Nämä oireet saattavat kertoa piilevästä sydänsairaudesta – älä ohita merkkejä!

Sydänperäisten oireiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Amerikkalaislääkäri listasi vaaranmerkkejä.

Verenkiertoelinten sairaudet ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy.  Yleisimpiin sydän- ja verisuonisairauksiin kuuluvat sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta ja aivoverenkiertohäiriöt.

Valitettavasti sydän- ja verisuonitaudeille altistavat riskitekijät ovat usein oireettomia: ensimmäinen merkki esimerkiksi kohonneesta verenpaineesta tai korkeasta kolesterolista saattaa olla infarkti. Lisäksi piilevästä terveysuhasta kertovat tuntemukset menevät monesti ohi tai ne on helppo kuitata muusta kuin sydänsairaudesta johtuvina.

Missä vaiheessa siis pitäisi huolestua? Yhdysvaltalainen veritautilääkäri Jeffrey Dlott kertoi Eat This, Not That -sivustolle, kuinka sydän- ja verisuonitaudit oireilevat.

Kipu käsivarressa

Yksi vaaranmerkeistä on käsivarressa tuntuva kipu. Dlott selittää käsikivun olevan seurausta siitä, että sydämestä ja käsivarresta hermostoa pitkin kulkevat viestit lähetetään samoihin aivosoluihin. Tämän vuoksi aivot saattavat sekoittaa signaalin lähteen ja sydänperäinen kipu tuntuukin kädessä.

Sydänperäinen rintakipu tai epämiellyttävä tunne rinnan alueella voi myös säteillä käsivarren lisäksi kaulalle, leukaan, hartioihin ja ylävatsalle. Kipu käsivarressa ja erityisesti vasemmassa käsivarressa on yksi mahdollinen sydäninfarktin oire.

Yöhikoilu

Yöhikoilu eli säännöllinen liiallinen hikoilu yöaikaan voi toisinaan olla seurausta sydänsairaudesta. Dlott selittää tämän johtuvan siitä, että valtimoiden ahtautuessa elimistön täytyy työskennellä kovempaa kuljettaakseen verta elimiin.

Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnassa sydän joutuu makuuasennossa työskentelemään tavallista kovempaa, kertoo Terveyskirjasto. Myös sepelvaltimotauti voi ilmetä pelkkänä hikoiluna.

Videolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat lukuisille pitkäaikaissairauksille. Juttu jatkuu videon alla.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso video: Nämä tekijät lisäävät "perussairauksien" riskiä.

Rintakipu

Levossa tai rasituksessa ilmenevä rintakipu tai painon tunne rinnassa on selvittelyä vaativa oire. Aina kipu rinnassa ei toki ole vakavan sairauden merkki, ja sydänperäisyyttä arvioidessa otetaankin huomioon muut riskitekijät, kuten ikä, tupakointi, diabetes ja kolesterolitasot.

Sydänperäistä rintakipua kutsutaan nimellä angina pectoris. Tuntemus on tavallisesti laaja-alainen ja sitä voi kuvailla esimerkiksi puristavaksi, painavaksi, polttavaksi tai kiristäväksi. Usein rintakipuun liittyy hengenahdistusta.

Suorituskyvyn lasku

Hengenahdistuksen ja selittämättömästi laskeneen suorituskyvyn syy on järkevä tutkituttaa, sillä ne voivat olla sydänsairauden oireita.

Sydänperäinen hengenahdistus johtuu sydämen vasemman puolen toiminnan heikentymisestä, jolloin verenpaine suuntautuu taaksepäin saaden veren pakkautumaan keuhkoihin, selittää Sydänliitto

Tyypillisesti sydänperäisistä syistä johtuvaan hengenahdistukseen liittyy esimerkiksi nopeaa tai epäsäännöllistä sykettä tai voimakasta rintakipua. Sydänperäistä hengenahdistusta voi ilmetä levossa mutta myös rasituksessa.

Sydänsairauden mahdollisuus on syytä selvittää silloinkin, jos kunto loppuu tai lihakset väsyvät jo lyhyen kävelymatkan jälkeen niin pahasti, että ihminen joutuu pysähtymään.

Juttu on uusinta helmikuulta 2022.

Vyötärölihavuus altistaa vakaville sairauksille. Katso alla olevalta videolta helppo kikka, joka paljastaa koskeeko riski sinua.

Testaa heti! Nopea narukikka paljastaa, pitäisikö sinun laihduttaa 0:37
Katso video: Helppo narukikka paljastaa vyötärölihavuuden.

Lue myös:

    Uusimmat