Nuori naisyrittäjä Pinja, 23, kohtaa vähättelyä jatkuvasti: "Eikö teidän yrityksessä ole miestä, joka tulisi katsomaan?" – asiantuntija kertoo, miksi tasa-arvo ei ole vielä valmis

Kiistely haltuun työpaikalla 7:16
Keskusteluälykkyys on avainsana, kun työpaikalla käydään vaativia neuvotteluja. Työpsykologian tohtori Helena Åhman kertoi, miten kiistelyn saa haltuun työpaikalla.

Seinäjokelainen nuori naisyrittäjä joutuu säännöllisesti kohtaamaan iästään ja sukupuolestaan johtuvaa vähättelyä. Suomen yrittäjänaisten toimitusjohtaja muistuttaa, ettei tasa-arvo ole vielä valmis.

23-vuotias Pinja Ekola on malliesimerkki siitä, että nuoretkin voivat olla kiinnostuneita työnteosta ja yrittämisestä. Työskenneltyään monessa siivousalan firmassa Ekola perusti oman toiminimen vuonna 2018. Vuoden 2020 alussa hän pisti pystyyn osakeyhtiön, joka työllistää tällä hetkellä hänen lisäkseen seitsemän muuta ihmistä.

Nuoren naisen asema siivousalan yrityksen toimitusjohtajana on kovalla työllä ansaittu, mutta kaikki eivät sitä osaa arvostaa. Ekola kertoo kohtaavansa vähättelyä ja joutuvansa todistelemaan osaamistaan viikoittain.

– Välillä joutuu nieleskelemään työpäivän aikana, hän kuvailee kuvaa vähättelyn aikaansaamia tunteita.

Ikäviä kommentteja kasvotusten ja somessa

Esimerkkejä Ekolalla riittää. Joidenkin uusien asiakkaiden kohdalla jo pelkkä ilme paljastaa alentuvan asenteen. Toiset avaavat myös sanaisen arkkunsa.

Hetki sitten Ekola kävi asiakkaan luona ja esitteli itsensä yrityksen johtajana. Lopuksi asiakas käski hänen lähettää pomolleen terveisiä, jotta tämä pohtisi tarjouksen hintaa.

Reilu vuosi sitten Ekola vieraili työmaalla tarkoituksenaan tehdä kartoitus loppusiivouksista. Heti kun hän avasi työmaakopin oven, oli edessä jäätävä vastaanotto.

– Työmaanjohtaja kysyi, että eikö teidän yrityksessä ole miestä, joka tulisi katsomaan, Ekola muistelee.

Vähättelijöitä löytyy joka lähtöön. On miehiä ja naisia, vanhoja ja nuoria. Erään naispuolisen parkkipirkon kanssa Ekola ajautui hiljattain sanaharkkaan, kun pysäköintitarkastaja ei uskonut häntä yrityksensä johtajaksi, joka oli neuvotellut kaupungin kanssa pysäköintioikeuksista.

Kasvotusten tapahtuvien keskustelujen lisäksi ikäviä kommentteja tulee sosiaalisen median kautta. Netissä ilkeily tuntuu olevan vielä helpompaa kuin mitä se on ”todellisessa maailmassa”.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole vielä valmis

Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlando ei ole yllättynyt Ekolan kokemuksista. Pääsääntöisesti ihmiset kohtelevat toisiaan arvostavasti iästä ja sukupuolesta riippumatta, mutta aina löytyy heitä, jotka vähättelevät nuorten ja erityisesti nuorten naisten perustamia yrityksiä.

– Voin hyvin kuvitella, että varsinkin jos menee miehiselle alalle, niin helposti on tuollainen vastassa. Se on tosi harmillista, Orlando sanoo.

Kyseessä on vain yksi esimerkki siitä, että sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole vielä valmis Suomessakaan.

Orlando kertoo eräästä nuoresta start up -yritystä perustaneesta naisesta, jolta rahoittaja oli kysynyt, onko tämä valmis jättämään lapset kakkossijalle.

– Ei miehiltä kysytä tällaista. Ja jos miettii, niin aikojen saatossa naiset ovat pystyneet esimerkiksi maataloustöiden ohessa lapset hoitamaan.

Tasa-arvon kehittymisen tiellä on myös työmarkkinoiden eriytyminen miesten ja naisten töihin. Naiset lähtevät usein yrittäjiksi aloille, joilla on paljon naisia työntekijöinä ja joille kaatuu enemmän vanhemmuudesta työnantajalle koituvia kuluja. Naisvaltaisilla aloilla on myös huonommat palkat kuin miesvaltaisilla aloilla.

Lääkkeitä työelämän epäkohtiin

Lääkkeeksi ongelmaan Orlando ehdottaa perhevapaauudistusta ja vanhemmuuteen liittyvien kulujen jakamista tasaisesti yhteiskunnassa. Myös roolimalleilla on voimaa. Näkyvät nuoret naisyrittäjät ja johtajat raivaavat polkua muille.

Menestyviä naisyrittäjiä saisi kuitenkin Orlandon mukaan olla enemmänkin, kuten myös Pinja Ekolan kaltaisia nuoria yrittäjiä, jotka nostavat epäkohtia esille.

Ekola sanoo, että muutos lähtee lisäksi ihmisistä itsestään. Jokainen voi tutkiskella asenteitaan esimerkiksi nuoria työntekijöitä ja johtavassa asemassa olevia naisia kohtaan.

– Ei kukaan pysty toisen mielipidettä muuttamaan, Ekola sanoo.

Hänestä tuntuu, että monesti asioista keskustellaan turhan kärkkäästi ja loppuun asti sanomisiaan miettimättä.

Onnistumiset antavat nuorelle yrittäjälle voimaa jatkaa

Vaikka vähättely aiheuttaa mielipahaa, pyrkii Ekola suhtautumaan asiakkaiden asiattomiin kommentteihin ilman suurta tunnepurkausta. Toisinaan hän heittää asian vitsiksi, joskus sivuuttaa asian tai kertoo oman kantansa siihen.

– Useimmiten pääsee sillä eteenpäin, että jos haluat meidät, sinun pitää keskustella minun kanssani.

Jos asiakas ei ole valmis keskustelemaan, ei yhteistyökumppanuutta synny. Ekolaa se ei harmita. Hän ei halua tehdä työtä ihmisten kanssa, jotka eivät häntä arvosta.

Onnistumiset antavat Ekolalle voimaa jatkaa valitsemallaan tiellä kohtaamastaan epäkunnioittavasta käytöksestä huolimatta. Hän on saavuttanut paljon lyhyen ajan sisällä. Sen tiedostaminen on iso voimavara ja eteenpäin vievä voima.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat