Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ruokavirastolta tärkeä hygieniamuistutus: Moni ruoka voi olla riski

valkosipuli, pilkkoa, laittaa ruokaa, ruoanlaitto
Ruoanvalmistuksen tulisi aina alkaa käsienpesusta, Ruokavirasto muistuttaa.Shutterstock
Julkaistu 08.05.2025 16:59

Wenla Wallin

wenla.wallin@mtv.fi

Ruokavirasto muistuttaa hygienian merkityksestä ruoanvalmistuksessa. 

Hygienian pettäessä moni ruoka voi olla riski, Ruokavirasto muistuttaa tiedotteessa

– Ruoanvalmistuksen ja -säilyttämisen perussääntöjen tunteminen ja noudattaminen voivat pitää turvassa elintarvikevälitteisiltä taudeilta, viraston tiedotteessa todetaan,

Ruoan puutteellinen kypsennys, vääränlainen uudelleenlämmittäminen ja heikko hygienia voivat johtaa ruokamyrkytykseen. Ruokamyrkytykset usein johtuvat ruoan käsittelyyn tai valmistukseen liittyvistä lämpötilavirheistä, eli esimerkiksi kun ruokia säilytetään huoneenlämmössä. 

– Vanhat viisaudet – pese kädet, käytä puhtaita välineitä, säilytä kylmä kylmänä ja kuuma kuumana – pätevät edelleen ja säästävät monilta turhilta vatsanväänteiltä, Ruokaviraston pääjohtaja Leena Räsänen muistuttaa tiedotteessa. 

Lue myös: Haluatko päästä helposti eroon pinttyneestä liasta? Kokeile etikkakäärettä!

Ruokavirasto listaa ohjeet turvalliseen ruoanvalmistukseen

Tiedotteessa listataan yhdeksän ohjetta, joilla taataan ruoan turvallisuus. 

Ruokaviraston ohjeet turvalliseen ruoanvalmistukseen

  1. Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesusta
  2. Älä valmista ruokaa muille sairaana
  3. Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina
  4. Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin
  5. Kuumenna ruoka kauttaaltaan kypsäksi
  6. Pese kasvikset huolellisesti ennen käyttöä
  7. Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti
  8. Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti
  9. Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2–+6 asteessa).

Lue myös: Mikrobiologi selvitti totuuden "viiden sekunnin säännöstä"

Ruoan turvallisuudesta huolehditaan myös EU-tasolla

Euroopan Unioni pitää yllä elintarvikejärjestelmää, jossa pidetään huolta siitä, että eurooppalaisten kuluttamat elintarvikkeet täyttävät tarkat turvallisuusvaatimukset. 

– EU:n elintarviketurvallisuusjärjestelmä takaa kuluttajille oikeuden tietää, mistä heidän ruokansa on peräisin, miten se on tuotettu ja mitä se sisältää, tiedotteessa kerrotaan.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA toteuttaa viidettä kertaa kampanjaa, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaisten elintarviketurvallisuutta. Kampanja kannustaa tietoon perustuvien valintojen tekemiseen elintarvikkeiden kanssa.

Lue myös: Neljä paikkaa keittiössä, jotka ovat törkyisempiä kuin luulitkaan – milloin siivosit viimeksi?

Katso myös: Teetkö näin, kun ostat inkivääriä ruokakaupasta?

0:54imgInkivääriä saa katkoa ruokakaupassa.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka