Mainos

Näistä oireista tunnistat virtsatieinfektion

Virtsatieinfektion tunnistamisessa on syytä kiinnittää huomio kolmeen erityisen tyypilliseen oireeseen.

Tavallisesti virtsatieinfektio puhkeaa, kun bakteereja pääsee nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Yksi syy siihen, että virtsatieinfektiot ovat naisilla tavallisempia kuin miehillä on se, että naisten virtsaputki on miesten virtsaputkea lyhyempi. Virtsatieinfektioista saattaa tulla toistuva vaiva etenkin iäkkäille naisille, ja tämä johtuu osin vaihdevuosista, sillä limakalvot heikkenevät usein vaihdevuosien myötä.

Kolme tyyppioiretta

Pelkästään epätavallisen värinen virtsa, virtsan paha haju tai virtsankarkailu eivät tavallisesti viittaa virtsatietulehdukseen. Usein virtsatieinfektioista puhuttaessa mainitaan se, että tulehduksen vuoksi virtsassa saattaa näkyä verta. Tämä ei kuitenkaan kuulu kaikkein tyypillisimpien virtsatieinfektioiden oireiden joukkoon.

Tavallisimmin virtsatieinfektion tunnistaa kolmesta oireesta: Tihentyneestä virtsaamistarpeesta, kirvelystä virtsaamisen aikana sekä jomotuksesta, joka tuntuu etenkin alavatsassa. On tutkittu, että mikäli kaikki nämä tyyppioireet täyttyvät, on kyseessä peräti 90 prosentin todennäköisyydellä virtsatieinfektio.

Vaikka näin usein pelätään, virtsarakkotulehdus ei hoitamattomanakaan tavallisesti johda munuaisaltaan tulehtumiseen. Virtsatieinfektioissa bakteerit voivat kuitenkin nousta virtsajohtimia pitkin munuaisiin saakka.

Vanhemmilla ihmisillä virtsatieinfektion oireena voi niin ikään olla myös pelkkä pahoinvointi. Myös yleiskunnon äkillinen romahtaminen tai sekavuus voivat olla virtsatietulehduksen oireena.

Virtsatieinfektiot ovat ikävä vaiva, jonka vuoksi moni joutuu hakeutumaan lääkärin vastaanotolle jopa lukuisia kertoja vuodessa. TENA U-test -testin avulla virtsatieinfektion mahdollisuus voidaan tunnistaa tai poissulkea helposti ja turvallisesti myös kotona.

TENA U-test -testin tulos on voimassa 24 tuntia siitä, kun testi on asetettu vaippaan. Tarvittaessa tulos voidaan kuitenkin lukea jo 15 minuutin kuluttua virtsaamisesta ja se on helppo tehdä kotioloissa. Testi sopii erityisen hyvin henkilöille, jotka kokevat virtsanäytteen antamisen hankalaksi. Testin toiminta perustuu nitriittien sekä leukosyyttien havaitsemiseen virtsasta. Tena U-test-testejä on saatavilla sekä TENA-kaupassa että apteekeissa.

Tutustu Tena U-testiin täällä!

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja