Näin tunnistat yleisimmät aivoverenkiertohäiriöt

Aivohalvaus yllättää keskimäärin joka kuudennen suomalaisen. Tila on vakava ja vaatii nopeaa reagointia. Neurologian erikoislääkäri Markku Kaste kertoo, miten tunnistat neljän yleisimmän aivoverenkiertohäiriön oireet. Kaikki niistä edellyttävät potilaan välitöntä hakeutumista keskussairaalan ensiapuun.

Aivoinfarkti

Aivoinfarkti johtuu aivovaltimon tukoksesta. Se oireilee toispuoleisten raajojen heikkoutena, tunnottomuutena tai holtittomuutena. Potilas yrittää viedä lusikkaa suuhun, mutta käsi huitoo minne sattuu. Myös esimerkiksi jalka voi pettää yllättäen. Ylösnousu on vaikeaa, sillä saman puoleinen käsi halvaantuu ohessa.

Halvauspuoli saattaa mennä myös näön osalta pimeäksi. Suupieli voi alkaa roikkua. Mikäli halvaus koskee kehon oikeaa puolta, saattaa puhe muuttua puuroksi.

Aivoinfarkti voi johtaa myös pikkuaivojen veritulppaan. Tämä ilmenee tasapainohäiriöinä, kävelyvaikeuksina, asioiden kahtena näkemisenä, puheen mongerruksena sekä voimakkaana huimauksena ja pahoinvointina.

Aivoverenvuoto

Aivoverenvuoto on aivovaltimotukosta astetta vakavampi tila. Tällöin aivovaltimo repeää.

Mikäli vuoto on pieni, oireet ovat samat kuin aivovaltimotukoksessa. Laajassa vuodossa potilaalle ei tule päänsärkyä tai oksentelua. Iso vuoto puhkeaa aivojen läpi. Tällöin potilas on kalpea, kylmänhikinen ja potee ankaraa päänsärkyä.

Aivoverenvuoto on hoitamatta jääneen korkean verenpaineen pelätyin seuraus. Tila vaatii aivoinfarktin lailla välitöntä ensiapuun hakeutumista.

Lukinkalvonalainen verenvuoto

Lukinkalvonalaisessa verenvuodossa aivovaltimopullistuma repeää. Kyseessä on vielä aivoverenvuotoakin vakavampi tila. Oireista ei voi erehtyä, sillä ne iskevät kuin salama kirkkaalta taivaalta. Potilaalle tulee äkkiä ankara päänsärky ja pahoinvointi.

Oireet voivat laueta yhtä lailla auton renkaita vaihtaessa kuin sängyssä levätessäkin. Potilas saattaa menettää hetkellisesti tajuntansa. Halvausoireita ei sen sijaan normaalisti esiinny lukinkalvonalaisen verenvuodon yhteydessä.

Nopeasti ohimennyt aivoverenkierron häiriö

Nopeasti ohimennyt aivoverenkierron häiriö ilmenee kuten aivovaltimotukos, mutta voi olla kestoltaan niinkin lyhyt kuin viisi minuuttia. Oireiden nopea katoaminen ei tarkoita sitä, että vaara on ohi. Myös tässä tapauksessa potilaan tulee hakeutua välittömästi ensiapuun.

Kaikissa edellä mainituissa tapauksissa paikalla mahdollisesti olevan henkilön tulee tiedustella potilaalta tämän vointia. Kohtauksen saaneen tilaa voi arvioida pyytämällä häntä toistamaan yksinkertaisen lauseen, kuten "tänään on keskiviikko".

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat