Mainos

Nato lykkää joukkojen kotiuttamista Bosniasta

Nato on päättänyt lykätä joukkojensa kotiuttamista Bosniasta, sanoi puolustusliiton pääsihteeri Javier Solana. Lykkäystä oli pyytänyt Bosnian rauhansopimuksen siviilipuolen valvoja Carl Bildt.

Bosniassa olevien 60 000 Nato-sotilaan kotiuttaminen piti alunperin aloittaa heti vaalien jälkeen ja saada päätökseen 20. joulukuuta. Nyt pääosa joukoista jää maahan vielä joulukuuksi, siksi kunnes aiemmin lykätyt kunnallisvaalit on pidetty.

Tarkkailijoiden mukaan kunnallisvaalien järjestäminen on vielä vaikeampaa kuin nyt pidettyjen parlamentti- ja presidenttivaalien. Vielä suurempi määrä ihmisiä menee toiselle paikkakunnalle äänestämään ja lisäksi on talvi.

Solana kertoi myös, että Naton pysyvä neuvosto on päättänyt antaa Carl Bildtille tukea Bosnian poliittisten instituutioiden perustamisessa.

Haagin tribunaalin pääsyyttäjä toivoo lisää pidätyksiä

YK:n sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjä Richard Goldstone sanoi toivovansa, että Bosniassa pidetyt vaalit nopeuttavat sotarikoksista syytettyjen, mm. Radovan Karadzicin ja Ratko Mladicin saamista oikeuden eteen.

Goldstone kehotti kansainvälistä yhteisöä painostamaan Bosnian uutta presidenttineuvostoa pidättämään sotarikoksista epäillyt Daytonin rauhansopimuksen mukaisesti. Hän sanoi olevansa varovaisen optimistinen siitä, että lisää pidätyksiä on tulossa.
-Jos uusi hallitus ei täytä kansainvälisiä velvotteitaan, se joutuu varmasti törmäyskurssille Euroopan unionin ja turvallisuusneuvoston kanssa, Goldstone sanoi toimittajille Haagissa.

Goldstone jättää pääsyyttäjän toimensa kahden viikon sisällä kanadalaiselle tuomarille Louise Arbourille. Goldstonen mukaan suurin pettymys hänelle on ollut tehtävässä se, että vain seitsemän Bosnian sotarikoksista syytettyä on saatu pidätettyä.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.