Ullanlinnan murhan tutkinnassa käänteen hetki: Motiivi joko vahvistuu tai jää kokonaan ilmaan – "Se on iso asia, jota odotellaan"

Ullanlinnan henkirikosta tutkitaan murhana, mutta rikosnimike voi vielä lieventyä, jos henkirikoksen motiivi ei selviä. Poliisi toivoo selvyyttä tutkimuksesta, jonka odotetaan valmistuvan pian.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen kertoo MTV Uutisille, että tapauksen esitutkinta on loppusuoralla, mutta eräs merkittävä tutkimus on yhä kesken.

Keskeneräisen työn tulokset kiinnostavat poliisia erityisesti, sillä ne saattavat vahvistaa poliisin epäilykset henkirikoksen motiivista.

Toisaalta tulos voi olla päinvastainenkin.

– Se on iso asia, jota odotellaan. Se kertoo, osoittautuvatko meidän epäilymme oikeiksi vai ei, Lehtonen sanoo.

Useat pienet seikat viittaavat taloudelliseen motiiviin

48-vuotiaan psykiatrian erikoislääkärin epäillään surmanneen 47-vuotiaan vaimonsa pariskunnan yhteisessä asunnossa Helsingin arvoalueella Ullanlinnassa viime joulukuussa. Mies jäi kiinni, kun yritti siirtää mattoon käärittyä ruumista autoonsa.

Tällä hetkellä poliisi epäilee, että henkirikoksen motiivi voisi olla taloudellinen.

Mikään ei poliisin mukaan viittaa siihen, että pariskunta olisi ajautunut taloudelliseen ahdinkoon.

Tiedetään, että kumpikin oli hyvätuloisessa ammatissa. Pariskunnalla oli myös avioehto.

Tutkinnanjohtaja Lehtosen mukaan taloudellisesta motiivista ovat sen sijaan kielineet asiat, joita teosta epäillyn erikoislääkärin tietoteknisiltä laitteilta on löydetty esitutkinnan aikana. Hän ei paljasta, millaisesta materiaalista on kyse.

Lehtosen mukaan taloudellisen motiivin suuntaan viittaavat myös useat "pienemmät seikat". Ne eivät kuitenkaan välttämättä riittäisi näytöksi motiivista yksinään. 

Siksi poliisi odottaakin, että takavarikoituun materiaaliin liittyvät tutkimukset saadaan maaliin.

Rikosnimike voi lieventyä

Jos tulokset eivät tuo varmuutta motiivista, jutun rikosnimike saattaa lieventyä syyteharkinnassa murhasta tapoksi. Poliisilla ei tällä hetkellä ole tutkinnassa toista potentiaalista motiivia.

– Jos epäilykset osoittautuvat vääräksi, voi olla, että nimikettä katsellaan uudelleen, tutkinnanjohtaja Lehtonen toteaa.

Toisaalta, vaikka poliisin epäilykset taloudellisesta motiivista vahvistuisivatkin, jäisi ilmoille silti suurempia kysymyksiä.

Miksi epäilty olisi ryhtynyt surmatyöhön rahan takia, jos mitään ilmiselvää pakottavaa taloudellista painetta ei ollut?

Siihen poliisillakaan ei ole vastausta.

– Ei voi tietää, mitä toisen päässä liikkuu, Lehtonen kommentoi yleisellä tasolla.

Katso myös: Ullanlinnan henkirikos muuttui epäillyksi murhaksi - mikä jutusta tekee erikoisen? Rikospaikan keskustelu 23.2.

Ullanlinnan henkirikos muuttui epäillyksi murhaksi - mikä jutusta tekee erikoisen? 11:03

"Ei se mikään vahinko voinut olla"

Poliisi sai tiedon uhrin oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen tuloksista eilen. Samalla varmistui naisen kuolinsyy. Asiasta uutisoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Lehtosen mukaan tulokset kielivät siitä, ettei nainen kuollut sattumalta tai luonnollisesti.

– Väkivaltaa on käytetty ja sen seurauksena uhri on menehtynyt. Uskallan todeta, että väkivallan voi sanoa olleen voimakasta, hän sanoo.

– Minun näkemykseni mukaan tutkimustulokset vahvistavat käsitystä, ettei se mikään vahinko voinut olla, rikoskomisario jatkaa.

Lehtonen ei kommentoi kuolinsyytä, henkirikoksen tarkempaa tekotapaa tai mahdollisia apuvälineitä, eikä anna tyhjentäviä vastauksia muihinkaan asiaa tarkentaviin kysymyksiin.

– Pitäydyn lähinnä tässä, mitä olen aiemmin sanonut, että ampuma-asetta ei ole käytetty.  

Hän kuitenkin täsmentää hetkeä myöhemmin, että pelkästään tekotavan perusteella poliisi ei tutkisi tapausta välttämättä murhana. Tekotapa ei siis ole poikkeuksellisen raaka tai julma.

Poliisin käsityksen mukaan teko ei myöskään ole ollut erityisen pitkäkestoinen. Sitä tutkinnanjohtaja ei kommentoi, kuinka kauan tai vähän aikaa teko on kestänyt.

Ajoi mereen perhe kyydissään jo aiemmin

Murhan lisäksi poliisi epäilee 48-vuotiasta miestä useista murhan yrityksistä, sillä mies ajoi koeajossa olleella katumaasturilla mereen Helsingin kauppatorin edustalla kesällä 2021. Kyydissä oli vaimo ja muuta perhettä.

Tapahtumien aikaan ulosajoa pidettiin vahinkona, ja mies sai tapauksesta myöhemmin sakot.

Asiaa alettiin katsoa uusin silmin 47-vuotiaan naisen henkirikoksen esitutkinnassa.

Tutkinnanjohtaja Lehtosen mukaan tutkimus on valmistumassa myös näiltä osin ja asian on määrä edetä syyteharkintaan samoihin aikoihin henkirikosjutun kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat