Näin syntyvät täydelliset joululaatikot – katso Maijan vinkit!

Laatikot kuuluvat suomalaiseen joulupöytään. Herkulliset lanttu-, peruna-, ja porkkanalaatikot syntyvät kärsivällisyydellä ja parhaista raaka-aineista. Maija Silvennoinen paljastaa täydellisen laatikon salaisuuden.

Laatikoista haastavin on perisuomalainen klassikko: imelletty perunalaatikko.

– Imelletty perunalaatikko tehdään oikeaoppisesti niin, että keitetään perunat kuorineen, kuoritaan ne lämpimänä, soseutetaan ja sitten aloitetaan imellytys, Maija neuvoo.

Imellettyyn perunalaatikkoon sopivat jauhoiset lajikkeet, kuten Rosamunda.

– Imellytyksessä laatikkoon lisätään vehnäjauhoja ja annetaan olla yön yli niin, että jauho imellyttää perunaa. Laatikko paistetaan seuraavana päivänä.

Imelletyn perunalaatikon salaisuus on kärsivällisyys: se pitää tehdä kaikessa rauhassa. Tarkoitus on, että imelyys syntyy vehnäjauhoilla.

– Jos perunat ovat olleet liian kylmiä eikä vehnäjauho ole lähtenyt imeltymään, moni joutuu kaiken vaivan jälkeen käyttämään siirappia. Kannattaa noudattaa ohjetta tarkasti ja pitää huoli, että perunat ovat lämpimiä, kun ne laittaa imeltymään, Maija neuvoo.

Paras laatikko syntyy aidoista kasviksista

Kiireessä moni joutuu turvautumaan kaupan valmissoseisiin tai jopa valmislaatikoihin. Aidoista kasviksista valmistetun laatikon kanssa ne eivät kuitenkaan pysty kilpailemaan maussa.

– Paras laatikko syntyy, kun kuoritaan ja keitetään tuoreet kasvikset. Se vaiva kannattaa nähdä, koska teolliset soseet on usein pakastettu. Maussa sen huomaa, Maija kertoo.

Mikäli joulukiireet eivät anna myöten, suosittelee Maija ennemmin valmissoseita kuin eineslaatikkoja.

– Valmislaatikossa on teollinen maku, eikä siitä pääse mihinkään. Vaikka kuinka lisäisi kermaa ja voita, en usko, että valmislaatikoita voi tuunata. Mieluummin sitten valmiit soseet ja laatikko niistä, Maija neuvoo.

Immelletty kardemummaperunalaatikko

1 kg perunoita (Pirkka punainen pussi)
vettä
1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita
noin 5 dl maitoa
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl kardemummaa
2 rkl siirappia

Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä ja höyrytä kuiviksi. Kuori kuumat perunat ja soseuta ne kattilassa esimerkiksi sähkövatkaimella. Sekoita jauhot soseeseen.

Anna imeltyä peitettynä 4-5 tuntia lämpimässä paikassa. Sekoita joitakin kertoja imeltymisen aikana. Sose imeltyy parhaiten 50-60 asteisena. Jos soseen lämpö nousee yli 80 astetta, imeltyminen lakkaa. Sähköuunissa voi imeltää jälkilämmössä. Kun uuni jäähtyy, sen voi aina uudelleen lämmittää 50 asteeseen ja kytkeä pois päältä ja jatkaa imeltämistä.

Lisää soseeseen voisula, maito, mausteet ja siirappi ja vatkaa tasaiseksi. Kaada seos 1-2 voideltuun uunivuokaan niin että korkeudesta jää noin 1/3 kuohumisvaraa. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Tarjoa kinkun kanssa.

Vinkki: Imelletty perunalaatikko on parasta vastapaistettuna, joten sen paistaminen kannattaa tehdä vasta jouluaattona. Sen voi pakastaa vuoissa paistamattomana ja paistaa sulatettuna suoraan joulupöytään.

Imelletty perunalaatikko soseesta

1 ps (400 g) Oolannin perunasoseainesta (pakaste)
4 dl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
4 dl kevytmaitoa
2-3 rkl siirappia
1 tl suolaa

Pinnalle:
voita

Kiehauta vesi. Sekoita joukkoon perunasoseainekset ja kuumenna sosetta pari minuuttia koko ajan sekoittaen.2. Sekoita vähän jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Anna imeltyä peitettynä huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Hyvä imeltymislämpötila on 50 - 60 astetta. Imeltyminen lakkaa soseen lämpötilan ylittäessä 80 astetta.

Lisää maito, siirappi ja suola. Kaada vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuoka noin 1/3 vajaaksi, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Pane pinnalle voinokareita.

Kypsennä laatikkoa ensin 225 asteessa noin 1 tunti, jotta pintaan muodostuu kuori. Alenna uunin lämpötilaa 125 asteeseen ja jatka paistamista 1 1/2 - 2 tuntia.

Vinkki! Mausta perunasose halutessasi ripauksella pippuria, muskottipähkinää, kanelia tai kardemummaa.

Lanttulaatikko

2 (n. 1 kg) keskikokoista lanttua
1 tl suolaa
vettä
5 dl keitinlientä
1 tlk (2,5 dl) Flora Ruoka -kasvirasvasekoitetta
2 dl korppujauhoja
4 rkl siirappia
1/4 tl inkivääriä
1/4 tl valkopippuria
(1/2 tl suolaa)
2 munaa

Pinnalle:
korppujauhoja
voinokareita

Kuori lantut ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Keitä lanttukuutiot suolalla maustetussa vedessä täysin kypsiksi. Ota keitinliemi talteen ja soseuta lantut kuohkeaksi sähkövatkaimella tai survimella.

Sekoita korppujauhot ja Flora Ruoka -kasvirasvasekoite ja anna turvota noin 5 minuuttia. Lisää lanttusurvokseen korppujauhoseos, 5 dl keitinlientä, mausteet ja kananmunat. Lisää tarvittaessa suolaa.

Sekoita tasaiseksi ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kuvioi pinta lusikankärjellä, ripottele pinnalle korppujauhoja ja muutama nokare voita. Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 1 1/2 tuntia.

Porkkanalaatikko

1 1/2 dl Pirkka puuroriisiä
1/2 l vettä
1/2 l Pirkka maitoa
1/2 kg porkkanoita
2 Pirkka Parhaat kananmunaa
1-2 rkl sokeria tai siirappia
1 1/2 tl suolaa
ripaus valko- tai mustapippuria
(ripaus muskottipähkinää)

Pinnalle:
voinokareita

Keitä riisi vedessä kypsäksi, noin 15 minuuttia. Lisää maito, raastetut porkkanat, munat, sokeri ja mausteet.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle muutama voinokare. Kypsennä 175-asteessa 1 - 1 1/2 tuntia.

MTV3

Kuvat: Lehtikuva ja Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat