Näin tunteesi voivat vaikuttaa terveyteesi

Onko vatsassasi ollut perhosia sen jälkeen, kun olet kuullut jonkun kuiskaavan rakastavansa sinua? Onko eron jälkeen oksettanut? Tunteillamme on valtava vaikutus fyysiseen hyvinvointiimme.

Tutkimus toisensa jälkeen on todistanut, että merkityksellisten ihmissuhteidemme tuottamat tunteet vaikuttavat suoraan terveyteemme.

Tohtori John Arden kertoo Grandparents.com-sivulla, että tunteemme vaikuttavat immuniteettiimme.

– Yksinäiset ja masentuneet ihmiset vilustuvat herkemmin. Vanhempana he saattavat sairastua dementiaan muita herkemmin, Arden lisää.

Suuria tunteita nostattavat hetket vaikuttavat terveyteemme. Katso millaisia vaikutuksia ilon ja surun hetkillä on.

”Minä rakastan sinua”

Kuulet ne kolme pientä sanaa, ”minä rakastan sinua”. Verenpaineesi nousee, samalla virkistyt ja tulet energiseksi.

Neurologisisesti tarkasteltuna rakkaudentunnustuksen kuuleminen vapauttaa dopamiinia. Taustalla vaikuttaa kaipuumme sitoutumiseen.

Dopamiini on mielihyvää tuottava kemikaali, ikään kuin palkinto aivoille. Rakkaudentunnustus on siis kuin palkinto.

Halaus

Halatessa rauhoitut, tunnet olosi mukavaksi ja jännittyneisyys vähenee.

Pitkäaikaisvaikutukset halauksesta voivat näkyä muistin ja unen laadun paranemisena.

Halatessa vapautuu oksitosiinia, ”halaushormonia”.

– Ihmislajin menestykseen on vaikuttanut kykymme sosiaaliseen kanssakäymiseen ja yhteisöllisyyteen, Arden sanoo.  

Halaaminen, suukottamine ja kosketus ovat läheisyydenmuotoja, joita ihminen kaipaa ensimmäisistä tunneista alkaen. Hellyys ja läheisyys ovat tärkeitä myös äidin ja vastasyntyneen lapsen suhteen muodostumisessa.

Nauraminen

Nauraessa kaikki on hyvin! Verenpaine, pulssi ja stressitaso putoavat. Jopa kivunsietokyky saattaa nousta hetkellisesti.

Sillä ei ole väliä, mille nauraa, kunhan nauraa sydämensä pohjasta ja aidosti.

Arden kertoo, että nauraessa ihminen erittää useita hormoneja, esimerkiksi endorfiineja ja serotoniinia. Nauraessa erittyvät hormonit vähentävät ahdistusta.

Rakkaan menettäminen

Kun menettää rakkaan, oloa voi kuvailla vain yhdellä sanalla, kauhea.

Suru tuo mukanaan usein masennusta, ahdistusta, korkeaa verenpainetta ja pulssi nopeutuu. Immuniteettikyky putoaa ja joskus ihminen voi alkaa vanhentumaan nopeutuneesti.

Puolison kuolema voi vaikuttaa voimakkaasti jäljellejääneen puolison terveyteen. Glasgow'n yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisen todennäköisyys kuolla kasvaa jopa 30 prosentilla puolison kuolemaa seuraavan puolen vuoden aikana.

Suru vapauttaa kehoon kortisolia ja adrenaliinia, jotka voivat vahingoittaa kehoa.

Jätetyksi tuleminen

Kun tulee jätetyksi, syke hidastuu ja ihminen saattaa tuntea todellista, fyysistä tuskaa. Eroa seuraavina viikkoina voi olla ongelmia mahan kanssa, lihaskipuja ja immuniteettikyvyn heikkenemistä.

Rakkautta voi verrata huumeriippuvuuteen. Keho tottuu suhteen aikana romanssin dopamiinin ja oksitosiinin ryöppyihin. Kun hormoniryöpyt otetaan yhtäkkiä pois, jäljelle jää vain intensiivinen kaipuu hyvää oloa tuottaviin hormoneihin. Ajan myötä olo helpottuu.

Oloa voi helpottaa tapaamalla ihmisiä ja sellaisilla harjoituksilla, jotka vapauttavat dopamiinia ja endorfiineja.

Rakastelu

Rakastelu saa ihmisen tuntemaan lähes kaikkea maan ja taivaan välillä. Esileikki nostaa luottamuksen ja läheisyyden tunteita. Orgasmi rentouttaa mielen ja samalla vähentää ahdistusta ja pelkoja.

Kliimaksin saavuttaminen tasaisesti parantaa immuniteettitasoa ja vähentää masentuneisuutta, sydänsairauksia ja kroonista kipua.

Seksiin liittyy niin paljon tunteita, ettei sitä voi lokeroida pelkästään fyysiseksi tapahtumaksi. Eläimet hakeutuvat seksuaaliseen kanssakäymiseen lisääntyäkseen. Ihmiset sen sijaan ilmaisevat rakkautta seksuaalisuutensa kautta, Arden kuvailee.

Orgasmilla on neurologisia vaikutuksia, kun aivoihimme tulvahtaa dopamiinia, oksitosiinia ja endorfiinia. Tämä sitoo meitä kumppaniimme.

Terveysvaikutukset tulevat kaupan päälle.

Rakkaan kanssa tappeleminen

Riidan hetkellä pulssi ja hengitystiheys kiivastuva, pupillit ja verisuonet laajentuvat. Ihminen saattaa täristä raivosta.

Jatkuva tappeleminen nostaa sydän- ja verisuonten sairauksien riskiä. Tapellessa vapautuu stressihormoneita, kortisolia, noradrenaliinia ja adrenaliinia.

Ehkä tämän takia vihamieliset ihmiset usein näyttävät epäterveiltä.

Tapaat uuden ihmisen

Kun tapaat uuden ihmisen, mielesi virkistyy. Vuosien varrella kannattaa tavata paljon uusia ihmisiä ja rohkeasti laitaa itsensä tilanteisiin, jotka ovat kuin suoraan romaanin sivuilta. Tämä parantaa muistia ja saattaa jopa auttaa pitämään dementian aisoissa.

Masennus ja mielen peittyminen hämähäkinseittiin kulkevat käsi kädessä yksinäisyyden ja eristyneisyyden kanssa. Kanssakäyminen ihmisten kanssa tekee aivoille ihmeitä. Uusi ihminen voi olla naapuri tai lähikaupassa vasta-aloittanut kassahenkilö.

Jos uuden ihmisen kohtaamisessa on romanttista potentiaalia, niin aina parempi.

Jos kohtaamme viehättävän ihmisen, aivoihimme vapautuu dopamiinia. Erityisesti, jos kohtaamiseen liittyy hymyilyä. Toisin sanoen, aloittakaa flirttailu!


Lue myös:

    Uusimmat