Natriumglutamaatti tunkeutuu aivoihin – totuus lisäaineista

Ruokamme on ladattu tänä päivänä täyteen lisäaineita. Lääkäri Antti Heikkilä kertoo järkyttävistä vaikutuksista, joita lisäaineilla on erityisesti lapsiin ja vanhuksiin.

Lisäaineet voidaan Antti Heikkilän mukaan jakaa kahteen ryhmään. Ensimmäiseen lukeutuvat ne lisäaineet, jotka on tarkoitettu ruuan säilyvyyden parantamiseksi. Niiden käytölle on perusteltu syy.

Toista lisäaineryhmää käytetään ruuan muokkaamiseen. Ongelmaketju saa alkunsa, kun elintarvikkeen hyllyikää pidennetään poistamalla siitä kaikki luonnolliset rasvat. Samalla ruuasta poistuu maku.

− Jotta ruoka maistuisi jälleen joltain, siihen pannaan lisäaineita. Sekaan lisätään vielä väriaineita, jotta ruoka myös näyttäisi joltain, Heikkilä kiteyttää.

Natriumglutamaatti tunkeutuu aivoihin

Heikkilä poimii lisäaineiden joukosta kahden vahingollisimman tekijän kärjen: natriumglutamaatin ja nitraatin.

Natriumglutamaattia lisätään joka paikkaan, jotta ruuassa olisi makua. Kyseessä on Heikkilän mukaan monin tavoin ongelmallinen lisäaine.

− Vaikka natriumglumaatti on näennäisesti muutaman aminohapon yhdistelmä eli luonnollinen, se on kuitenkin ennen kaikkea hermojen välittäjäaine aivoissa. Jos sen saanti menee överiksi, se alkaa tuhota aivosoluja.

Ihmisellä on aivoissa niin sanottu veriaivoeste. Toisin sanoen aivojen verisuonissa on säätelymekanismi, joka ei päästä kaikkia aineita herkkiin aivoihin. Natriumglutamaatti kuitenkin läpäisee esteen.

− Monien neurotutkijoiden mielestä se on huolestuttavaa. Kun aivoihin pääsee ylimääräistä natriumglutamaattia, se aiheuttaa aivoissa neuroärsytystä ja voi tuhota hermosoluja.

Lue koko juttu Studio55.fi-sivulta:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja