Poliisi teki löydön Ullanlinna-tutkinnassa: Vaimon murhan motiivina mahdollisesti raha

Ullanlinnan henkirikos muuttui epäillyksi murhaksi - mikä jutusta tekee erikoisen? 11:03
Katso video: Näin Murharyhmä pohti helmikuun lopulla Ullanlinnan henkirikoksen erikoisia piirteitä.

Ullanlinnassa vaimonsa murhasta epäilty ei poliisin tietojen mukaan ole ollut väkivaltainen vaimoaan ja perheen lapsia kohtaan. Ainoat väkivallanteot ovat olleet auton ajaminen mereen tahallaan perhe kyydissä ja puolentoista vuoden kuluttua vaimon tappaminen.

– Sellaisia viitteitä tutkinnan aikana ei ole saatu, että epäilty olisi kohdistanut puolisoonsa tai perheen lapsiin ainakaan fyysistä lähisuhdeväkivaltaa, kertoo tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen Helsingin poliisista MTV Uutisille.

Poliisi tutkii psykiatrin tekemisiä murhana ja viitenä murhan yrityksenä. Henkirikoksen uhriksi joutui epäillyn 47-vuotias vaimo joulukuussa. Poliisi tutki henkirikosta ensin tappona, mutta muutti rikosnimikkeen murhaksi suunnitelmallisuuden perusteella.

– Tässä teossa mahdollinen motiivi on taloudellinen. Olemme löytäneet laite-etsinnöissä viitteitä taloudellisista järjestelyistä, joita epäilty on kenties ainakin suunnitellut, Lehtonen muotoilee.

Poliisi ei kommentoi taloudellisia järjestelyitä tämän tarkemmin. Poliisi ei myöskään kerro, oliko kyse ehkä henkivakuutuksesta.

– Taloudellista motiivia ei ole ainakaan voitu sulkea pois. Yksittäisistä eriteltävistä epäilyistä taloudellinen motiivi on ehkä selvin. Mutta voi myös olla, etteivät nämä laite-etsinnöissä löytämämme viitteet liity rikokseen millään tavalla.

Mereenajon motiivi arvoitus

Vaimonsa murhan lisäksi poliisi epäilee 48-vuotiasta psykiatria viidestä murhan yrityksestä. 

Murhan yritykset liittyvät elokuun 2021 tapahtumiin, kun mies ajoi vaimo ja perheen lapset kyydissään satama-altaaseen Helsingin kauppatorilta. Mereenajoa pidettiin ensin vahinkona.

Autossa olivat kyydissä sekä naisen lapset että miehen lapset heidän edellisistä liitoistaan.

Poliisin mukaan mahdollinen taloudellinen motiivi liittyy vain vaimon surmaamiseen. Mereenajon motiivin suhteen poliisi on ymmällään.

– Jaa-a, vaikea sanoa motiivia tälle teolle, se on koko lailla selvityksessä. Pitäisi päästä hänen päänsä sisälle, jotta sen ymmärtäisi. Hän itsehän ei toki ole myöntänyt ajaneensa mereen tahallaan, Lehtonen sanoo.

– Mutta tapahtumassa on niin monta epäilystä aiheuttavaa palasta, että se on pakko ainakin tutkia poliisin toimesta. Esimerkiksi auton liikkeelle lähtö on niin vauhdikas, ettei ole millään tavalla normaalia ajaa sillä tavalla sellaisessa paikassa.

Poliisi uskoo, että mies suunnitteli mereenajoon etukäteen. Mereenajon tutkintaa vaikeuttaa tapahtumista kulunut aika ja esimerkiksi se, että monen auton kyydissä olleen puhelin sai suolavesikylvyn meressä.

Epäillyn puheet täynnä ristiriitoja

Poliisin on kertonut, että vaimo kuoli ulkoisen väkivallan seurauksena. Teossa ei käytetty ampuma-asetta.

– Tämän enempää en tekotapaa kommentoi tässä vaiheessa, Lehtonen sanoo.

Vaimonsa murhasta epäilty mies on kertonut poliisille oman käsityksensä siitä, mihin hän oli kuljettamassa peittoon ja jätesäkkiin käärittyä uhrin ruumista kiinni jäädessään. Poliisi ei ole saanut vahvistusta miehen kertomukselle.

– Toisaalta ihmisen aikeille on hankala saada vahvistusta, ellei löydy tyyliin kirjallista suunnitelmaa jostakin, Lehtonen muistuttaa.

Poliisin käsityksen mukaan epäillyn puheet ovat kuitenkin monin kohdin ristiriitaisia tai suorastaan umpisolmussa.

– Yleisesti ottaen hänen poliisille kuulusteluissa kertomansa asiat eivät poliisin mielestä vastaa totuutta. Epäillyn puheissa on ristiriitaisuuksia esimerkiksi liittyen suunnitelmallisuuteen ja käyttäytymiseen teon jälkeen.

"Jokuhan vipu pitää olla vinossa"

Vaikka epäilty sijoitettiin alkuun psykiatriseen mielisairaalaan, poliisin näkökulmasta hänelle ei tarvitse tehdä mielentilatutkimusta esitutkinnan aikana.

– Yleisesti ottaen mielentilatutkimus tehdään esitutkinnan aikana esimerkiksi silloin, jos epäilty on selkeästi psykiatrisen pakkohoidon tarpeessa ja sijoitettuna psykiatriseen sairaalaan, Lehtonen kertoo.

– Yleisellä tasolla olen sitä mieltä, että jos tappaa toisen ihmisen ja vielä suunnittelee sitä pitkään, jokuhan vipu pitää ihmisellä olla vinossa.

Lue myös:

    Uusimmat