Seksin ostajat ahdistelevat nuoria Helsingin yössä

Seksin ostoyritysten kohteeksi joutuu vuosittain tuhansia suomalaisnuoria. 4–8 prosentille tytöistä ja 2–3 prosentille pojista on tarjottu rahaa tai jotakin muuta vastineeksi seksistä. Luvut käyvät ilmi syyskuussa julkaistusta Kouluterveyskyselystä, johon vastasi lähes 90 000 nuorta.

Pääkaupunkiseudulla toimivan Exit-hankkeen työntekijöiden tekemien havaintojen mukaan luvut ovat tätäkin karummat. Helsingin keskustassa iltaisin liikkuvilta nuorilta kysyttäessä vaikuttaa siltä, että lähes jokainen on joutunut tilanteeseen, jossa aikuiset miehet tai naiset houkuttelevat heitä seksuaaliseen kanssakäymiseen, ja tarjoavat vastineeksi esimerkiksi alkoholia, kertoo Exit-hankkeen projektipäällikkö Mari Hietala. Hänen mukaansa suurin osa nuorista osaa kieltäytyä, mutta poikkeuksiakin on.

– Aina joku tuntee jonkun, joka on ”antanut”, Hietala toteaa.

Netissä meno vielä villimpää

Reilu vuosi sitten käynnistynyt Exit-hanke pyrkii auttamaan nuoria, jotka ovat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi tai ajautuneet vastikkeellisen seksin piiriin. Katupartioinnin lisäksi hankkeen työntekijät liikkuvat netissä tarkkaillen alaikäisiin sekaantujien toimintaa siellä ja kartoittaen nuoriin tyttöihin kohdistuvia vihapuheita chateissa ja keskustelupalstoilla.

Hietalan mukaan havainnot ovat huolestuttavia.

– Jos teemme esimerkiksi Suomi24:n +16-palstalle teinitytön valeprofiilin, menee minuutti, ja tulee ensimmäinen tarjous, hän sanoo.

– Meno netissä on todella villiä.

Nuoret eivät tunne oikeuksiaan

Vaikka alaikäisiin kohdistuvia seksinostoyrityksiä tapahtuu koko ajan, rikosilmoituksia niistä tehdään vain harvoin. Nuoret eivät välttämättä edes tiedä seksinostoyrityksen olevan rikos.

– Nuoret syyllistävät itseään, ja pohtivat, ovatko ”huoran näköisiä”, Hietala kertoo.

Yksi Exit-hankkeen tavoitteista on saada aikuiset heräämään ja kantamaan vastuunsa.

– On aikuisten vastuulla huolehtia siitä, että nuoret saavat kasvaa ympäristössä, jossa heidän seksuaalisuutensa ei ole kauppatavaraa.

Exit-hankeen raportti nuoriin tyttöihin kohdistuvista vihapuheista netissä julkaistaan 12.10.

Lue myös:

    Uusimmat