Näyttelijä kehui somessa autistisen miehensä "uskomattomia kykyjä" – sai yllättävää kritiikkiä: "Se on kovaa elämää lapselle ja vanhemmalle"

1:10
Esmeralda Keisalolla diagnosoitiin Asperger 15-vuotiaana

Amy Schumer kertoi sosiaalisessa mediassa ihailevansa autistista miestään, joka on hauska, luova ja nerokas. Yllättäen hän sai kritiikkiä autismin "hehkuttamisesta". 

Koomikko ja Netflix-sarjastaan tunnettu Amy Schumer sai kritiikkiä osallistuttuaan autismitietoisuuden päivään. Päivää vietetään vuosittain huhtikuun alussa, ja Amy päättikin kertoa sen kunniaksi oman tarinansa.

"Aviomieheni on suosikki-ihmiseni"

Amy kertoi aviomiehensä autismista ja totesi, ettei uutinen diagnoosista ollut millään tapaa huono uutinen, kertoo Yahoo.

– Se, että saimme diagnoosin ja sen mukana tietoa, oli voimaannuttavaa, ja olemme molemmat kiitollisia. Jotkut ihmiset ovat hämmentyneitä ja heille on vaistomaista sanoa "olen pahoillani". Pahoillasi mistä? Aviomieheni on suosikki-ihmiseni, Amy sanoi kuvansa ohessa.

Amy kertoi myös ihailevansa miestään, joka on hauska, luova ja nerokas. Naisen jakamassa kuvassa esimerkiksi sana "vamma" oli vedetty yli, ja tilalle oli kirjoitettu "uskomattomia kykyjä".

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Amyn kuva sai satoja tuhansia reaktioita, mutta yllättäen hän joutui kuulemaan myös kritiikkiä. Autististen lasten vanhemmat valistivat Amya siitä, ettei autismi aina ole synonyymi "uskomattomille kyvyille".

"Poikani taistelee joka ikinen päivä"

Eräs kommentoija kertoi pitävänsä Amya positiivisena ja viestiä periaatteessa hyvänä, mutta toivoi silti ymmärrystä autismin kirjon negatiivisille vaikutuksille.

– Niille meistä, joiden lapset ovat spektrumin toisessa päässä, se ei ole niin ihanaa. Poikani taistelee joka ikinen päivä kaiken kanssa, nimimerkki jodymarra sanoo ja toteaa, että antaisi "mitä tahansa", jos voisi poistaa poikansa vaikeudet.

Toisen keskustelijan mukaan monella on edelleen autismista se harhakuva, että tila tekee ihmisestä jonkinlaisen neron, kuten Dustin Hoffmanin roolihahmo elokuvassa Sademies. Oikeasti tila voi kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi viivästyksiä kehityksessä ja paljon kovaa työtä.

Toinen keskustelija huomauttaa, että autistinen lapsi ei välttämättä puhu koskaan sanaakaan, eivätkä kaikki ole onnellisia siitä, että heidän lapsellaan on autismi.

– Se on kovaa elämää lapselle ja vanhemmalle, varsinkin, jos vanhempi on sinkku. Se pysäyttää elämä täysin, koska ihmiset eivät voi hyväksyä tai käsitellä lapsen käytöstä, joka valitettavasti eristää vanhemman, kertoo zapphire777, jonka lapsi ei puhu ja käyttäytyy toisinaan aggressiivisesti.

"On niin paljon väärää informaatiota"

Amy vastasi saamaansa palautteeseen ja kertoi, että halusi vain kertoa oman näkemyksensä tilanteesta.

– Ymmärrän todella, mitä tarkoitatte. On niin paljon väärää informaatiota ja haluamme ehdottomasti auttaa. En voi puhua muiden puolesta, mutta koin tarvetta ilmaista, millaista tämä on ollut meille.

Moni on kokenut Amyn sanat rohkaisevina ja haluaakin muistuttaa, että kaikkien kokemus on erilainen.

– Minusta kaikkien pitäisi kunnioittaa sitä, että hän kertoo heidän matkastaan ja on silti samalla myötätuntoinen niitä kohtaan, jotka kokevat erilaisen matkan, nimimerkki hillaybmartter sanoo.

Lähteet: Instagram, Yahoo.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja