Näkökulma: Jukka Jalonen on pakko repiä NHL:ään – puhuu hän täydellistä englantia tai ei

Jukka Jalonen on ilmoittanut jo aiemmin, että valmentaminen NHL:ssä on hänen haaveensa. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä Jalosen näytöt alkavat olla niin kovia, että jollakin NHL-seuralla olisi tuhannen taalan paikka palkata hänet riveihinsä. 

Siitä on jo kuusi vuotta, kun Jukka Jalonen ilmoitti ensimmäisiä kertoja, että hän haluaisi valmentaa jonain päivänä NHL:ssä. Ja pöyhkeästi sanoi vielä, että saisi monet NHL-joukkueet pelaamaan yhtä hyvin kuin nyt. 

Siinähän juttelee, oli ensimmäinen ajatus. Ja toinenkin. 

Eurooppalaisia päävalmentajia on ollut NHL:ssä vain kaksi, Alpo Suhonen Chicago Blackhawksissa ja Ivan Hlinka Pittsburgh Penguinsissa vuonna 2000. 

Vaikka NHL-maailma on muuten eurooppalaistunut kovaa vauhtia, valmennusnäkökulmasta katsottuna Pohjois-Amerikassa on pysytelty turvallisesti omassa kuplassa. 

Miten Jalosen kielitaito riittäisi? Jalonen on valmentanut ennenkin ulkomailla ja osaa englantia, muttei natiivienglantia. Pohjoisamerikkalainen kiekkovalmennus on hyvin verbaalista, viesti pitää saada perille nopeasti ja tarkasti. 

Jalosen näytöt alkavat olla jo sen verran kovat, että esteet alkavat rapista tieltä yksi kerrallaan. 

Jossain vaiheessa tullaan siihen taitepisteeseen, että tietotaito nousee niin korkeaksi, ettei kielitaidolla ole enää merkitystä. Valmentaa sitten vaikka tulkin välityksellä. 

Jalosella on tilillään kaksi aikuisten maailmanmestaruutta, nuorten MM-kulta, olympiapronssi, MM-pronssi ja SM-kulta. 

Viimeisin saavutus on suorituksena kovin. Hän teki kovia päätöksiä leimaamalla kisapassit jo kisojen alussa. Jalonen osasi valaa joukkueeseen toimivan taktiikan ja ennen kaikkkea uskon, että tällä kyläjoukkueellakin voimme menestyä.  

Murentamaan oman navan kulttuuria

Ruotsin Rikard Grönborg on havitellut NHL-pestiä pitkään pestiä "tarunhohtoisessa", mutta Slovakian MM-turnauksen esitysten perusteella Jalonen on sen eurooppalaisvalmentaja, joka on valmiimpi ottamaan seuraavan askeleen. Siitäkin huolimatta, että Grönborg puhuu lähes täydellistä englantia.

Ilmapiirin luojana Jalonen on suomalaiskoutseista omaa luokkaansa. Jos esimerkiksi World Cupissa 2016 pukukoppi oli täysin kuollut, Bratislavassa 2019 pelaajien pesä sykki täyttä elämää. 

NHL on ollut perinteisesti yksilökeskeisyyden tyyssija, jossa niskat ovat kipeytyneet oman navan tuijottelusta. Ajattelumaailma on sielläkin muuttumassa enemmän joukkuepelin suuntaan. Tai yhteistyön jääkiekon, kuten Suomessa asia ilmaistaan. 

Jalonen osuisi siihen saumaan oivallisesti. 

Jalonen olisi kokeilemisen arvoinen koutsi jollekin alemman budjettiluokan NHL-joukkueelle, jonka pitäisi saada pelaajistaan kaikki mahdollinen irti.  Miten olisi Seattle, joka liittyy NHL:ään kaudella 2021–22? 

Jalosen ympärille voisi rakentaa tiimin, joka hoitelisi paljon suhteita mediaan ja muualle ulospäin. Valmennustiimiin joku vanha legendapelaaja, joka imisi huomiota ja antaisi Jaloselle rauhaa panna viisikon ajoituksia ja etäisyyksiä kuntoon. 

Jalonen on 56-vuotiaana jo riittävän kokenut valmentajana, ettei jokainen pieni trendivirtaus tai ulkoa tullut manipulointiyritys hetkauta häntä. Samalla hän on vielä riittävän nuori ja hyväkuntoinen ottamaan vielä askeleen loistavalla urallaan. 

Hänellä on nyt ainakin Slovakiassa Suomen kohdanneiden NHL-pelaajien kunnioitus. 

Siitä on hyvä aloittaa. 


Lue myös:

    Uusimmat