Näistä ruoista saadaan eniten ruokamyrkytyksiä

Kasvikset ovat ruokamyrkytystilastojen kärjessä niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin.

Yhdysvaltain viranomaisten tekemän tuoreen selvityksen mukaan suurin ruokamyrkytysten aiheuttaja on tavallinen vihreä salaatti. Salaatin lisäksi myös muut vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti ovat ruokamyrkytystilastojen kärjessä. Viranomaiset muistuttavat, että erityisesti salaatit kannattaa pestä huolella ennen käyttöä.

Vaikka vihreät lehtivihannekset ovatkin aiheuttaneet eniten ruokamyrkytyksiä, eniten kuolemaan johtaneita ruokamyrkyksiä on saatu siipikarjasta. Noin 48 miljoonaa amerikkalaista sairastuu vuosittain ruokamyrkytykseen

Suomessa ruokamyrkytyksiä kasviksista, lihasta ja ulkomaisista vadelmista

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan suurin osa Suomessa sattuvista ruokamyrkytyksistä on elintarvikevälitteisiä. Vuonna 2010 elintarvikkeiden välityksellä ilmoitettiin sairastuneen noin 920 henkilöä ja talousveden välityksellä kaikkiaan noin 40.

Yleisin ruokamyrkytysten aiheuttajamikrobi edellisten vuosien tapaan oli norovirus. Kasvikset ja kasvistuotteet olivat yleisin raportoitu epidemioiden aiheuttaja ja toiseksi yleisin oli liha ja lihavalmisteet .Vuonna 2010 raaka punajuuriraaste aiheutti 7 äkillistä ruokamyrkytysepidemiaa pääosin henkilöstöravintoloissa. Muita ruokamyrtyksen aiheuttajia olivat muun muassa kypsentämättömät, ulkomaiset vadelmat

Eviran mukaan ruokamyrkytysten syyt liittyvät yleensä saastuneiden raaka-aineiden käyttöön, vääränlaisiin säilytyslämpötiloihin sekä liian pitkiin säilytysaikoihin. Myös infektoituneen keittiötyöntekijän osallistuminen ruoanvalmistukseen ja puutteellinen käsihygienia ovat yleisiä syitä.

Lähteet: Huffington Post, Evira

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja