Rapujuhlat ovat osa suomalaisten syysperinteitä, mutta miten kovakuoristen herkkupalojen nauttiminen tapahtuu? Näillä vinkeillä onnistuu ensikertalainenkin!
Rapuja syödään sormin ja rapuveitsellä kuorien sekä imeskellen ja ryystäen. Monet aloittavat syömisen saksista tai pyrstöstä. Ravun voit syödä joko sitä mukaan kun lihaosia irtoaa tai laittaa lihapalat tillisilpulla maustetun paahtoleivän päälle.
Väännä ravun sakset irti kuoresta. Taita nivelet irti ja imeskele niistä keitinliemi. Irrota saksen pienempi osa murtamalla se kärjestä ja imaise liha suuhun.
Saksen suuremmassa osassa on maukasta lihaa. Naksauta saksen isomman osan kärki poikki ja imaise mehu suuhun veitsessä olevan reiän kautta. Irrota liha avaamalla saksen kylki rapuveitsen avulla.
Väännä pyrstö irti keskiruumiista. Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.
Pyrstö on ravun herkullisin osa. Pyrstölihan saa ulos kuorta avaamatta vetämällä sen ulos pyrstön tyvestä. Jos pyrstöliha ei lähde irti, pyrstön lihaosan voi irrottaa ottamalla pyrstön molempiin käsiin ja painamalla kuoren irti toisesta sivusta. Apuna voi käyttää rapuveistä. Pidä rapua selkäpuoli alaspäin etteivät mehut valu hukkaan.
Pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan. Tämän jälkeen pyrstöliha on valmis syötäväksi.
Vinkki: Rapuja ei syödä kovaan nälkään, koska yhdessä ravussa on vain noin 6-8 grammaa syötävää lihaa.
Säilytä kylmässä
Nosta kypsät ravut liemestä ja jäähdytä. Poista liemestä myös tillinippu.
Nosta lopuksi kattila altaaseen ja valuta kylmää vettä sen ympärille, jotta kattilassa oelva liemi jäähtyisi. Laita ravut takaisin liemeen niin, että liemi peittää ravut. Lisää joukkoon vielä loput tillinipusta ja jäähdytä 8-10 asteiseksi.
Rapuja on syytä säilyttää kylmässä myös kuljettaessa. Parhaimmillaan ravut ovat 6-12 tuntia keittämisen jälkeen.
(MTV3)
Uusimmat
-
17:34
MTV seuraa: Kalle Rovanperä nousi kärkeen! Elfyn Evansin nuottivihko hukassa
-
17:11
Moottoripyöräilijä kuollut liikenneonnettomuudessa Nelostiellä
-
17:10
Romanit pöyristyivät videosta, jossa perhe ei päässyt kioskiin: "Surullista, että pieni lapsi näkee ja kuulee kaiken"
-
17:05
Lentokoneiden savuhavainnot ovat Suomessa harvinaisia
-
17:02
Alankomaiden viisuedustaja ei esiintynyt harjoituksissa – EBU:lta mystinen kommentti
-
16:58
Ex-toimitusjohtaja joutuu korvaamaan melkein miljoonan euron edestä perusteettomia laskutuksia
-
16:57
Sulkapallon kiharainen valintapulma päätökseen – Suomen edustaja valittu
-
16:45
Flirttaileva tanssihow villitsee Salkkareissa
-
16:44
YK-komitea: Itärajalle saapuvien tulisi päästä turvapaikkamenettelyyn saapumistavasta riippumatta
-
16:34
Yllätystarkastuksen karu tulos: Itsemurhaa yrittänyt ei saa hoitoa – on tarjota vain pappi
-
16:34
Oliver Kapanen saanut yhteydenottoja NHL:stä – kommentoi ensi kautta
-
16:30
Oikeus hylkäsi syytteet perussuomalaisten vaalimainosten poistamisesta
-
16:22
Luonnonperintösäätiö osti Korppoosta ikimetsän – vanhimmat puut huomattavasti yli 170-vuotiaita
-
16:16
Naapurialueiden sodat ovat sotkeneet jo ennestään vaikeuksissa olleen Egyptin talouden
-
16:10
Teemu Suninen rysäytti rajusti ulos Portugalissa
-
15:57
Ruotsin olympiavoittajaa epäillään lapsen pahoinpitelystä
-
15:57
Motoristi meni nurin Thaimaassa: Uskomattoman vikkelät jalat pelastivat pahoilta vammoilta!
-
15:56
Kalle Rovanperän isku kuivui kasaan – Toyotalla taas tuttu ongelma: "Ei se ihan lankulla ole"
-
15:43
Kiusaantunut reaktio videolla herättää huomion – Putin pyysi Venäjän pääministeriä jatkamaan työssään
-
15:38
Pyöräilijän väistämättä jättäminen toi sakkoja – poliisi: Autoilijoiden syytä kerrata säännöt
-
Lataa lisää