekee, tekijä ostaa seksuaalipalveluja, Elomaa sanoo.

Netissä seksinostoyritysten kynnys laskee, kun ostajan ei tarvitse tavata henkilökohtaisesti ihmistä. Elomaan mukaan netissä ei toimita kierrellen ja kaarrellen, vaan edetään suoraviivaisesti rahan tarjoamiseen.

– Nettikameran välityksellä levinnyttä materiaalia ei saa takaisin ja se voi koitua jälkeenpäin ongelmaksi, Elomaa sanoo.

Elomaa muistuttaa, että vastuu tilanteesta on aina aikuisella, vaikka nuori itse ehdottaisikin aikuiselle vastikkeellista seksiä.

Henkilö, joka lupaa korvauksen alle 18-vuotiaalle seksistä tai seksuaalisesta teosta, syyllistyy seksuaalipalvelujen ostamiseen nuorelta. Alle 16-vuotiaan kohdalla kyse on lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.