Ullanlinnan epäilty saattoi kantaa synkkää suunnitelmaa sisällään jopa puolitoista vuotta – näin poliisi kertoo käänteestä MTV:lle

Poliisi täysin ymmällään Ullanlinnan henkirikoksen motiivista – psykiatrin mielentilasta uusi käänne 7:30
Katso video: Epäilty saattoi poliisin mukaan kantaa synkkää salaisuutta sisällään jopa yli puolentoista vuoden ajan. Näin käänteestä kertoo rikostoimittaja Rebekka Härkönen.

Poliisi on hämillään Ullanlinnan henkirikoksesta epäillyn miehen motiivista surmata koko perheensä. Poliisi kertoo MTV Uutisille, ettei poliisin käsityksen mukaan miestä ei kuitenkaan ole tarvetta laittaa mielentilatutkimukseen esitutkinnan aikana.

Epäilty oli kiinniottamisen jälkeen joulukuussa psykiatrisessa hoidossa. Myös hänen ensimmäinen vangitsemisensa tapahtui poikkeuksellisesti niin, että mies oli psykiatrisessa sairaalassa.

Nyt jutun tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen Helsingin poliisista antaa ymmärtää, ettei teon taustalla poliisin näkemyksen mukaan ole epäillyn psyykkinen sairaus.

– Tilanne ei ole vaikuttanut sellaiselta, että meidän olisi pitänyt pyytää, että epäilty tulisi saada mielentilatutkimukseen esitutkinnan aikana, Lehtonen sanoo.

Poliisin mukaan mies näyttää suunnitelleen koko perheensä murhaamista.

Satama-altaaseen ajo vaikuttaa harkitulta

Näin Ullanlinnan taposta epäilty ajoi perheensä mereen 0:45
Katso myös: Näin Ullanlinnan murhasta epäilty ajoi perheensä mereen. Tapausta tutkitaan nyt tahallisena murhan yrityksenä.

Mies ajoi elokuussa 2021 vuokra-autolla Helsingin Kauppatorilta satama-altaaseen. Kaikki tahot, myös poliisi, pitivät tapahtumaa tuolloin onnettomuutena.

– Nyt kun Ullanlinnan tapauksen yhteydessä tullutta näyttöä on harkittu, mietitty ja analysoitu, niin olemme sillä perusteella päätyneet siihen, että ehkä lienee syytä myös tarkastella uudelleen tätä vanhaa tapausta, Lehtonen kertoo.

– Ja nyt sitten siinäkin on tullut sellaisia viitteitä esiin, että sekin olisi ennalta harkittu teko eikä suinkaan mikään onnettomuus.

Poliisi ei yksilöi murhan uhriksi joutuneiden henkilöllisyyttä. 

Asiakirjoista kuitenkin selviää, että rikoksen kohteeksi joutui koko miehen perhe, joka tarkoitti vaimoa ja pariskunnan molempien osapuolten lapsia. Miehellä on kaksi lasta ja hänen vaimollaan niin ikään kaksi lasta.

Olisiko yrittänyt vielä uutta hirmutekoa?

Autotapaus tapahtui elokuussa 2021 ja miehen vaimo löytyi tapettuna viime joulukuussa. Tapahtumilla on väliä puolitoista vuotta.

Hautoiko mies koko tämän ajan perheeseensä kohdistuvia henkirikoksia?

– Ehkä liian aikaista vielä tässä vaiheessa vastata tähän. Tämä on varmaan niitä asioita, joita pyritään tässä nyt selvittämään, Lehtonen sanoo.

– Tässä vaiheessa on vaikea vaikea ottaa kantaa tarkemmin tuohon, mutta luonnollisesti tällainen asia tulee varmastikin mieleen.

Mies yritti surmata koko perheensä puolitoista vuotta sitten ja onnistui sitten tappamaan vaimonsa. Jos henkirikos olisi jäänyt pimeäksi, olisiko hän yrittänyt tappaa vielä muun perheen?

– Toistaiseksi tällaisesta meillä ei ole viitteitä.

Lue myös:

    Uusimmat