Tarkkasilmäiset hoksasivat pienen yksityiskohdan kuvasta – paljasti Emilyn sairauden

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Katso myös: Millaisia ovat syövän oireet? Millaisesta oireesta pitää huolestua?

Pattiin kaulalla takertuneet Facebook-kommentit tuntuivat Emily O'Carrollista aluksi kurjilta, mutta lopulta nainen päätti käydä lääkärissä.

Kun Jazzercise-treenimuotoa ohjaavan Emily O'Carrollin kuva julkaistiin yrityksen Facebookissa vuonna 2017, nainen järkyttyi kuvan alle satelevista kommenteista. Jo hieman aiemmin samanlaisia kommentteja oli sadellut yrityksen pitämässä Facebook Live -tilaisuudessa, jossa katsojia kannustettiin tulemaan treenaamaan. 

Useat kommentoijat huomauttivat kalifornialaisen Emilyn kaulassa näkyvästä kyhmystä ja kehottivat tätä tarkastamaan kilpirauhasensa lääkärin luona, kertoo Today. Aluksi kommentit tuntuivat kurjilta.

– Se sai minut todella herkistymään. Sanottiin vain, että "tuon tytön pitäisi tarkistuttaa kilpirauhasensa". He eivät tiedä, kuka minä olen. He eivät ole ystäviäni, Emily, 38, kertoi Today-sivustolle ajatelleensa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Emily pyysi kuvan julkaisijaa poistamaan Facebook-kuvan, sillä hän tunsi olonsa nöyryytetyksi.

Ensin diagnosoitiin Hashimoton tauti

Nainen kuitenkin alkoi tarkastella kaulaansa enemmän ja havaitsi, että siinä todellakin oli jonkinlainen kyhmy.

– Olin aina olettanut, että se kyhmy oli normaali, enkä ajatellut siitä mitään... Kun aloin katsoa sitä, tajusin, että se oli aika iso patti kaulassani.

Niinpä hän varasi ajan lääkäriltä, ja pian selvisi, että hänellä oli Hashimoton tauti. Se on autoimmuunisairaus, joka vaikuttaa kilpirauhasen toimintaan. Kehon immuunijärjestelmä hyökkää kilpirauhasta vastaan, jolloin se ei tuota tarpeeksi hormoneja. Tämä voi johtaa uupumukseen ja painonnousuun, mutta Emilyllä tällaisia oireita ei ollut nähtävissä.

– Jos kysyttäisiin keltä tahansa ystävistäni tai perheestäni, vaikutinko uneliaalta, he luultavasti sanoisivat, että "ei, hän vaikuttaa ihan päinvastaiselta".

Kilpirauhassyöpä löytyi ultraäänikuvauksessa

Emily kävi neljästi vuodessa endokrinologin pakeilla hoidattamassa pattia. Emilyn lääkäri alkoi ottaa vuosittaisia koepaloja ja ultraäänikuvauksia varmistaakseen, että kyhmy oli hyvänlaatuinen. Lokakuussa 2020 ultraääni paljastikin jotain hälyttävää: täysin uuden kystan Emilyn kaulalla.

Selvisi, että Emilyllä oli syöpä.

Kaikki syövästä -sivusto kertoo, että kilpirauhassyöpä ilmenee usein juuri kyhmynä kaulalla. Kyhmy saattaa olla arka. Juuri kyhmyn ansiosta syöpä kuitenkaan löydetään usein varhaisessa vaiheessa. Nykyään yhä useampi syöpä löydetään myös sivulöydöksena kaulan ultraäänitutkimuksessa, aivan kuten Emilynkin tapauksessa.

"Jos saat syövän, tämän syövän haluat"

Vaikka syöpä sanana kuulostaa pelottavalta, lääkäri lohduttivat Emilyä olemaan huolestumatta. Ennuste kilpirauhassyövissä on usein hyvä.

– Kaikki lääkärini sanoivat, että jos saat [joka tapauksessa] syövän, tämän syövän haluat. Se on hyvin hoidettavissa oleva, kiitos luojan, Emily kertoo.

Emilyn kilpirauhanen poistettiin kokonaan. Tämä osoittautui oikeaksi ratkaisuksi, sillä myöhemmin selvisi, että kilpirauhasessa oli ollut toinenkin kasvain.

– Jos sitä ei olisi poistettu kokonaan, se olisi voinut tietenkin kasvaa, Emily päivittelee.

Muitakin vastaavia tapauksia

Huhtikuussa Emilyn syöpähoidot saadaan päätökseen. Nainen haluaa kuitenkin jakaa tarinansa ja kannustaa muitakin hakeutumaan hoitoon, jos jokin omassa voinnissa epäilyttää.

Vaikka alun perin tunkeilevat kommentit Facebook-käyttäjiltä ärsyttivät, nyt Emily ei voi kuin kiitellä tarkkaavaisia kommentoijia.

– Minulta olisi kestänyt paljon pidempään mennä lääkärille. Jos olisin odottanut paljon kauemmin, se kyhmy kaulassani olisi jatkanut kasvamistaan, Emily sanoo.

Tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan. Vuonna 2005 televisiota katsonut lääkäri yritti sinnikkäästi tavoitella australialaista tv-persoonaa tämän kaulassa olevan patin vuoksi. Lopulta nainen sai viestin ja hänellä diagnosoitiin kilpirauhassyöpä.

Katso videolta, huomaisitko itse Victoria Pricen kaulassa olevaa möykkyä:

Katsoja huomasi uutisankkurin kaulassa möykyn ja otti häneen yhteyttä – pelasti hengen, sillä möykky paljastui syöväksi 2:26

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat