Ullanlinnan tapon tutkinnanjohtaja: Asuntoon piilotettu vainaja ei ehkä olisi löytynyt ilman etsintää

Täältä Ullanlinnan henkirikoksen epäilty otettiin kiinni – MTV Uutiset raportoi, mitä tapauksesta nyt tiedetään 6:01
Täältä Ullanlinnan henkirikoksen epäilty otettiin kiinni – MTV Uutiset Live raportoi tapauksesta tuoreeltaan, näyttäen rikoksen paljastumisen kannalta olennaisimmat paikat.

Helsingin Ullanlinnan taposta epäilty oli itse ilmoittanut puolisonsa kadonneeksi, vaikka nainen makasikin kuolleena yhteisessä kodissa – epäilyn mukaan miehen tappamana.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen kertoo MTV Uutisille, että katoamisesta oli ilmoitettu tavalla tai toisella ainakin kaksi kertaa, ja niistä toinen on nyt henkirikoksesta vangitun miehen tekemä.

Tämän yhteydessä poliisi oli käynyt kuulemassa miestä, joka oli tällöin kuultu kadonneen henkilön läheisen roolissa. Samaan aikaan mies kuitenkin piilotteli kotonaan ruumista, jonka kuolemaan hän on sittemmin kuulusteluissa myöntänyt liittyvänsä.

– Hänhän on tavallaan myöntänyt teon, että hänen toimintansa on johtanut kuolemaan, mutta varsinaista tahallista tekoa hän ei ole myöntänyt, tutkinnanjohtaja Lehtonen kertoo.

Tutkinnanjohtaja: Ruumis oli piilotettu asuntoon

Tapaus herättää luonnollisesti kysymyksen siitä, miten on mahdollista, että poliisi käy kuulemassa henkilöä samalla, kun tällä on ruumis kotonaan. Vaikka Lehtonen katsoo, että oman toiminnan kriittiselle tarkastelulla on varmasti aina paikkansa, ei hän näe tässä kyseisessä tapauksessa perusteluita ainakaan kovin vahvalle kritiikille.

Hän ei ole varma, onko poliisi ollut sisällä asunnossa, vai onko puhutus hoidettu esimerkiksi rappukäytävässä. Poliisissa ei tässä vaiheessa joka tapauksessa ollut mitään perusteita tehdä minkäänlaista etsintää kadonneen läheisen asuntoon. Ei ollut epäilyä, että asunnossa tehtävät etsinnät myöskään auttaisivat kadonneen löytymisessä.

Lehtonen kertoo myös, että esimerkiksi tavanomainen asunnossa käyminen ei olisi hänen käsityksensä mukaan ollut tilanne, jossa ruumis olisi edes voinut paljastua. Hän ei kuitenkaan kerro, missä ruumis oli asunnossa.

– Sanotaanko, että sillä tavoin sitä oli piiloteltu, ettei se ilman varsinaista etsintää todennäköisesti olisi ulkopuolisille paljastunutkaan, hän toteaa.

Rikos paljastui, kun rikoksesta epäilty mies oli siirtämässä vainajaa autoonsa. Naapurien epäilyt heräsivät miehen pakatessa suurta kantamusta autoonsa, ja paikalle tullut poliisi selvittikin miehen olleen siirtämässä ruumista.

Poliisi selvittää sitäkin, oliko teolla motiivia lainkaan

Lehtonen kertoo, että poliisilla on jonkinlaisia ajatuksia ja käsityksiä siitä, millaisia motiiveja teon taustalla voisi olla. Mitä poliisi asiasta ajattelee, hän ei kuitenkaan julkisuuteen kerro.

– Selvittely on sillä asteella, että ei voi vahvista, onko motiivia ollenkaan tai mikä se mahdollisesti olisi ollut, hän toteaa.

– Epäilty ei käsittääkseni ole itse mistään motiiveista kertonut, vaan ollut vähäsanainen siinä suhteessa.

Hän ei lähde arvuuttelemaan sitä, voisiko motiivin selviäminen johtaa rikosnimikkeen muuttumiseen. Henkirikosta tutkitaan nyt tappona. Murha olisi sitä kovempi rikosnimike, ja siinä tärkeitä kriteereitä ovat muun muassa tekotapa tai teon vakaa harkinta.

Ullanlinnan henkirikoksen rikosnimike saattaa muuttua murhaksi – tämä kaikki tiedetään nyt 7:04
Ullanlinnan henkirikoksen rikosnimike saattaa muuttua murhaksi – tämä kaikki tiedetään nyt.

Aikataulun mukaan loppumetreillä oltaisiin jo kolmen viikon päästä

Miehen kuulusteluja on jatkettu säännöllisin väliajoin. Ne eivät myöskään ole vielä loppuneet, sillä vähintään yksi kuulustelu on tarkoitus yhä tehdä.

Tapauksessa pitäisi syyte nostaa jo maaliskuun alkupuolella. Poliisilla on tarkoitus pysyä annetussa aikataulussa.

– Mikäli pysymme aikataulussa, niin varmaan kolmen viikon päästä pitäisi viimeistään olla (tutkinta) loppumetreillä, Lehtonen sanoo.

Tarvittaessa syytteennoston määräpäivään voi hakea lykkäystä käräjäoikeudesta, jos aika uhkaa loppua kesken.

Lue myös:

    Uusimmat