Puheillaan tyrmistyttänyt Aki Manninen ei saa naiskilpailijoilta armoa: "Voi olla hyvä aviomies ja isä, mutta myös sovinisti"

6:40
Rita ja Aki Manninen esittelivät Donna-tyttärensä ensimmäistä kertaa televisiossa.

Naiskilpailijat tuomitsevat Aki Mannisen kohua aiheuttaneet kommentit.

Nelosen Selviytyjät Suomi Extrassa nähtiin suuria tunteita, kun ohjelmasta pudonnut hyvinvointivalmentaja Aki Manninen kommentoi naisten välistä liittoumaa värikkäin sanakääntein viime lauantain jaksossa.

– Jos mulla olisi tissit, niin mäkin olisin mennyt siihen tyttöjen kerhoon ja olisin vieläkin siellä leirillä, Manninen totesi ohjelmassa.

– Naiset kun on leirissä, niin siitä ei koskaan tule hyvää soppaa. Siellä olisi pitänyt olla joukko miehiä, hän nauroi.

Kilpakumppanit tuomitsevat

Monet Mannisen Selviytyjät-ohjelman kilpakumppaneista tuomitsevat Mannisen humoristisiksi heitoiksi tarkoitetut kommentit. Salatut elämät -sarjassakin näytellyt Kerttu Rissanen on harmissaan tapauksesta.

– Asia on paisunut lumipallon lailla. Mielestäni on hyvä, että tällaisia asioita nostetaan esille ja niistä pystytään keskustelemaan. Tosin vuonna 2021 misogynian ja naisvihan ei pitäisi enää olla aihe, josta joudumme keskustelemaan. On surullista, että näin on, Rissanen pohtii.

– Tapaus on mennyt kuitenkin toiseen ääripäähän, sillä eiväthän mitkään tappouhkaukset ole missään nimessä hyväksyttäviä. Harmi, että tilanne on äitynyt tällaiseksi.

– Uskon, että hän (Manninen) on ihana perheenisä ja varmasti huomaavainen aviomies. Minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään häntä vastaan. Toki on hienoa, jos hän ottaa vastuun teoistaan ja sanomisistaan, Rissanen tiivistää.

Bloggaaja Sara Vanninen ei halunnut ottaa kantaa Manniseen persoonana, mutta ohjelmassa nähdyt kommentit hän tuomitsee jyrkästi.

Tulkitsetko Akin Selviytyjät Extrassa nähdyt kommentit sovinistisiksi?

– Kyllä, ehdottomasti. Tuomitsen sovinismin ja naisvihan, eikä se ole enää vuonna 2021 hyväksyttävää. Sovinistisia heittoja ei voi kuitata huumorilla, Vanninen sanoo.

– Korostan, että ihminen voi olla hyvä isä, aviomies ja ystävä, mutta myös samaan aikaan sovinisti. Se ei ole kuitenkaan mikään elinkautinen tuomio, vaan asiaan voi tehdä muutoksen. Sovinismista voi päästä eroon. Kuuntele, keskustele ja kouluta itseäni, hän neuvoo.

MTV Uutiset tavoitti myös Sabina Särkän ja Suvi Pitkäsen, mutta kumpikaan heistä ei halunnut kommentoida asiaa.

Aki Manninen: Tapauksessa ei ollut tällaiseen kohuun aihetta

Tapaus on synnyttänyt laajaa keskustelua sosiaalisessa mediassa sovinismista ja naisvihasta. Aki Mannisen mukaan tapaus on saanut suhteettoman suuret mittasuhteet.

– Tapauksessa ei ollut tällaiseen kohuun aihetta. Kyseessä on viihdeohjelma. Kilpailu, jossa oli mukana rehellisiä tunteita, Manninen kertoo MTV Uutisille.

Mannisen mukaan kiukkua aiheutti tapa, jolla hän pelistä putosi – ei niinkään itse putoaminen tai naissukupuoli.

– En ollut kiukkuinen putoamisestani. Olin onnellinen, että pääsin kotiin. Olin kiukkuinen toimintatavasta, jolla minut tiputettiin, sillä halusin pelata peliä suoraselkäisesti.

Mannisen mukaan kyse oli suurista tunteista, eikä tarkoituksena ollut loukata naiskilpailijoita.

– Väritin tunteet vain omalla sarkastisella huumorillani. Uskoin, että ihmiset ottaisivat sen huumorilla. Minun olisi pitänyt sanoa, etten päässyt liittoumaan mukaan, koska olen mies ja näin, että naiskilpailijat olivat keskenään liittoumassa päättäneet.

Pahoittelua ja tappouhkauksia

Manninen kertoo olevansa pahoillaan mielipahasta, jota hänen kommenteistaan on syntynyt.

– Omalta puoleltani pahoittelen koko tapausta. Kannan vastuuni kaikista sanomisista ja tekemisistä. Minulla ei ole varaa haukkua muita ihmisiä.

– Olemme vaimoni kanssa kiusaamista vastaan. Olemme lojaaleja, tavallisia ihmisiä, joilla on arvot kunnossa. En ole koskaan vihannut naisia, eikä minusta löydy rasismia, Manninen painottaa.

Kohtuus on Mannisen mukaan kuitenkin ylittynyt.

– Kaikista pahin kommentti oli, kun minun väitettiin edistävän raiskauskulttuuria. Minä? Pienen tytön isä? Aviomies? Olen kaikkea tuollaista vastaan, Manninen kauhistelee.

Koko perhettä on tapauksen myötä uhkailtu muun muassa tappouhkauksilla, jonka lisäksi Manninen on saanut tuhansittain vihakommentteja.

– Putoan polvilleni, jos perhettäni ruvetaan uhkailemaan tappouhkauksilla. Siinä kohtaa menee rajat rikki ja on pakko toimia.

Vielä toistaiseksi Manninen ei ole kuitenkaan tehnyt tapauksesta rikosilmoitusta.

Hyvinvointivalmentajan puoliso Rita Niemi-Mannisen mukaan tapaus on käsitetty väärin.

– Akia on lähdetty ampumaan somessa korkealta ja kovaa tuntematta ihmistä yhtään. Kyseessä on viihdeohjelma ja siitä pari leikattua kommenttia. Asia on ottanut kohtuuttomat mittasuhteet, Niemi-Manninen sanoo MTV Uutisille.

Niemi-Mannisen mukaan on erikoista, että tapauksesta puhutaan somessa ikävään sävyyn, vaikka Selviytyjien kuvauksissa ei hänen mukaansa ollut kitkaa.

– Olen käsittänyt, että leirin naisilla ei ollut huono olla Akin kanssa. Se käy ohjelmastakin selväksi. Ei siellä kukaan puhunut siitä, että Aki olisi sovinisti. Sitten yhtäkkiä parin lauseen perusteella hän on naistenvihaaja.

Aihe on Niemi-Mannisen mukaan sukupuolisidonnainen.  

– Olisiko siitä noussut tällainen haloo, jos olisin itse ollut kilpailussa ja sanonut etten pääse miesten liittoumaan, koska en omaa munia? Ei olisi.

– Jos aiheesta puhuu somessa, on pian roviolla, hän tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja