Kipeät suuoireet olivat oire harvinaisesta syövästä – skottinaiselta tärkeä muistutus koronakriisin keskellä

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä. Videolla lääkäri kertoo, millaisesta oireesta pitää huolestua.

Osteosarkooma on harvinainen syöpä, joka voi iskeä myös leukaan. Sairastunut skotlantilainen nainen kehottaa ihmisiä käymään säännöllisesti hammaslääkärissä

Skotlantilainen Roisin O’Leary, 29, kertoo BBC:lle tunteneensa leuassaan ja viisaudenhampaassaan kipua jo viime keväänä. Koronavirustilanteen vuoksi aika hampaanpoistolle peruttiin.

Syksyllä Roisin tunsi, että hänen leukaansa oli muodostunut patti. Se jatkoi kasvamistaan, vaikka viisaudenhammas lopulta poistettiin. Tammikuuhun mennessä kyhmy oli kasvanut ja leuan oikea puoli täysin turvoksissa.

Huolestunut Roisin soitti hammaslääkäriin ja kertoi oireiden muuttuneen nopeasti. Kun lääkärit lopulta tutkivat naisen ja ottivat hänen leukaansa ilmestyneestä patista koepalan, paljastui, että kyseessä oli syöpä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Osteosarkooman oireet

Roisin oli sairastunut osteosarkoomaan, joka on luusta alkava aggressiivinen ja harvinainen syöpä. Suomessa todetaan vuosittain noin 20 uutta osteosarkoomatapausta, Duodecim-lehdessä kerrotaan. Suurin osa potilaista on lapsia tai nuoria aikuisia.

Yleisimmin osteosarkooma sijaitsee polven alueella, mutta syöpä voi ilmestyä mihin päin luustoa tahansa. Tärkeimmät oireet ovat paikallinen kipu ja käsin tuntuva kiinteä patti. Kasvaimen vieressä olevissa nivelissä voi olla arkuutta ja liikkeen rajoittumista.

Lisäksi aggressiivisiin luukasvaimiin voi joskus liittyä yleisoireita, kuten kuumetta, väsymystä ja laihtumista.

"Luulin, että olen tulossa hulluksi"

Roisin tiesi, ettei patti leuassa ollut hyvä merkki, mutta hän ei ollut osannut odottaa syöpädiagnoosia. Tieto oireiden aiheuttajasta tuntui hänestä kuitenkin oudolla tavalla helpottavalta.

– Olin puhunut lääkärini kanssa mielenterveydestäni ja ahdistuksesta. Luulin, että olen tulossa hulluksi, jokin minussa ei tuntunut hyvältä. Kehoni vain yritti kertoa minulle, ettei kaikki ollut kunnossa, Roisin sanoo BBC:lle.

Nyt hän käy läpi syöpähoitoja. Solunsalpaajahoidon lisäksi Roisinin leuasta poistetaan osa, jonka jälkeen leuka rakennetaan uudestaan. Tulevista arvista ja mahdollisesta puheterapiasta huolimatta Roisin yrittää pysyä positiivisena ja suunnitella elämää syövän ja koronan jälkeen.

Korona voi vaikeuttaa hoidon saantia

Koronaviruspandemia on lykännyt monissa maissa kiireetöntä hoitoa, mikä on herättänyt huolta pinnan alla kytevästä terveyskriisistä. Britannian lehdistössä on kerrottu useammasta tapauksesta, jossa syöpädiagnoosin saaminen on pitkittynyt vaikean koronatilanteen vuoksi.

Elokuussa 2020 ilmestyneessä brittitutkimuksessa arvioitiin, että koronaviruksesta johtuva syöpäseulontojen keskeyttäminen ja lykkääminen tulevat todennäköisesti lisäämään syöpäkuolemia tulevina vuosina.

BBC:n haastattelemat asiantuntijat muistuttavat, että seulontojen lisäksi myös hammaslääkärissä on syytä käydä säännöllisesti, jotta esimerkiksi suussa oireilevat sairaudet havaitaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Myös Roisin suosittelee käymään säännöllisesti hammaslääkärissä ja ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli huoli herää.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat