Näkökulma: Colorado Avalanchen pomot käsi päässä – Mikko Rantasen sopimusneuvotteluissa kytee iso ongelma

Mikko Rantanen haluaa pelata Colorado Avalanchessa, ja Colorado Avalanche tarvitsee Mikko Rantasta. Miksi sopimusta ei silti synny? MTV Urheilun Marko Leppänen muistuttaa NHL-jääkiekkomaailmaan pinttyneestä lainalaisuudesta, joka jarruttaa neuvotteluita. 

Suomalaisten takametsien peräkammareista katsottuna tuntuu käsittämättömältä, että Mikko Rantanen odottelee Suomessa, kun Colorado Avalanchen pelaajat valmistautuvat kauteen harjoitusleirillä. 

Rantanen on rajoitettu vapaa agentti, ja hänen oikeutensa ovat Coloradolla. Sopimusta ei vaan ole vieläkään saatu sorvattua. 

Avalanchen ja Rantasen välinen suhde on sinänsä täydellisen hyvä ja lämmin, mutta vanhat bisneksenteon lainalaisuudet puskevat väkisin esiin. 

Usein puhutaan sopimuksen arvosta, mutta Rantasen, 22, tapauksessa sopimuksen kesto merkitsee vähintään yhtä paljon. Pelaajat saavat vapaan agentin statuksen yleensä 27-vuotiaana. Harva huippupelaaja haluaa "uhrata" vapaita vuosiaan halvalla.

Rantasen tapauksessa Avalanche joutuu miettimään asiaa, joka kertoo paljon pohjoisamerikkalaiseen ammattilaissarjaan pinttyneestä ajattelutavasta. Raha on muutakin kuin pino seteleitä tai luku nettipankissa – se on arvostuksen mittari. 

Niin hyvä pelaaja kuin Rantanen onkin, hän sijoittuu Avalanchen marssijärjestyksessä vasta toiseksi. Rantanen on joukkueen keuhkot, Nathan MacKinnon sydän. 

MacKinnon pelaa tasoonsa nähden halvalla, 6,3 miljoonan dollarin (5,7 miljoonan euron) vuositulot takaavalla sopimuksella. Jos Rantasta verrataan suunnilleen samoja tehoja nakuttaneeseen Toronto Maple Leafsin Mitch Marneriin, hänen pitäisi ansaita 10,9 miljoonaa dollaria (9,8 miljoonaa euroa).

Avalanchella olisi kyllä palkkakaton alla tilaa maksaa Rantaselle saman verran kuin Marnerille. Jääkiekkojoukkueen pyörittäminen olisi yksinkertaista, jos se olisi vain matematiikkaa. 

Pelaajat tietävät pukukopissa dollarin tarkkuudella, miten paljon muut tienaavat. Seurajohtajat yrittävät välttää viimeisen asti tilannetta, jossa palkkahässäkät romuttavat joukkueen kemiaa. 

Avalanchen GM Joe Sakic pystyi ratkomaan kaukalossa kiperimmätkin tilanteet edukseen. Nyt tehdään ratkaisuja, jossa jopa hänenkin kätensä saattavat täristä. 

Lue myös:

    Uusimmat