Nasa tutkii historian ensimmäistä avaruusrikosta – astronautin epäillään vakoilleen ex-puolisoaan avaruusasemalta

2:16
Video: Tältä näyttää avaruuskävely Kansainvälisellä avaruusasemalla ISS:llä.

Nasan astronautin epäillään päässeen käsiksi aviopuolisonsa pankkitilin tietoihin kansainväliseltä avaruusasemalta. Avaruusjärjestön mukaan kyseessä on ensimmäinen avaruudessa tapahtuneeksi epäilty rikos.

Käynnissä oleva avioero ja huoli perheen yhteisestä taloudesta saattoivat olla avaruuden ensimmäisen rikosepäilyn taustalla. 

The New York Times kertoo, että Nasa tutkii, syyllistyikö astronautti Anne McClain identiteettivarkauteen ja aviopuolisonsa yksityisten pankkitietojen luvattomaan tarkasteluun ollessaan astronauttina Kansainvälisellä avaruusasemalla. 

Lokitiedot viittasivat Nasan tietokoneeseen

Yhdysvaltain ilmavoimien tiedusteluviranomaisena työskentelevä Summer Worden oli päätynyt hakemaan avioeroa kumppanistaan astronautti Anne McClainista vuonna 2018.

Worden kertoo New York Timesin haastattelussa alkaneensa epäillä puolisoaan, kun McClain esitti hänelle tarkkoja kysymyksiä rahankäytöstä, vaikka astronautti oli tapahtumien aikaan avaruusasemalla. Wordenin mukaan McClain oli muun muassa kysynyt häneltä, kuinka hänellä oli varaa täysin uuteen autoon.

Worden pääsi aviopuolisonsa jäljille, kun hän keksi pyytää kirjautumisesta jäävät lokitiedot pankiltaan. Selvisi, että hänen pankkitietojaan oli tarkasteltu Nasan tietokoneelta.

Huoli perheen rahoista

Astronautti Anne McClain on myöntänyt tarkastelleensa tilitietoja Kansainvälisen avaruusaseman tietokoneelta, mutta hänen on puolustanut tekoaan sanomalla, että hän kantoi huolta perheen yhä osittain yhteisestä taloudesta.

Asiaa tutkivat Nasan viranomaiset ovat olleet molempiin osapuoliin yhteydessä tapauksen tiimoilta. Nasan viranomaisten mukaan tapaus on mitä todennäköisimmin ensimmäinen kerta, kun tutkinnan alla on avaruudessa tapahtunut rikos.

Kansainvälinen avaruusasema on Venäjän, Japanin, Kanadan, Yhdysvaltojen ja Euroopan avaruusjärjestö ESA:n yhteisessä käytössä. Tahoilla on olemassa sopimus, että kyseisen maan laki pätee avaruusaseman asukkaisiin. 

Astronautti Anne McClain palasi maan kamaralle kesäkuussa 2019.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja