Näkökulma: Aleksander Barkov on jätetty Floridassa yksin liian ison kuorman alle – hänelle voisi antaa vaikka kolme NHL:n henkilökohtaista palkintoa

Joskus tullaan pisteeseen, jossa Teräsmiesmiehenkin voimat loppuvat. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä Florida Panthers on tullut tilanteeseen, jossa sen on keksittävä jotain muuta kuin Aleksander Barkovin ylikuormittaminen.

Amerikkalaisessa urheilupuheessa käytetään ilmaisua ”single-handedly”. Termi tarkoittaa pelaajaa, joka kääntää tilanteen tai pelin tai omin voimin, itsenäisesti ilman muiden apua.

Aleksander Barkov pelaa Florida Panthersin joukkueessa, mutta viime kädessä hän on yksin.

Kun pitää tehdä maali, Barkov kentälle. Kun pitää puolustaa ja tappaa alivoimia, Barkov kentälle. Kun pitää pimentää vastustajan paras sentteri, Barkov kentälle. Kun pitää kaapia aloituksia alivoimia, Barkov vaan kaukaloon.

Kaikki jääkiekkoilijat haluavat vastuuta ja peliaikaa, mutta Barkovin harteille on kasattu jo niin iso kuorma, ettei hän pysty sitä enää kantamaan. Ei pystyisi kukaan muukaan. Vastuu alkaa jo kääntyä kaikkia vastaan.

Barkov saa koko sarjassa hyökkääjistä eniten peliaikaa, keskimäärin 23.10 ottelua kohti. Taakse jää jopa Edmonton Oilersin Connor McDavid (22.44), joka niin ikään on omassa ympäristössään aika yksin.

Olli Jokinen sanoi hiljattain MTV Urheilun jutussa, että hänen tekee välillä jopa pahaa katsoa Barkovin saamaa kuormaa. Eräässäkin ottelussa hän oli kolmannessa erässä ainoa hyökkääjä, joka otti oman pään aloituksia.

Barkovin saamat minuutit eivät ole keveitä ylivoimaminuutteja, vaan kuluttavia, raastavia hetkiä oman kenttäpäädyn taisteluissa.

Barkov on huipputikissä, mutta hän on kropaltaan raskastekoinen. Kestävyys on väistämättä koetuksella kovassa pelitahdissa. Rasitus on alkanut näkyä viime aikoina, ja Barkov on tehnyt virheitä, joita häneltä ei normaalisti näe.

Erityisesti Panthersin puolustus on heikkotasoinen. Ykkössentteri joutuu senkin takia raastamaan jatkuvasti puolustuksen apuna.

Barkov ei takuuvarmasti kytttää ylivoimahyökkäyksen mahdollistavia irtokiekkoja keskialueella, kuten esimerkiksi McDavid ja Sidney Crosby aika ajoin. Barkov hoitaa ensin paskahommat pois ja keskittyy vasta sen jälkeen hyökkäämään.

Panthersin päävalmentajan Bob Boughner on hyvä heittää lisää löylyä Barkoville, joka ei takuuvarmasti valita mistään. Hän ei kieltäydy ikinä pelaamisesta. Jos Barkovin kodin lähistöllä olisi ulkojää, hän kävisi siellä joukkuetreenien jälkeen kikkailemassa.

Fyysisen puolen lisäksi koetuksella on henkinen jaksaminen, niin kova äijä kuin Sasha onkin. Sitä henkistä kuormaa on lisännyt tunnollisen laitahyökkääjän Vincent Trochekin loukkaantuminen.

Panthers on ollut 17 viime kauden aikana kaksi kertaa pleijareissa, eikä nykymenolla Floridalla ole saumaa moneen vuoteen pudotuspeleihin. Barkov on kunniakas kenraali, jonka tykkimiehet lepäävät pidennetyllä röökitauolla.

Jos maailma olisi oikeudenmukainen, Barkov saisi kauden jälkeen NHL:n palkintojenjakotilaisuudessa kolme henkilökohtaista palkintoa.

Herrasmiespelaajan Lady Byng saattaa jopa toteutua. Barkov pelasi tällä kaudella 33 ottelua ennen kuin hän otti ensimmäisen jäähynsä. Kokonaisjäähymäärä on kokonaiset kaksi minuuttia. Se on häkellyttävän pieni määrä, kun ottaa huomioon hänen kaksinkamppailujensa määrän kauden aikana.

Barkovin kuuluisi saada parhaan puolustavan hyökkääjän Selke Trophy, mutta sitä hän ei saa, koska miinuslukema painuu väistämättä heikkojen joukkuekavereiden takia pakkaselle.

Barkovin kuuluisi saada koko sarjan MVP-palkinto Hart Memorial Trophy, mutta sitä hän ei saa, koska joukkueen menestys jää liian heikoksi. Eikä niukkasanainen ja ujo suomalainen ole se mediaseksikkäin valinta.

Niin hyviä kuin Mikko Rantanen, Patrik Laine ja Sebastian Aho ovatkin, Barkov on kokonaisuutena Suomen paras jääkiekkoilija. Tapparan kasvatissa piilee työnjohtaja, insinööri ja duunari samassa kehossa.

Täydellisessä maailmassa Barkov pelaisi edes ylemmän keskitason NHL-joukkueessa, jossa hän saisi käyttää aikaa ja energiaa enemmän huikeiden hyökkäystaitojensa esittelyyn.

Ehkä sitten joskus. Barkovin sopimus loppuu vuonna 2022.  

Lue myös:

    Uusimmat