Näyttelijäkonkari Esko Salminen: Olen ollut huono isoisä

Esko Salmisen ensimmäisestä esiintymisestä Kansallisteatterin lavalla on kulunut pian 70 vuotta.

Esko Salminen näyttelee Paavo Westerbergin kirjoittamassa ja ohjaamassa Mahdolliset maailmat -näytelmässä vanhaa näyttelijää, joka näyttelee Galileo Galileita.

Salminen ei ole ennen näytellyt Westerbergin ohjauksessa.

– Paavo ja poikani Kristo ovat lapsuudenystäviä. He ovat olleet avustamassa Kansallisteatterissa jo lapsina. Kaverukset tekivät kymmenenvuotiaina poikina päätöksen, että jonain päivänä toinen ohjaa ja käsikirjoittaa ja toinen näyttelee. Se on toteutunut. Aika harvoin tällaiset päätökset pitävät, Salminen kertoo hymy huulillaan MTV.fille.

– Kohta tulee 70 vuotta täyteen siitä, kun olin ensimmäisen kerran tällä näyttämöllä. Olin satunäytelmässä avustajana viisi-kuusivuotiaana, kuljin lavalla ilmapallo kädessä. Se on pitkä aika.

Näytelmä saa ensi-iltansa 17. helmikuuta. Mahdolliset maailmat kannattaa käydä Salmisen mukaan käydä katsomassa sen monipuolisuuden vuoksi.

– Tämä on avioliittodraama ja vaellusdraama sekä siinä on komiikkaa päähenkilön kautta. Näytelmä on myös tehty visuaalisesti jännittävällä tavalla. Toivotaan, että kaikki menee hyvin.

Kansallisteatterin seinien ulkopuolella sataa vettä. Ennen joulua Salminen pääsi viikoksi etelän lämpöön.

– Suomen talvet rupeavat olemaan toivottamaan pitkiä ja pimeitä. Varsinkin nyt, kun sataa vettä. Onnistuimme vähän katkaisemaan talvea, kun olimme vaimon ja vanhimman tyttäreni kanssa etelässä, mutta ei se reilu viikko vielä oikein auttanut.

– Kyllä sitä melkein pitäisi saada olla kuukausi tai kaksi poissa. Mutta kun ei se onnistu niin ei onnistu.

Esko Salmisella on kolme lasta eri liitoista: 43-vuotias Kristo, 31-vuotias Kreeta, 31, sekä 24-vuotias Sonja.

Lastenlapsia hänellä on kolme, Kristo Salmisen kolme poikaa. Millainen Salminen on isoisänä?

– Olen ollut huono isoisä, sillä minulla ei ole ollut töiden vuoksi aikaa olla lastenlasten kanssa. Mutta yritän tulevaisuudessa olla heidän kanssaan enemmän, Salminen sanoo.

– Omille lapsilleni luin paljon, kun he olivat pieniä. Se näkyy heissä nyt, kun he ovat aikuisia, sillä heidän sanavarastonsa on rikas. Lukiessa kehittyvät sekä mielikuvitus että sanavarasto.

Mahdolliset maailmat -näytelmässä näyttelevät Esko Salmisen lisäksi muun muassa Eero Aho, Marja Salo, Seppo Pääkkönen, Jukka-Pekka Palo sekä Kristiina Halttu.

Katso alta MTV Uutisten juttu Mahdolliset maailmat -näytelmästä!

Ruoskintaballadi toden ja fiktion sekoittumisesta 2:19

Lue myös:

    Uusimmat