Mainos

Neljälle nuorelle murhatuomiot Heinojen surmista

Neljä espoolaista poikaa on saanut tuomiot Martti ja Elise Heinon surmista. Kukin 17-19-vuotias nuorukainen sai tuomion kahdesta murhasta.

Riihimäen käräjäoikeus tuomitsi tänään neljä 17-19-vuotiasta espoolaispoikaa Martti ja Elise Heinon surmista. Kukin pojista tuomittiin kahdesta murhasta.

19-vuotias Markus Österman tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. 17-vuotias Saku Salo tuomittiin kolmentoista vuoden vankeuteen. Muut 17-vuotiaat Sampsa Mäntylä ja Jani Pesola tuomittiin kahdentoista vuoden vankeuteen.

Riihimäen käräjäoikeuden mukaan murhat tehtiin vakaasti harkiten ja suunnitelmallisesti. Alaikäiset pojat tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä rikoksista. Mielentilatutkimuksen mukaan kaikki pojat olivat teot tehdessään täydessä ymmärryksessä.

Espoolaispoikia syytettiin Heinojen pariskunnan suunnitellusta ja kylmäverisestä murhaamisesta Lopella viime vuoden elokuussa. Syytteiden mukaan he houkuttelivat Heinot kesämökille, missä pojista nuorin ampui molemmat väijyksistä pienoiskiväärillä. Sen jälkeen ruumiit upotettiin Espoon Suvisaaristoon.

Pojista vanhin, 19-vuotias koululainen kiisti kokonaan osallisuutensa surmiin. Syyttäjä sen sijaan piti häntä murhasuunnitelman pääarkkitehtinä. Kolme muuta 17-vuotiasta poikaa kiistivät murhat, mutta myönsivät olleensa mukana kahdessa tapossa.

Omaisille määrättiin korvauksia

Riihimäen käräjäoikeus määräsi nuoret myös maksamaan kullekin uhrien lähiomaisista 40 000 markan eli noin 6750 euron korvaukset henkisistä kärsimyksistä. Lähiomaisiksi käräjäoikeus katsoi Martti ja Elise Heinon vanhemmat sekä Martti Heinon täysi-ikäisen pojan.

Elise Heinon sisko ja Martti Heinon veli sen sijaan jäivät ilman kärsimyskorvauksia. Oikeus perusteli, että sisaruksen henkisen kärsimyksen korvaaminen edellyttäisi erityisen läheistä suhdetta vainajaan. Tässä tapauksessa näyttö suhteen läheisyydestä perustui pelkästään siskon ja veljen omiin kertomiin, mikä ei riittänyt.

Pojat määrättiin siis maksamaan viidelle lähiomaiselle yhteensä vajaat 34 000 euroa kärsimyskorvauksia. Seitsemän omaista olivat alun perin vaatineet runsaat 33 600 euroa (200 000 markkaa) kukin eli yhteensä reilut 235 000 euroa.

Käräjäoikeus piti korvauksia alentavana tekijänä sitä, että kukaan läheisistä ei asunut samassa taloudessa surmattujen kanssa. Toisaalta korvauksia nostivat tapauksen saama suuri julkisuus sekä alussa vallinnut epätietoisuus siitä, löytyvätkö ruumiit merestä ikinä.

Omaiset pettyivät korvauksiin

Martti ja Elise Heinon lähiomaiset olivat tyytyväisiä murhatuomioon, maksimia lähennelleisiin rangaistuksiin ja siihen, että kaikki neljä poikaa tuomittiin tekijöinä. He kuitenkin pettyivät henkisestä kärsimyksestä määrättyihin korvauksiin. Erityisen pahastuneita olivat Elise Heinon sisko ja Martti Heinon veli, joiden kärsimykset jätettiin tyystin korvaamatta.

- Sisaria kohtaan tuomio on loukkaava, ja he muistavat tämän lopun elämäänsä. Oikeus on nyt päättänyt, etteivät he olleet "erityisen läheisiä" henkilöitä Martti ja Elise Heinolle, jotka tapettiin väijyksistä rahan takia ja upotettiin mereen, omaisten asianajaja Heikki Lampela kertoo.

Lampelan mukaan myös uhrien vanhemmille ja Martti Heinon pojalle myönnetyt korvaukset ovat liian pienet. Lampela vertaa summaa 8000 euroon (runsaat 47 500 markkaa), minkä arvoisiksi korkein oikeus (KKO) määritteli henkiset kärsimykset, jotka edesmenneen valtakunnansovittelijan Jorma Reinin entinen naisystävä on kokenut. Heino-tuomion aattona antamassaan päätöksessä KKO katsoi naisen yksityisyyttä loukatun, kun hänen nimensä mainittiin kahdesti tv-ohjelmassa.

- Reini- ja Heino-juttujen korvaukset eivät ole missään suhteessa keskenään. Jos Heinojen omaisten kärsimyksistä oikea korvaus on 40 000 markkaa, niin Reini-jutussa sen pitäisi olla 500 markkaa, Lampela paheksuu.

Naimisissa olleen Reinin kanssa seurustellut nainen oli osallisena Reinin kotona käydyssä tappelunnujakassa, joka johti Reinin erottamiseen. KKO:n mielestä pahoinpitelytuomion saaneen naisen nimeä ei olisi saanut paljastaa. Nainen voi saada lisääkin korvauksia, sillä hovioikeudessa on yhä vireillä juttu kolmea hänen nimensä julkaissutta lehteä vastaan.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 26.06.2002)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja